Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Best of Széchenyi tér felújítás: nem unatkoztunk a viták alatt

Mozgalmasra sikeredett Győr barokk főterének közel két évig tartó rendbetétele. Összeállításunkban az első kapavágástól kezdve felidézzük a leghangosabb botrányokat és a legfontosabb pillanatokat. Sok fotóval.


Rendhagyó összeállításunkban áttekinthetik sok-sok vizuális segédanyaggal honnan is, hova jutott a Széchenyi tér 2008. szeptemberétől mostanáig.

A tér felújítását megelőző és közben folyó politikai nyilatkozatháborútól most megkímélnék Olvasóinkat.

Ellenben a győri önkormányzat és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodája között zajló "párbaj" legfontosabb momentumait (is) közöljük.

A kisalfold.hu élőben tudósít a szombati esti átadásról 

A Széchenyi tér ünnepélyes átadásáról élőben tudósít a kisalfold.hu szombat este 20 órától. Az ünnepség programját ide kattintva tekinthetik meg.

Itt pedig véleményeket olvashatnak és szavazást találnak arról, hogy mennyire jön be a győrieknek az új Széchenyi tér.


2008. szeptember 3. – Ásatással kezdik a felújítást

"A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodája kiadta az engedélyt, hogy szeptember 10. és december 10. között megelőző régészeti feltárás folyjon a Széchenyi téren, s ennek elvégzéséről a győri önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága már meg is kötötte a szerződést" – adta hírül portálunk szeptember 3-án.

2008. szeptember 15. – Csont- és cserépdarabok – Széchenyi tér blog

A kisalfold.hu nem csupán az első kapavágásoknál volt jelen, de hetek követte a régészek munkáját a Széchenyi téren. Ha már ott jártunk, rengeteg galériát készítettünk.

Elkezdődött a munka.
Elkezdődött a munka.


2008. november 20. – Hun temető a Széchenyi tér alatt

"A mai Széchenyi tér elődjét hétszáz éve alakították ki. Előtte a hunok temetőként használták a területet, amelyen a római korban házak álltak és utcák futottak" – közölte Bíró Szilvia ásatásvezető régész.


Bíró Szilvia az ásatási területen.
Bíró Szilvia az ásatási területen.

Az egykori hun temető leletei.
Az egykori hun temető leletei.


2008. december 3. – Mission Impossible: Széchenyi tér

Bizony, bizony a győriek azért megszenvedtek a megújult térért: ahogy haladtak a munkálatok a Széchenyi téren, úgy zártak le egyre több környező utcát. Egy idő után ez már sok(k) volt.

Káoszelmélet indult Győrben.
Káoszelmélet indult Győrben.

2009. január 20. – Olcsó kővel nem lehet nyerni

Helyszíni bejárásra hívta a győri önkormányzat azokat a cégeket 2009 elején, amelyek érdeklődnek a Széchenyi tér felújítási munkálatai iránt.

Itt kiderült: a nyertes feladata a díszburkolat lefektetése, a szökőkutak építése, a vendéglátóteraszok kialakítása, a növénytelepítés és a közvilágítás-átalakítás.

Érdeklődtek a közbeszerzések iránt.
Érdeklődtek a közbeszerzések iránt.

2009. március 20. – Százötven kamion kő a Széchenyi térre

Százötven kamion gránittal cserélik ki a Széchenyi tér ütött-kopott burkolatát júniusra – írtuk tavaly tavasszal.

2009. március 24. – Megkezdődött a Széchenyi tér felújítása Győrben

A munkaterület átadásával megkezdődött a győri Széchenyi tér felújítása. Közép-Európa legszebb barokk tere - a tervek szerint - rekord idő alatt újul meg, a munkálatok nagy része ugyanis június közepéig befejeződik – közöltük a határidőt.

Fotók a dömperes autók "támadásáról" itt!

Teherautók szállták meg a teret.
Teherautók szállták meg a teret.


2009. április 1. – Búvár a Széchenyi tér alatt

Kétszáz éve, de lehet, hogy több mint fél évezrede nem járt olyan mélyen ember a győri Széchenyi téren, mint Kurucz Attila.

Modernkori Búvár Kund Győrben.
Modernkori Búvár Kund Győrben.


A búvár lemerült a középkori kútba, amelyet a tér felújítását megelőző régészeti feltáráson találtak meg a szakemberek.

2009. április 3. – "Cudar világ" a köbön


Németh Zoltán alpolgármester szavaival élve, már "cudar világnak" neveztük mindazt, amit a Széchenyi téren láttunk – ekkor kezdődött a felújítás.

