Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Betegeivel tornázik a doktor

Óriási ösztönzést jelent a cukorbetegeknek, hogy közös mozgásprogramjukkor orvos mutatja nekik a mozdulatokat, aki maga is diabéteszes.
A diabéteszesek, ha együtt sportolnak, biztonságban érzik magukat, figyelnek egymásra. A fiatal doktornő, dr. Fürst Ágnes így nem csak beszélhet arról pácienseinek, mi a helyes, meg is mutatja.

Retróslágerek szólnak a győri Deák-iskola tornatermében keddenként és csütörtökönként kora este. Idősebbek, kissé túlsúlyosak is vidáman végzik a gyakorlatokat táncritmusban. Látszik, hogy nem most kezdték a közös mozgást, de azt senki nem gondolná, mindannyian diabéteszesek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület 2013 szeptembere óta szervezi az állapotfelméréssel egybekötött mozgásprogramot cukorbetegeknek. Több tucatnyian járnak az órákra. „Óriási ösztönzést jelent nekünk, hogy egy orvos mutatja a mozdulatokat, aki maga is cukorbeteg. Ő is kezdeményezte ezt a programot." – mondta el az edzésen Venesz László.

Dr. Fürst Ágnes, a fiatal háziorvos hetente kétszer együtt mozog sorstársaival, idősebb cukorbetegekkel, jó zenére, jó hangulatban. Ő kezdeményezte ezt a programot. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Fürst Ágnes, a fiatal háziorvos hetente kétszer együtt mozog sorstársaival, idősebb cukorbetegekkel, jó zenére, jó hangulatban. Ő kezdeményezte ezt a programot. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az elmúlt másfél évben fokozatosan tudtuk növelni a tempót, a gyakorlatok nehézségét, a kardiológiai vizsgálatok eredményeinek megfelelően. Persze csak játékosan, úgy, hogy szinte ne is vegyék észre a betegek. Például labdát adtam a kezükbe. A foglalkozás végén pedig levezetésképp együtt lazítunk. Láthatóan egyre jobban bírják a testmozgást és mindegyikük vércukorátlagai csökkentek, ez nagyon jó érzés egy orvosnak – mondta el dr. Fürst Ágnes háziorvos, diabetológus, aki önként vállalta, hogy a cukorbetegek egyik csoportjával, köztük néhány körzetébe tartozó pácienssel együtt mozog. „Diabétesz esetén a terápia egyik alappillére a fizikai aktivitás, de a betegek mégis tele vannak aggodalommal, kérdéssel emiatt. Ebben segíthet a szakmai és a személyes tapasztalatom, mert én már régóta cukorbeteg vagyok. Ha fájdalmat éreznek, szédülnek, más panaszuk van, azonnal szólniuk kell, tudok erre figyelni. Fontos, hogy ne essen le vércukorszintjük. Így nem csak beszélhetek arról, mi a helyes, meg is mutathatom és én is élvezem a közös mozgást. Közben szakmai tapasztalatot nyerek. Folyamatban van a foglalkozásokon résztvevők egészségügyi adatainak összesítése." – fogalmazott a fiatal doktornő.

– Magas vércukorszintjeim egyik oka a mozgáshiány volt, ezért kezdtem járni cukorbetegtornára. Az értékek csökkentek és barátságokat kötöttem – mondta el az egyik cukorbeteg. Egy másik diabéteszes arról beszélt, hogy magától otthon nem áll neki tornázni, mert mindig akad kifogás, munka, más fontos elfoglaltság. „Itt, ha már elfáradtam, de látom, hogy a többiek még bírják, én is folytatom és senki nem néz rám furcsán azért, mert ötven múltam. Biztonságban érzem magam a többi cukorbeteg közt." – fogalmazott. Arról is beszámolt az egyik résztvevő, hogy mióta jár a közös mozgásprogramra, a napi két tablettájából egyet elhagyhatott és megnyugtatja, hogy a tornával tesz a komolyabb szövődmények megelőzéséért.


Egymást segítik a betegek
A cukorbetegek egyesületéről a www.gymsdiabetes.hu internetes oldalon találhatók információk. A gyor.diabetes@gmail.com e-mail címen, a 96/822-031-es, a 70/603-6071-es és a 30/749-1067-es telefonszámon lehet érdeklődni. Mozgásprogramjuk során külön csoportban Bakodyné Etlinger Melinda gyógytornász foglalkozik azokkal, akiknek mozgásszervi gondjaik is vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakon szúrta a pultosnőt Győrben és megkéselt még két embert

Vádat emeltek az 53 éves férfi ellen, előzetesben várja a bírósági tárgyalást. Megrázó részletek a… Tovább olvasom