Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Betegen is eljátssza Chét

Győr - A Győri Nemzeti Színház Andrew Lloyd Webber és Tim Rice világsikerét, az Evitát mutatja be szombaton. Che szerepe az egyik legfontosabb a darabban. Forgács Péter súlyos kórral küzdve is vállalta, hogy eljátssza.
Forgács Péter álmodta színpadra a nagy sikerű musicalt, az Evitát, és ezt Nagy Viktor, az új igazgató is elfogadta. Forgács sokat dolgozott azon, hogy a zenés darab színre kerüljön. Azt is tervbe vette, hogy a Győri Nyár keretein belül szabadtéren legyen a rendhagyó premier. Sok mindenre felkészült – miközben, már nem igazgatóként, hanem színészként – Che Guevara szerepét tanulta. Arra azonban nem, hogy szinte bénult arccal, a félelmetes Lyme-kórral dacolva lesz részese a premiernek most szombaton.

Barátok és kollégák aggódva figyelték a próbák alatt Forgács Pétert. Hogyan tud megküzdeni azokkal a hátrányokkal, amelyet egy színész életében az jelent, ha minden mozdulatra égető szúrást érez ízületeiben, ha arcának jobb felét egy végzetes kullancscsípés szinte teljesen megbénítja. Mivel a győri színházi premier (szombaton 19 óra) nincs elhalasztva és információink szerint senkit nem kértek fel hivatalosan a beugrásra, ráadásul a próbákon minden simán ment és a színész énekhangjára soha nem volt panasz, az Evita egyik meghatározó szerepét, Chét Forgács alakítja majd. Tegnap, a főpróbák szünetében beszélgettünk vele.

„Dacolok a kórral, ez nekem természetes. Én találtam ki, hogy mutassuk be az Evitát. Erre készülök már nem is tudom, milyen régen. Szerettem volna a Győri Nyár szabadtéri színházi eseményének, ám nem így alakultak a dolgok. De most itt a premier, és ha belehalok is, én akarom énekelni Che Guevara szerepét!" – mondja érezhetően elszántan a színész. Majd teljesen őszintén felfedi, mi is történt vele nyáron, minek kell a következményeit elszenvednie, miért és hogyan bénult le arcának jobb fele.

„Először csak azt vettem észre, hogy fáj a derekam és a hátam. Nem tulajdonítottam különösebben nagy jelentőséget a dolognak, előfordul egy színész életében. Amikor azonban az ízületeimben is égő fájdalmat éreztem, olyat, hogy aludni sem tudtam tőle, már aggódni kezdtem. A munkámat persze nem hagytam abba, bár volt idő, mikor hat éjszakán át egy szemhunyásnyit sem aludtam. Ingáztam a főváros és Győr között. Éppen Budapestről jöttem egy Evita-próbára, amikor furcsa dolgot tapasztaltam magamon. Éreztem, amint a jobb oldalam percről perce bénultabb lesz. A színház helyett a kórházba mentem, ahol a doktorok rögtön vizsgálni kezdtek. Miközben kérdezgettek, akkor jutott eszembe, korábban megcsípett egy kullancs. Gyorsan kiderült, Lyme-kórral fertőzött meg."

Forgács Péter megküzdött azért, hogy az Evita színre kerüljön, ő is részese kíván lenni a darabnak. Fotó: Bertleff András
Forgács Péter megküzdött azért, hogy az Evita színre kerüljön, ő is részese kíván lenni a darabnak. Fotó: Bertleff András

Forgács Pétert kezelni kezdték, ám ahhoz ragaszkodott, amíg mozogni tud, dolgozik tovább.

