Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Betelt naptára buktatta le a pedikűröst az adóellenőröknél

A NAV nyári megyei ellenőrzéssorozatán még arra is volt példa, hogy az adóellenőr bőrpírrel az arcán vett részt biorezonancia vizsgálaton.

A nyári ellenőrzéssorozaton belül a nyugat-dunántúli régióban a szokásos célterületeken (rendezvények, fesztiválok, strandok) és nyári szezonális termékeket árusítók, szolgáltatást nyújtók ellenőrzése mellett több héten keresztül a wellness és gyógyturizmushoz kapcsolható tevékenységekre is kiemelten fókuszált az adóhatóság.

Az egészségmegőrzéshez köthető szolgáltató szektor célzott ellenőrzése az átlagosnál sokkal magasabb számban tárt fel hiányosságot, az adózók közel fele nem adott nyugtát és/vagy nem jelentette be alkalmazottját.

Ellenőrzések Sopronban és Mosonmagyaróváron is 

Számtalan olyan hirdetéssel találkozhatunk az interneten, különböző médiákban, szórólapokon, ahol az egészségmegőrzésre, egészségünk fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egészségmegőrzés, rekreáció, wellness, gyógyturizmus ma már önálló gazdasági ágazatnak tekinthető.

A nyugat-dunántúli régió a kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően élen jár e szolgáltatások területén, jelentős az osztrák és szlovák euró övezetből érkező "gyógyturisták" száma a határ menti nagyvárosokban (például Sopronban, Mosonmagyaróváron), valamint a Zala és Vas megyei gyógyfürdő-városokban.

A régió ezen sajátosságai miatt az adóellenőrök mindhárom megyében wellness, humán-egészségügyi és szépészeti szolgáltatásokat vettek igénybe az elmúlt hetekben.

Az ellenőrzés alá vont adózók 40 százaléka követett el valamilyen jogsértést, nem kaptak nyugtát ellenőreink például biorezonanciás, kineziológiai kezelésről, szemészeti vizsgálatról, pedikűr szolgáltatásról, fitness edzésről. A nyugtaadási kötelezettség megszegése mellett több esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazottak bejelentése is elmaradt.

"Elfelejtett" nyugtát adni a pedikűrös

A nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során feltárt néhány érdekesebb eset: egy pedikűrös szolgáltatásait vették igénybe az adóellenőrök, akihez elfoglaltsága miatt csak egy héttel később lehetett bejelentkezni, mondván már "betelt a hétre a naptára".

A kezelést követően fizetésre került sor, a bizonylat kiállítása és átadása azonban elmaradt. Ekkor észlelték és foglalták le az adóellenőrök a bejelentkezéskor említett naptárat, mely szó szerint betelt, azaz naponta 8-9 vendég kezelése volt felsorolva rajta, ezzel ellentétben a nyugtatömbben volt olyan nap, amelyre egyáltalán nem került sor bizonylat kiállítására.

A naptár nyilvántartás kiértékelése és a vizsgálat folyamatban van, azonban az már biztos, hogy hatósági eljárás indul meg az adózónál nyugtaadási kötelezettség elmulasztása ügyében, ezt követően pedig utólagos adóellenőrzésre is számíthat.

Lebukott gyógymasszőr

Szórólapon hirdette magát az a gyógymasszőr, aki több hónapja – jogszabály adta lehetőséget kihasználva – papíron szüneteltette tevékenységét.

A szórólap alapján elvégzett ellenőrzés azonban nem épp ezt igazolta, hanem azt, hogy a tevékenység szünetelésének bejelentése óta teljes bevételének az eltitkolására törekedett. Már csak "hab a tortán", hogy a kiszabott mulasztási bírság mellett az átalányadózási lehetőségét is elveszítette.

Bőrpírrel ment az arcán vizsgálatra az adóellenőr

Az adóellenőrök egy biorezonancia vizsgálattal és kezeléssel foglalkozó kft. rendelőjébe jelentkeztek be.

A vizsgálatot kérő adóellenőr az arcán levő – korábban bőrgyógyász által megállapított – rozacea (bőrpír) okainak megállapítását és megszüntetését kérte. A kivizsgálás és a kezelés 18.000 forintba került összesen, ám a fizetett összegről nem került kiállításra adóügyi bizonylat.

Hirdetés alapján telefonon érdeklődtek kineziológiai kezelés keretében történő stressz oldásról revizoraink, családi problémák okozta stressz kezelését kérve, amire a szolgáltatást végző hölgy időpontot adott és közölte, hogy ezeket a problémákat a modern orvostudomány nem, csak az alternatív gyógyászat tudja kezelni, tehát az ügyfél a legjobb helyen keresi a megoldást.

