Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Beszakadt aknafedlap

Győr - „Szerda délután óta meghökkentő méretű torlódást, lassú haladást okoz a Szent István út és a Nádor aluljáró kereszteződésénél a sávlezárás, amelynek oka egy már régóta megsüllyedt, csaknem beszakadt csatornafedlap. Szerintem joggal elvárható lett volna, hogy a helyreállításról azonnal intézkedjenek, de a sávlezárás jelzésén túl egyéb intézkedés négy nap alatt nem történt."
"Pedig a jelenlegi technológiai színvonal lehetővé teszi az egy napon belüli teljes helyreállítást. Nem, itt Győrben nem történt semmi, az illetékesek nem vélelmezték az egyik legfontosabb csomópont hétfőn várható állandó bedugulását, a javítást későbbre halasztották.

Csak nem közbeszerzési pályázatot írnak ki? Vasárnap délben is tapasztalható volt a torlódás, erről fotókat is készítettem. Ez hétköznapokon, az elkövetkező napokban még rosszabb lehet. Nem tudom, lesz-e felelőse a várható bonyodalmaknak, lesz-e valamilyen következménye? Én azt állítom – ünnep ide vagy oda –, »hogy ez a patópálság« több mint felelőtlenség, ez a város lakóival szemben elkövetett bűn"
– írta olvasónk, Gőcze László.

A Magyar Közút Kht. az alábbi választ adta megkeresésünkre:

„Győrben az 1-es számú főút Szent István úti szakaszán, a Gárdonyi utca csomópontjában beszakadt egy közműakna fedlapja. A közúti közlekedésre balesetveszélyt jelentő hibát a Magyar Közút Kht. kezelő útellenőri szolgálata észlelte és ideiglenesen forgalomkorlátozást vezetett be. Korábban ezen az útszakaszon csomópont-átépítés történt, és már a garanciális felülvizsgálat során megállapítást nyert az a tény, hogy a megsüllyedt vasbeton aknafedlapot javítani kell. A korábbi kivitelező a monolit aknafedlap legyártását már megkezdte. A megsérült és balesetveszélyt okozó akna javítási munkáit a kivitelező – technológiai okokra hivatkozva – május 15-ig fejezi be. A hiba végleges elhárításáig ideiglenesen útszűkület van érvényben.

A Mosonmagyaróvár irányába haladók az 1-es számú főút győri szakaszán – az említett kereszteződés közelében – két forgalmi sáv közül csak a belső sávot, míg a Nádor aluljáróból az 1-es számú főútra, Mosonmagyaróvár felé kanyarodók csak egy forgalmi sávot tudnak igénybe venni."


A Pannon-Víz zrt.-től is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az út kezelője határolta körbe a megsüllyedt aknafedlap körüli területet, mivel a hiba az út kivitelezőjének garanciális kötelezettségi körébe tartozik. A hibáért, a megoldásáért nem felelős a vízszolgáltató.

