Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Betegen is dolgozni? Különben fuccs az osztrák állásnak? Nem véd a táppénz?

Ha valaki beteg és táppénzre megy, egy héten belül jeleznek neki, hogy a táppénz idejére kijelentik - írta olvasónk. Jogszerű ez?
Ausztriában dolgozom és munkáltatóm túlnyomórészt magyar és más külföldi alkalmazottakat foglalkoztat. Ha valaki beteg és táppénzre megy, egy héten belül jeleznek neki, hogy a táppénz idejére kijelentik, majd ha visszajön, újra visszaveszik. Így is, úgy is legtöbbször felmondás a vége, amint visszamegy valaki dolgozni, ezért inkább betegen is bemegyünk. Jogszerű ez? Hiába van kórházi zárójelentés, szívbaj nélkül kirúgták egy kollégámat egy hónapos kórházi táppénz után, amint visszajött dolgozni. Sajnos egy megüresedő helyre tucatnyi pályázó van. Féltjük az állásunkat és ezzel a munkáltató vissza is él.

Az osztrák munkajogi szabályozás alapján a munkáltató a betegállomány ideje alatt is megszüntetheti a munkaviszonyt. Az egészségbiztosítási pénztárnak a munkáltató köteles ezt bejelenteni, úgy, hogy a munkaviszony megszűnésének jogcímét is megjelöli. De nem ez az egészségbiztosítási pénztárnak szóló jelzés szünteti meg a munkaviszonyt.

A munkaviszony megszűnésekor a munkavállalóval el kell számolni, a megszűnéssel kapcsolatos okiratokat ki kell részére adni és a járandóságát ki kell fizetni.

Azt még jó tudni, hogy betegsége idején a munkavállaló jogosult keresete továbbfolyósítására, amennyiben munkaképtelenségét megfelelően jelezte és igazolta.

A tanácsadásban a Kisalföld partnere az osztrák és a magyar szakszervezetek által működtetett „IGR – Jövő a határtérségben" projekt (www.igr.at).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Knáb Erzsébetet

Az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója ˝Magyarországi Németségért Arany… Tovább olvasom