"Az adóellenőr teljes lelki világa feltárásra került, a gyermekkori traumáktól a családi problémákon keresztül a munkahelyi légkörig"

A bejelentkező adóellenőr a megjelölt időben és helyen megjelent. A "kezelés" másfél órát vett igénybe, ami során az adóellenőr teljes lelki világa feltárásra került, a gyermekkori traumáktól a családi problémákon keresztül a munkahelyi légkörig, ami utóbbinál az ellenőrnek el kellet rugaszkodnia a valóságtól, nehogy túl korán felfedje kilétét.

A kezelés végén az adóellenőrnek 7.000 forintot kellet fizetni a szolgáltatásért, amit átadott, azonban a kineziológus hölgy csak visszajárót adott, bizonylatot nem.

Az adóellenőr ezután elköszönt, távozott majd kollégájával együtt visszatért és bemutatkozott. A kineziológus hölgy – hasonlóan több adózóhoz – döbbenten vette tudomásul, hogy adóellenőrök vették igénybe szolgáltatását, ilyennel még nem találkozott.

A magasabb számú mulasztás és az érintett adózók magatartása azt mutatja, hogy bizonyos tevékenységet végző adózók – mint például az elmúlt hetekben célzottan ellenőrzött szépségiparban, gyógyturizmusban tevékenykedők – kevésbé számítanak adóellenőreink felbukkanására, pedig a mostani akció keretében feltárt mulasztások magas száma is jól mutatja, hogy bárki az adóhatóság látókörébe kerülhet és adóelkerülő magatartása esetén számolnia kell annak súlyos következményeivel.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. AntiFricc 2012. augusztus 29. 18:01
  „"munkahelyi légkörig, ami utóbbinál az ellenőrnek el kellet rugaszkodnia a valóságtól"

  Szóval hazudott! 10 év börtön!
  :D”
 • 87. Demalgon 2012. augusztus 28. 14:22
  „mióta NAV azóta az adóhatóság bunkó bauerek csoportosulása. Eddig sem tudtak semmi értelmeset és érdemlegeset felmutatni, de mióta kezükben a hatalom tipikus példája a paraszt fogalmának. Csak két dolgot hadd kérdezzek:
  1.) hogy van az, hogy aki jóbarátságban van apehos vezetőkkel, az mindent elkerül még ha az adott város maffiózója vagy épp legnagyobb zsebes vállalkozója?
  2.) hogy van az, hogy a győri sportegyesületnél csak úgy simán lehet kérni a 90 milliós köztartozás elengedését puszipajtási alapon?
  3.) ez a bónusz kérdés: miért is kerül az éves bírság mennyiség x része az apehos dolgozók között szétosztásra évvégén?

  Igen, tény, hogy aki csal az fizessen, és még sorolhatnám az okokat, de először bizonyítson ez a PAH (parasztadóhatóság) tisztességből, aztán utána elcseverészhetünk az állampolgári dolgokról, amikor egy egyesület megcsúszik az adóbevallással 1 napot és 100 ezerre bírságolják, miközben sörbarát cimbora 3 hónapja nem küldtbe be a mérlegét, de még mindig nem kapta meg a fél millás bírságot.”
 • 86. W118 2012. augusztus 28. 11:56
  „Akik itt tapsolnak a NAV akciójának azoknak részben igazuk van.
  Alap,hogy mindenki dobjon a közösbe./adózzon/
  De.
  Abban is biztos vagyok,hogy egyikőjük sem élt még önálló vállalkozóként.
  Mert akkor tudnák,hogy a magyar állam mohó.Olyan szintű az elvonás,ami alapból tönkreteszi a mikro ,kis és középvállalkozásokat.Ez egészen kiválóan látszik is a gazdaságon.
  Itt többen leírták mi marad,ha mindent törvény szerint be és kifizet a vállalkozás.Csőd.Tönkremenetel,stb.
  Nem helyes ha ,létezik adóeltitkolás.De az sem helyes,ha túladóztatással belekergetik a vállalkozásokat.
  Csak emlékeztetőül: az EVA 15%-on indult.Aztán lett belőle 25,30,37%.Ugye nem mohó az állam?
  Az idén a mohóság eredménye a feleannyi állami bevétel ebből az adónemből.”
 • 85. sopron32+1 2012. augusztus 28. 10:08
  „82. szabo1936 2012.08.27. 15:41

  Te sem itt élsz, látszik az ékezet nélküliségböl. Csak nem a romániai magyarországból írsz? Mert azok a legjobb tanácsadók. Öket imádják a szín magyarok a legjobban. :) De nemsokára lecsapnak rájuk, vigyázzzzzz magadra!”
 • 84. Tündenéne 2012. augusztus 27. 16:07
  „32. Sidamo 2012.08.25. 13:57

