Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Beszélő dobozcsodák

A félszáz éves születésnapját ünneplő Győri Rádió igazi csemegével lepte meg azokat, akik hétvégén ellátogattak az Esterházy-palotába. A már-már muzeális értékűnek számító rádiókat és a miniadót a Nosztalgia Rádió Egyesület megyei tagjainak jóvoltából láthatta a közönség.
Csenár Imre, Csizmadia Zsolt és Opra Vilmos régi szerelmesei a „beszélő" dobozoknak, ám közös kiállításuk a rádiósoknak is valódi kuriózumot jelentett.

Muzeális darabok

– Kissrác koromban szétszedtem őket, később pedig iszonyúan bántam a dolgot – meséli mosolyogva Opra Vilmos gyűjtő, a kiállítás egyik szervezője. – Ezzel talán a régi csínytevést is jóváteszem, másrészt pedig nagyon szeretem és becsülöm ezeket. A régi rádiók még kézi munkát takarnak. Érdekesség, hogy a húszas években összesen hat rádiót gyártó gyár indult és ezekből az időkből is láthatnak az érdeklődők ma is működő darabokat. Pedig a németek is, az oroszok is bezúzattak sokat, hogy a Szabad Európát ne lehessen hallgatni. A muzeális értékűek közül ezért szinte csak azok maradtak meg, amelyeket elrejtettek, például befalaztak. Az ötvenes évek dobozcsodáira pedig zömében a padlásokon vagy a pincék mélyén találtunk.
A „Forma és hang" című rádiótörténeti kiállítás a hétvégén ötvenedik születésnapját ünneplő Győri Rádió egyik háttérprogramját jegyezte. A Győri Balett nevében Sóthy Virág és Sándor Zoltán táncetűddel kedveskedett a hangos szó munkatársainak, majd Ditrói Zoltán stúdióvezető a vidéki stúdiók sorában az 1953-ban megszólaló győri stúdió első napjaira, heteire emlékezett. S noha történelem, de a korabeli felvétel és a magnó segítségével az Esterházy-palotában ünnepelt Borsos Miklós, Halmos László, Nagy László és a Győrt ma is kedvelő és sok szállal idekötődő Czigány György. Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke megjegyezte: aki egyszer ezt a pályát megszereti, nem tud szabadulni, onnan szeretne kidőlni.

Nívódíjat kaptak

Az elnök életmű-nívódíjat adott át Tóth Pálnak és Lőrentei Attilának, az egykor Győrből indult Perjés Klára, a Kossuth adófőszerkesztője pedig nívódíjjal jutalmazta Rigó Jánosnét, Valastyán Mihályt, Takáts Árpádot, Gősi Ferencnét, Gy. Németh Pétert, Pongrácz Juditot és Hőgye Attilát. Schmidt Péter alpolgármester Győr jubileumi emlékérmét adományozta Gergácz Anikónak, Ditrói Zoltánnak és Tóth Pálnak. Kisboldog Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke Vörös Nándor tudósító munkáját ismerte el.

Kapcsolódó cikk >>

Ötvenéves a régió hírrádiója

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A takarékosság a szociális szférát is érinti

Az elfogadott győri költségvetés a szociális szféra intézményeit az eddiginél is takarékosabb… Tovább olvasom