Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Betegen ki visz majd haza?

Győr-Moson-Sopron - Azt követően, hogy egy beteget csak tizenhárom órás várakoztatás után vittek haza a győri Petz-kórházból, megnéztük, ha mi feküdnénk fekvőgipsszel a baleseti ambulancián, mennyi idő alatt jutnánk haza. A rendszer ellentmondásaira is fény derült.

„Ma reggel egy rossz mozdulatnak >>hála<< eltörött a lábam, fekvőgipszet kaptam, s azzal szeretnék hazajutni a győri Petz-kórház ambulanciájáról Soborra. El tudnak szállítani, s ha igen, mikor?" – ezzel a tipikusnak tűnő problémával kerestük meg a megyében működő betegszállító cégeket. Az apropóból országos hír lett: egy idős, magatehetetlen beteget tizenhárom órás várakoztatás után vittek abba a győri idősotthonba, ahol él. Annyi szerencséje volt, hogy kórházi ágyban feküdt, nővérek vigyáztak rá, ebédet is kapott. A betegszállító szerint a kórház hibázott...

A betegszállító szerint a kórház nem rendelte meg időben (értsd az előző napon) a feladatot; a kórház viszont arra hivatkozott, hogy a betegszállítás rendszere nincs kidolgozva, magyarán „nincs olyan szám, amit megszólítunk mint fekvőbeteg-intézmény és akkor tudjuk, hogy ezen a számon felvett szállítást X cég, vagy Y vállalja".

Igazságot tenni az idős néni ügyében nem tudunk, ehelyett megnéztük, mi történne velünk, ha hasonló helyzetbe kerülnénk. A cikk elején említett történettel tehát felhívtuk a betegszállítókat azokon a számokon, amelyeket egyszer már a Kisalföldben is leközöltünk (Csak a szállítás új, a beteg a régi – 2007. január 7., 5. oldal). Győrben és környékén három cég vállal ilyen feladatot, s mivel „a kórházi folyosón" nem lehettünk számítógép közelben, hogy megnézzük, Sobor területileg melyikükhöz tartozik, ezért mind a hármat felhívtuk. Hangsúlyozzuk, nem tudták, hogy újságíróval van dolguk, az eredmény pedig: a háromból kettő hazavitt volna minket.

A harmadik arra hivatkozott, hogy a rábaközi település nem hozzájuk tartozik, de a diszpécser megmondta, kihez. Tény, nem véletlenül választottunk egy viszonylag távoli községet, ennek ellenére csütörtökön már két óra várakozás után beülhettünk volna egy mentőautóba. Más kérdés, hogy több településen (és megállón) keresztül, de hazavittek volna. Az egyik cég visszahívást is ígért, hogy megtudjuk, melyik kocsi mikor érkezik értünk.

Más rendszerben: A betegszállítás új rendjét meg kell szokni, a rendszerben vannak még hibák, ez a kirívó eseteknél válik nyilvánvalóvá. Fotó: Krizsán Csaba

Persze ennyire nem tökéletes a rendszer, az ellentmondások ott kezdődtek, hogy volt, aki elfogadta, ha a beteg kért segítséget, s megrendelte magának a szállítást, más ragaszkodott az orvos hívásához. Az is nagyon gyorsan kiderült, hogy a „kontrollos" betegek miatt – hiszen nekik is sort kell állniuk – nagyon nehezen kiszámítható a menetidő. A szállításban részt vevők azt is panaszolták, hogy nem egy osztályon (s ez valamennyi kórházra elmondható) hiába érkeznek meg időben, huszonöt-harminc percbe telik, míg a papírokat összeszedik vagy a beteg ruháit a táskába becsomagolják. Napi húsz szállításnál kiszámítható, mennyi  idő megy el így feleslegesen. Gond az is, hogy még mindig rendszeresen változik a betegszállítókhoz tartozó kötelező települési lista – Sobor esetében ezt mi magunk is tapasztaltuk. Ezt egyébként az egészségbiztosítási pénztár állítja össze, s megnézhető a www.oep.hu honlapon a Betegszállító szolgáltatók területi ellátási kötelezettsége címszó alatt.

Ez mind a betegeken csapódik le, akik – velünk együtt – eleve két órát várnak a baleseti ambulancián.

Tegnap újabb panasz érkezett szerkesztőségünkbe, ezúttal egy csornai beteggel kapcsolatban, akit néhány napja sürgős CT-vizsgálatra kellett (volna) vinni Győrbe, de a hozzátartozóknak szóltak: jobban járnak, ha a kórházból maguk elviszik autóval az idős bácsit, majd vissza is hozzák, mert mentőautó nem lesz. Ezt is tették.

Ez megerősíti azt, amiről a korábbi cikkünkben már írtunk: még legalább három-négy betegszállító autóra szükség lenne a megyében ahhoz, hogy Csorna, Kapuvár, Mosonmagyaróvár térségét is el tudják látni; csoda pedig nyilvánvalóan nem történhetett egy-két hét alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron a nyugat- és a közép-dunántúli régió két legjobb helyzetben lévő megyei jogú városa.… Tovább olvasom