  Mindenkinek van orra, tehát mindenki "orrgazda" :)”
 • 83. Valaki 2012. augusztus 27. 16:02
  „A fogorvosokat, nőgyógyászokat... mikor fogják ellenőrizni? :)))”
 • 82. szabo1936 2012. augusztus 27. 15:41
  „78.sopron32+1
  En mindekinek tiszteletben tartom a velemenyet.
  De nem tudom megerteni azt,hogy mi a problema aval ha mint egy magyarorszagi szulatesu "szin magyar" figyelem kiseri,hogy mi tortenik az ohazaban meg akor is ha neha nem lsa a dolgokat 100% ban ugy mint ahogy azok ot tortenek.
  Long live to Hungary.”
 • 81. bojtár 2012. augusztus 27. 14:27
  „ez a NAV éves fogása ellehetetleníteni az egyszerű embereket olyan adót kellene bevezetni amit be is lehet fizetni és talán,talán lenne újra magyar vállalkozó mind amellett a nevetséges adóbevallásokról amit a politikusaink leadnak röhögve maguknak azokkal mi a helyzet vagy csak megint a pornépet támadjuk.”
 • 80. babyangyal 2012. augusztus 27. 13:53
  „Még soha nem kaptam számlát se fodrásznál se fogorvosnál se bármilyen szolgáltatásnál -,- De tőlem mindig vonták az adót ,ez nem is lenne gond ha a képviselő urak a befolyt adót hasznosan forgatnák és nem el tüntetnék a saját sebükbe !!!!! Sok sebből vérzik ez ország !!!! És mivel én adózok így a vállalkozok is tegyék meg és igenis ha maguktól nem teszik hát legyenek ellenőrök akik mennek és ha hiányosság van akkor előállítják a csekket , de ebben az esetben is jó lenne ha utána is figyelnének ,hogy ne a vétlen alkalmazotton legyen behajtva a számla !!!!! Ja és igen itt Mosonmagyaróváron nagyon virágzik a háznál dolgozás számla nélkül legyen ez masszás illetve prostitúció .”
 • 79. Muaddib 2012. augusztus 27. 11:08
  „32. Sidamo
  " A fekete gazdaság a versenyt torzítja legális munkahelyek százezreit, teszi tönkre"
  Sajnos igaz!
  Tapasztalatból mondom!
  Kitalálsz egy ötletet, egy vagyont bele ölsz és az ötletet lenyúló konkurens vállalkozó alád megy árba, mert mindent feketén számol.
  Az a baj hogy a vállalkozóknak nincs igazi érdekképviseletűk, ami nem hajlik meg a mindenkori gazdasági hatalmak és a kormány előtt.
  Szerintem is az a jövő hogy a tisztségtelen vállalkozó szoruljon ki a piacról, és csak az követeljen reális adózást, aki adózik is.”
 • 78. sopron32+1 2012. augusztus 27. 08:52
  „47. szabo1936 2012.08.25. 19:07

  Csak arra akarok utalni most, hogy hozzászólásod stílusából rögtön látható az amerikai ember stílusa. A B***Ó!
  Ezt nyalják sokan, azt hidve, hogy amerika az rögtön a mennyország.