Olvasóink írták

 • 15. Gőcze László 2008. május 09. 07:53
  „Zárásként.
  Tegnap csak késő este vitt arrafelé az utam, már nem volt nyoma a korlátozásnak.
  Tehát elkerülhető lett volna a hét első három napján az idegtépő csigamenet, ha nem "patópál" intézte volna a dolgokat. Itt -a jelek szerint- ők vannak még többen.”
 • 14. Gőcze László 2008. május 07. 20:23
  „Hogy nyomon kövessük az eseményeket.
  Ma délután fél háromra már le volt aszfaltozva mindegyik korábban kibontott terület, de a korlátozás még késő délután is érvényben volt.
  Az mindenesetre kiderült, hogy még az alkalmazott szakaszos munkavégzéssel is el lehetett volna hárítani a hibákat az elmúlt négy napos munkaszünet alatt, megkímélve a közelkedőket a felesleges bosszúságtól, üzemanyag veszteségtől, a környéket pedig az indokolatlan környezetszennyezéstől.”
 • 13. Goldmund 2008. május 06. 20:50
  „Ez jó! Lehet, hogy a cikk hatására megmozdultak, és kiderült, meg lehet oldani ezt hamarabb is, ha akarják.
  Gyorsan mondok még egy hasonló helyet, hátha ott is történik valami. :-)
  Nádorváros, Nagy Imre út. A Somogyi Béla útnál keresztben felbontották a főutat (valami csővezetéket fektetnek). Egyik fele már elkészült, a másik most készül, de úgy, mint a Luca széke. Így ezen a forgalmas úton félpályás útlezárás van. Mindazonáltal ma (kedden) du. fél 5-kor nem láttam ott embert. Szerintem ha nekifognának 2-3 napos munka lett volna összesen, de már hetek óta nyűglődnek vele.”
 • 12. Gőcze László 2008. május 06. 20:19
  „Tanulságos eset a csomópontban megsüllyedt fedlap javítási módja. Ma az látszik, hogy mintegy 10 cm vastagságú réteg elhagyásával be- vagy lebetonozták az alatta lévő aknát, azaz megszüntették azt. Azaz már a csomópont építésekor -3 éve- sem volt rá szükség, csak az üzemeltető nem szüntette meg, bontotta el az útburkolat elkészítése előtt. -Mondván, hátha mégis szükség lesz rá.-
  Az piros pontot érne, hogy ettől mintegy 2 méterre Ny-ra kibontották a szintén megsüllyedt -a korábbi jelek szerint már javított- kisscapszekrényt, de ez is rögtön feketére vált, mert a függőbe állítással már nem bajlódtak.
  Egyébként délután már sehol senki, mindenki megy ahogy tud.
  Kárpótlásul az illetékes alpolgármester befizetheti a fölöslegesen elpöfögtetett üzemanyag árát, mondjuk a megyei kórház számlájára, meg az indokoltalan többlet környezetterhelés bírságát is. Egyáltalán, milyen intézkedésre képes?”
 • 11. Goldmund 2008. május 06. 15:04
  „Győrben úgy látszik hagyomány a lassú útépítés.
  Emlékeztek rá, mikor a Szent István út új burkolatot kapott? Egy teljes szezon alatt (tavasztól őszig) csinálták meg a Munkácsy u.-Jókai u. közötti szakaszt. Aztán újabb teljes szezon alatt a Jókai u.-Aradi vt. u. között. Hogy a város legfontosabb átmenő útján csúcsidőben mi volt? Kit érdekel!
  Reggelenként arra mentem munkába, szerencsére gyalog. Reggel fél 8-kor MÉG nem láttam munkást, du. fél 4-kor MÁR nem. Így persze nehezen is készül el egy út....”
 • 10. aknafedlap 2008. május 06. 14:22
  „"...és már a garanciális felülvizsgálat során megállapítást nyert az a tény, hogy a megsüllyedt vasbeton aknafedlapot javítani kell."

