Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Beszél a mérleg, a vérnyomásmérő, a lázmérő

Győr - Kevés a sorstársakat foglalkoztató munkahely, így hiába a kormány rehabilitációt szorgalmazó törekvése, ha a vak és gyengénlátó, ha akar, sem tud elhelyezkedni. Erre is kitért beszámolójában Laczi Tamásné elnök, aki ezzel együtt hangsúlyozta: rehabilitációs központjuk országosan is mintaértékű.
Laczi Tamásné elnök beszámolójával és a közhasznúságról szóló összegzéssel kezdődött a vakok és gyengénlátók közgyűlése a minap, amelyen szép számmal képviseltette magát a tagság. Az idei költségvetés egyébként a várható energiaár-emelést figyelembe véve készült, ezzel együtt sajnálatos tény: nincs pluszpénz, ám a Lions klubok támogatásával kialakított rehabilitációs központ olyan bázis, amely többféle feladat végzésére alkalmas.

– Több munkahely kellene, ez napjainkban még inkább alapkérdés – vélekedett Laczi Tamásné. – A felvételi elbeszélgetésen a vak és látó közül nem kérdés: az egészséges kapja meg az állást. Sok a csalódott, reményt vesztett ember, jelenleg épp egy füzetnyi olyan embert tudnék mutatni, akik szívesen dolgoznának akár az informatika, a gyógymasszőrség, vagy épp a betanított munka terén. Próbálunk a jelentkezők és a munkaadók között közvetíteni, de meglehetősen nehéz.
„Jaj, csak vakot ne...!" – ez volt az első mondata annak a főnöknek, aki hirdetés útján gyógymasszőrt keresett, s amikor az egyesület elnöke a segítségét ajánlotta fel, azonnal hárította a megkeresést. Elutasítás, diszkrimináció vagy csupán előítélet, ki tudja. Mindenesetre hiába segítene a problémában az egyesület, ha a munkaadóknak mindennél fontosabb a haszon, s a vakok változatlanul képtelenek elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ezzel együtt persze jó példa is akad: az Esély kht.-nél újabb két sorstársat foglalkoztatnak és még kettőre kaptak ígéretet. Életük a munkával új fordulatot vehetett.

A vakok és gyengénlátók közgyűlésén szép számmal képviseltette magát a tagság. Fotók: Szük Ödön

Gyurgyik Gyuláné és Szilágyi Sándorné orvosi tanácsra jött le először a vakok klubjába. Életük szinte teljesen beszűkült volna, ha nincs körülöttük szerető család, jó közösség. A fehér bottal közlekedő két asszony egymásba kapaszkodva mesélt arról, a klub mekkora támaszt jelent mindennapjaikban.

– Mióta idejöttem, erőt kaptam – mondta Gyurgyikné Éva néni. – Minimálisat látok, de az érszűkület miatt rohamosan elvesztem a maradék látásomat is. – Borzasztó érzés, és vannak itt harmincévesek is, teljes sötétségben. Ennek ellenére vidámak, aranyosak, kedvesek velünk, úgyhogy sok esetben egymástól is van mit tanulnunk.


Bővítendő eszköztár

A rehabilitációs központ egyik legnépszerűbb szolgáltatásai a „beszélő" eszközök: mérlegek, orvosi eszközök, vérnyomásmérők kölcsönzése, s az eszköztárat – a pályázati lehetőségek függvényében – a jövőben bővíteni szeretnék. Míg egy normál mérleg pár ezer forint, addig a „beszélő" párja 18 ezer, így fontos, hogy a látássérültek ki tudják próbálni, kell-e a mindennapjaikban az eszköz, tudják-e azt használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri pénzügyőrök: jól teljesítettek

Győr-Moson-Sopron - A regionális vámparancsnokság 56,7 milliárd forintos bevételéhez a Győri… Tovább olvasom