  Mindamellett továbbra is azt mondom, hogy aki nem itt él, az ne pofázzon bele az itteni helyzetbe. Halvány fogalmad sincs arról ami itt folyik, csak annyi max amit a megszépített CNN hírekben hallassz. Az édes kevés hogy megértsed mi van itt.
  Ha meg annyira szereted az "eredeti országodat" akkor itt volna a helyed és tenned is kéne valamit, nem csak párezer km-röl a csörödet nyitogatni.”
 • 77. Csetneky 2012. augusztus 26. 21:58
  „Először megfizethetővé kellene tenni az adó és járulékterheket. Utána meg szigorítani az ellenőrzést és a büntetést. Ugyanis az nem állapot, hogy néhány adózó tartsa el az egész országot, míg a többiek röhögnek a markukba.”
 • 76. amigo 2012. augusztus 26. 15:26
  „Karcsika.
  15-20 perc alatt kétlem.Mondjuk kaszabolni lehet.Gondolom benne van a fejmosás is.
  Közöm semmi,de azért összefügg a dolog a te órabéreddel ,mivel te lennél a fizetőképes kuncsaft.
  A probléma gyökere hogy itt nálunk minden ugyanannyiba kerül mint kint,csak a szolgáltatás ára a fele- harmada.
  Ez mindenre érvényes,tehát ács,bádogos....Ezért miért nem kiabálsz????”
 • 75. kmmk 2012. augusztus 26. 14:40
  „Olvasva a kommenteket. Ez Magyarorszag, az adocsalok orszaga. Elvileg itt demokracio es egyenloseg van, vagy mi a fene. Akkor az adozasban is legyen egyenloseg. Az nem jarja, hogy a kisember ne adozzon, mert o a szent kisember. Bezzeg a gazdag, attol meg a bort is huzzuk le. Fizesse be o, ne mi. Gondoljak ok.
  Ugyan ugy adozzon a fodrasz, a kozmetikus meg a tobbi adocsalo ember is. Tobb mint 90%-uk igen is egy Adocsalo. Hiaba vedekeznek, hogy akkor nem tudnak megeli. Miert? A vallalkozasoknal mas a helyzet? Ott sem konnyu. Erdekes, hogy jonehany cegnek, embernek rendessen kell adozi, de ezek meg nem akarnak. Szanalmas. Persze most lehet a kovet dobni, meg a "melymagyar" marhasagokkal vagdalozni. Csak hat kozben meg a csoda Ausztriarol almodoznak. Na, az nem fog igy jonni. Ahhoz tenni is kell am, kedves kisember. A munka, adozas meg ebben az orszagban mar budos. Ezert is nem volt es nem lesz semmi a magyar emberbol.”
 • 74. Hyppolit 2012. augusztus 26. 13:39
  „No comment..Sosem voltam vállalkozó, ismeretlen világ számomra, mindenesetre pár tényt látok. Egy pl. közalkalmazotti fizetéséből eleve már levonják az adót is. Ezzel az adózott fizetéssel megy bevásárolni. Ha gk-val, akkor olyan benzint vásárol (a súlyosan adózott pénzéből!), amit szintén egetverő adó terhel. Az üzletben olyan terméket vásárol, ami után egytől egyig levonják az adót, s ezt valahol a vásárlóval fizettetik meg. Aztán hazafelé ha vesz fagylaltot, akkor azután szintén fizetnek adót, ennyivel drágábban "nyalhatjuk" az ízeket. Aztán nem tudom, de ha feladja a csekkeket, már azután is van/lesz adó, és ez így megy végtelenül. Akinek az utolsó garas is kigurul a zsebéből, annak bedőlnek a hitelei, és persze törhetünk pálcát a feje felett, de csak oda jukadnánk ki, hogy minek születtett egyáltalán meg. Hogy valalmi rendszerében sántít, az biztos ....”
 • 73. acsali 2012. augusztus 26. 13:36
  „Piti dolgokat vizsgálnak, a Gönyű környéki telekpanamákat meg altatják.”
 • 72. Lobbo71 2012. augusztus 26. 13:28
  „Az a baj nálunk, hogy a mediterrán adófizetési morálhoz skandináv igények társulnak. Valamelyikből engedni kell.”
 • 71. Karcsika 2012. augusztus 26. 11:54
  „Re: 54. amigo 2012.08.25. 20:41
  "Mennyit fizettél a fodrásznál?Neked mennyi az órabéred ?
  Majd ha fodrászod dupláját kérhetné tőled, mondjuk mint Ausztriában adna neked számlát is !"

  1. Sopron szépségszalon: 2000 Ft. Kb.15-20 perc alatt.
  2. :-) közöd?
  3. Ne hasonlítsd A-hoz, ott egy bolti eladó is kereshet EUR1800-2000 -t NETTO-ban. Más világ.

  Tehát szerinted, aki kevesebbet kérhet itthon, mint A-ban, az ne adjon számlát. Tényleg így gondolod?”
 • 70. hopihe91 2012. augusztus 26. 11:35
  „"Ferenc testvérnek " köszönhetően minden vállalkozónak van elvárt adója, és ez nem kevesebb mint az alkalmazottak által befizetett adó és járulék. A vállalkozó még akkor is dolgozik amikor te hideg sörrel a kezedben (kinek inge vegye magára) ülsz a tévé előtt vagy a strandon. Az állam és az adóhivatal amit ezenfelül elvár tőlük az megy a kocsma előtt a postást váróknak.

  Azokat a szolgáltatásokat kellene inkább ellenőrizni, akik lakásokban vállalkozói nélkül dolgoznak feketén. Szerintem mindenki ismer a környezetében ilyen házhoz járókat. Sokan vannak.

  Az eseményeket többféleképpen lehet előadni és értelmezni is.

  Addig amíg az alkalmazott a kis vállalkozóra mutogat, addig sem foglalkoznak az emberek az országból kiáramló pénzzel, nagy csalásokkal, korrupciókkal stb.

  Jusson eszetekbe Caesar mondata:" Oszd meg és uralkodj!" (ezt a politikusoknak tanítják). Tehát ne marjuk egymást!”
 • 69. zsír.a.buli? 2012. augusztus 26. 11:26
  „Az adócsalók és a többi sunnyogó mehet a börtönbe. de az a NAV-os is, aki kiprovokálja, kiharcolja a törvények és jogszabályok mrgkerülését.”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasok országos dalostalálkozója

A Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők XII. Országos Találkozóját a napokban tartotta meg Győrben a… Tovább olvasom