„Tény, mindenben gátol a betegségem. A színpadon, a szinkronban, az éneklésben. Nagyon kell koncentrálnom, hogy néhány betűt ki tudjak mondani. De ha kell, hát koncentrálok erősen. Arctornára járok. Megfogadtam, nem dönt le a lábamról a Lyme-kór, megküzdök vele. Az ízületeim fájnak, a jobb arcfelem kicsit furcsán néz ki, de a legrosszabb, hogy nem tudom lecsukni a jobb szemem. Még előadás közben is műkönnyet kell csepegtetnem, különben tényleg nem bírnám ki. Szerencsére gyorsan javul az állapotom."

A betegség gyógyulási ideje akár több hónap is lehet, ezt Forgács Péter egyáltalán nem szeretné ágyban tölteni.

„Dolgozom, és akik nem szakemberek, talán észre sem veszik majd, hogy milyen súlyos betegséggel küszködve lépek színpadra. A nézők számomra fontosak, nekik maximálisat akarok nyújtani, akárcsak a kollégáim. Nyugodt szívvel állíthatom, az Evita csodás darab lesz, szeretni fogják. Molnár László rendezőként is egészen különlegeset alkotott. (Ő játszotta Jean Valjean szerepét A nyomorultakban Győrött. – A szerk.) Venekei Marianna koreográfiája izgalmas, élvezetes, Zádori László és Rácz Márton pedig kiváló dirigensek. Biztos elfogult vagyok, de ilyen szépen szerintem még nem szólt musical a győri nemzetiben."


Lyme-kór

A Lyme-kórral fertőzöttek mintegy harminc százaléka nem veszi észre a csípést. A betegség az esetek nagy részében tünetmentesen gyógyul, néha azonban súlyosbodik. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. Az esetek 5 százalékában bele lehet bénulni. A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancsok terjesztik; szexuális úton vagy vérátömlesztéssel sem vihető át másik emberre.

A betegség gyógyulási ideje akár több hónap is lehet, ezt Forgács Péter egyáltalán nem szeretné ágyban tölteni.

Olvasóink írták

 • 5. claraclara 2008. október 18. 00:06
  „Tiszta szívből kívánok mielőbbi teljes gyógyulást! Csodálattal adózóm annak a kitartásnak, céltudatosságnak és erőfeszítésnek amivel ez az előadás megvalósul. További sok sikert, a közönség maximális szeretetét és jó munkát kívánok, Clara”
 • 4. pemo 2008. október 17. 23:22
  „Nagy alakítás és vastaps volt csütörtökön, ez jelzi, hogy hoztad a formádat, óriási erőfeszítés lehetett belül, mi az őszinte játékod láttuk, a könnyedséget és a hangod szólt ahogy kellett igazán!
  mielőbbi gyógyulást és további vastapsokat a győri közönség szeret Téged!!”
 • 3. Agnessa63 2008. október 17. 23:10
  „Szia Forgi!Kívánom, hogy mielőbb gyógyulj meg, és ehhez adjon erőt a közönség szeretete, és a sok-sok megérdemelt taps.Én még nem láttam az Evitát, de tudom, hogy a maximumot fogod nyújtani - mint mindig.Amibe eddig belekezdtél, meg is oldottad a Tőled telhető legjobban.Ez is sikerülni fog, és mi - akik szeretjük, tiszteljük a munkádat és Téged - szurkolunk, és Melletted állunk a továbbiakban is. Hajrá! Ági”
 • 2. szasza 2008. október 17. 14:09
  „Mielőbbi gyógyulást kívánok Forgács Péternek! Kitűnő színésznek tartom őt, s remélem még sok darabban kápráztatja el a nagyérdeműt.”
 • 1. vet 2008. október 17. 00:24
  „Forgi! Mielőbbi teljes gyógyulást és kitartást kívánok! Meg fogsz gyógyulni.Az Evitában nagyon jó vagy (mint minden másban) Még nagyon sok szerepben szeretnénk látni!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye 19 ezer új lakót nyert

Győr-Moson-Sopron - A szomszédos megyékből, a fővárosból, Pest megyéből, valamint Borsodból… Tovább olvasom