  1. Mikor kezdték el legyártani az új fedlapot? Elkezdték már?
  2. Mikorra...

  Már attól is az undor fog el, ha belegondolok: sorozatosan tökkelütött barmoknak néznek bennünket. Mindenféle adót, biztosítást befizettem határidőre. Honnan veszik az illetékesek a szélesarcú vigyort, mellyel naponta magyarázkodnak, mutogatnak, és menekülnek a felelősség elől?
  Hónapokkal ezelőtt megcsinálták az Aradi-Bajcsy kereszteződésében azt a csatornahibából keletkezett kb. kéttéglányi lyukat, amit előtte hónapokig kerülgette, aki tudta, hogy ott volt.
  Közlöm, hogy a lyuk betömésével a csatornahiba nem gyógyult meg (magától), most újra jelentős mélyedés van. Az alatta levő üregbe valaki bele fog zuhanni!
  Vajon mit szólnának az illetékesek, ha a nemtörődöm munkájuk ellen demonstrálva mondjuk -először csak - egy órára elállnánk ezt a kereszteződést? (természetesen legálisan, bejelentés-engedélyezés után?) (ja, és nem a süllyedő rész fölött!!)
  Vagy sétáljunk a zebrákon körbe-körbe, amíg be nem dugul az autópályáig ?
  Tisztelt Urak! Fel kellene ébredni már! Amíg nyugalom és csend van...”
 • 9. Gőcze László 2008. május 06. 12:29
  „Ha Budapesten egy csőtörés miatt beszakadt úttestet egy nap alatt helyre lehet(ett) állítani és vissza lehetett adni a közlekedőknek, akkor az itt is megvalósítható.
  A május 15-i határidő elfogadhatatlan, nevetséges. Nem hozzáértő és főleg nem felelős vezető, aki ezt elfogadja.
  Azonnali hatállyal megkövetelendő a folyamatos munkavégzés, még éjszaka is!
  És még valami, milyen gyakran szemléznek az útellenőrök, hogy csak a múlt hét szerdán intézkedtek? Én már régóta láttam a hibát, és nem csak ezt.”
 • 8. feledékeny 2008. május 06. 12:23
  „Hogy mikor jelentkezett a dilatációs szerkezet hibája, már nem emlékszem, de amikor a lányom érettségire készült, már le volt lassítva a forgalom az 1-es út Rába feletti hídján. A lányom most másodéves hallgató, úgyhogy szerintem az az aknafedél elképesztően gyorsan készül, ha a híd javítási idejét vesszük etalonnak.”
 • 7. Goldmund 2008. május 06. 12:14
  „2 hét kell egy nyavalyás aknafedlap legyárátására? Nevetséges! Egyáltalán, miért nincsenek ilyenek tucatszám raktáron, mikor mindenhová ugyanakkorákat tesznek?
  Ha a cégnek kemény kártérítést kellene fizetnie minden napért, amíg dugókat okoz, azt hiszem csipkednék magukat. Erre is ügyelni kellene a közbeszerzési szerződések megkötésénél.”
 • 6. gambroid 2008. május 06. 11:08
  „hm!jellemzo.”
 • 5. upho 2008. május 06. 10:36
  „mikor lesz mar szamonkeres ebben a kurv@ orszagban mar elnezest? csak a szartologatas tortenis semmi mas! a kozvagyont miert lehet buntetlenul elherdalni? a varosvezetes vallaljon anyagi felelosseget az ilyen esetekben! 15 nap??? ezt a valaszt ki merte elfogadni? szar az egesz...”
 • 4. csabi7105 2008. május 06. 10:18
  „Még egy javaslat: A kivitelező cég emberei álljanak oda és minden embernek a dugóban állás idejének arányában osszanak kártérítési pénzt az igazgatójuk fizetésének terhére! Az ilyen céget ki kellene zárni minden további közbeszerzési pályázatról. A pályázatokhoz nem kell valami kivitelezési terv? Amit egy szakértő átnézne és esetleg azt mondaná, hogy ez olcsó, de SZ*R, inkább válasszuk a drágábbat, ami sok évig bírja a "gyűrődést". Vagy csak azt nézik, hogy ez olcsó, ez lesz? Én már leszoktam erről. Bármit veszek megnézem az országot is. Ha "Made in China" akkor inkább mást választok, hogy ne kelljen egy hét(vagy az első használat után) méágis csak a drágábbat venni.”
 • 3. csabi7105 2008. május 06. 10:06
  „Ettől az akna fedlaptól kb. 60 méterre 2 hónapja berheltek valami vízelzárót a zebra közepén(kb.50cm-es átmérőben). A vissza aszfaltozás után kb egy héttel már elkezdett süllyedni, most már az is körbe van bójázva. Ez, ami Magyarországon megy útépítés néven nem is kicsit NEVETSÉGES! Az ETO stadionnál is a friss aszfaltot egy hét múlva marták fel. Akna fedlapot nem láttam még olyat ami kibírt volna egy évet javítás nélkül. (1989 óta vezetek hivatásszerűen). De sajnos ez az egész országra igaz. Ráfoghatják a kamionokra, a forgalomra, vagy bármire, Én nem hiszem el, hogy más országban megtudják csinálni normálisan itt meg nem. És persze, hogy Mi fizetjük mindet.”
 • 2. Börönd Ödön 2008. május 06. 08:18
  „Látható mód a városvezetésnek a városház tér 120 millából történő leburkolása a fontos! Messzebbre már nem is látnak? Ez közel 750 méterre van a második legszebb térnek kikiáltott burkolandó felülettől. (Ezek szerint Bécsi kapu tér akkor nem is Győrben van? Ennyi pénzért már aluljárót is építhettek volna és akkor a Szent István út forgalmát leterelhetnék oda, amíg a Széchenyi tér helyett itt kultúrkodnak!)
  Nem tudom, hogy a Kalauzzá előléptetett, - egyébként munkanélküli - alpolgármester Zoltán nem vette észre a buszok ablakából kitekintve ezt a forgalmi akadályt?
  Szolgálunk és Védünk rendőreink is távoltartották ám magukat még a környéktől is!
  Megyei Jogú Város Győr?”
 • 1. Pokári 2008. május 06. 06:10
  „Hihetetlen, hogy megtörténhet ez Győrben. A hidat is le tudták fedni ideiglenesen amíg javították és át lehetett haladni rajta. Tévedés ne essék itt arról van szó, hogy az aluljáróból egy sáv kanyarodik csak ki. Viszont a felüljáró felől óriási a sor, ami tegnap délután is megbénította a nagy árkádos csomópontot is. Ezt meg lehet engedni? Vannak technikai megoldások míg kész nem lesz a fedlap. És ha garancia ha nem ez akkor is egy felügyeletre tartozik, hogy hatalmas dugó lesz a városban és tenni kell ellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös irodában négy közszolgáltató

Győr - A Jókai utcai parkolóházban kialakított közös ügyfélszolgálati irodában fogadja hétfőtől az… Tovább olvasom