Most mindez hatványozottan igaz, ráadásul megnyílt a Munkácsy-kiállítás is, amelyet a térről így szinte képtelenség volt megközelíteni.

Egy kis kalandpark Győr barokk főterén.
Egy kis kalandpark Győr barokk főterén.

"A kivitelezővel kötött szerződés alapján mindennap a munkavégzést követően meg kell tisztítani a bekötőutakat, ahol a teherautók járnak" – mondta Németh Zoltán.

2009. április 9. – Bulldózerek a téren: "nem maradt lelet a 13-14. századból"

A Széchenyi téren folyó építkezésen középkori épületmaradványokat és hun sírokat tettek tönkre a földmunkások bulldózerei - állították győri régészek. A város és a kivitelező szerint minden a kiviteli terv szerint történt.

Egy biztos: a régészek szomorúak lettek.
Egy biztos: a régészek szomorúak lettek.
"A 13.-14. századi rétegeket örökre elveszítettük, így a középkorról gyakorlatilag nem maradt hasznosítható információnk. Mindez azt jelenti, hogy nem tudjuk meg, milyen volt ezekben a századokban a tér, hogyan nézett ki" – magyarázta a vezető régész, Bíró Szilvia.

Németh Zoltán alpolgármester egészen másként látta a történteket. A kisalfold.hu megkeresésére kijelentette: "az önkormányzat minden szükséges szerződést megkötött, minden egyeztetést lefolytatott, a beruházás pedig jogerős örökségvédelmi hatósági engedéllyel rendelkezik, amely további régészeti feltárást nem ír elő."

2009. április 16. – Eltüntették a győri középkort?

Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár győri kötődésű főigazgatója nem értette, hogy a Széchenyi tér felújításakor miért nem lehetett jobban egyeztetni a tudomány és a beruházók érdekeit.

A professzor ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a munkálatok során az 50 centiméteres pályaszerkezet alatt további 80 centiméternyi földet termeltek ki, s ennek szinte biztosan áldozatául estek a középkori és az újkori rétegek.

A beruházás érdekeit (kultúr)botrányosan nem sikerült a tudomány érdekeivel összeegyeztetni.
A beruházás érdekeit (kultúr)botrányosan nem sikerült a tudomány érdekeivel összeegyeztetni.

2009. április 16. – Régészeti kultúrbotrány Győrben

A káptalandombi római erőd felrobbantása óta nem volt ekkora régészeti kultúrbotrány Győrben – nyilatkozta Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nyugat-dunántúli irodavezetője a Széchenyi tér középkori rétegeinek megsemmisüléséről.

2009. április 22. – Úgy tűnik, nincs felelőse a rongálásnak

A március 24-i munkaterület-átadáson a KÖH is részt vett, és hozzájárult a munka megkezdéséhez – ezt is jegyzőkönyvvel támasztotta alá Németh Zoltán alpolgármester.

"Bár az engedély alapján 120–130 centiméteren is dolgozhatna a kivitelező, a munka 90 centiméteres mélységben folyt. A kivitelező végig figyelte a lehetséges régészeti leleteket, hiszen jogszabály szerint ezek észlelésekor a munkát le kell állítania.

Március 30-án a KÖH és a múzeum régészének jelenlétében a kivitelező leállt a munkavégzéssel, s a múzeum által megjelölt részen biztosította a további ásatást. Április 17-én a régészek visszaadták a munkaterületet, így a kivitelező folytathatta a munkát" – állította Németh Zoltán alpolgármester.

2009. május 4. – Indiai köveket kapott a Széchenyi tér!

Elkezdték a Széchenyi tér burkolatának lerakását. A gránit Indiából érkezett Olaszországon át Magyarországra. Kocsibejárónak kicsit drága lenne: négyzetmétere 30 ezer forint.

Gránit Indiából.
Gránit Indiából.

2009. május 14. – Elbontanák a Mária-oszlopot

Több tízmillió forintot kíván költeni a Széchenyi téri Mária-oszlop felújítására a győri önkormányzat. A műemlék állapotát válságosnak ítélték meg szakértők.

Itt még helyén a Mária-oszlop.
Itt még helyén a Mária-oszlop.

2009. június 17. – Klimatizált lesz a Széchenyi tér

A nyári kánikulában légkondicionáló működik majd a győri Széchenyi téren. Németh Zoltán alpolgármester a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a bencés rendház felőli oldalon vízfilm lesz a burkolaton.

2009. július 3. – Jól vizsgáztak a szökőkutak

A győri belvárosban sétálók ízelítőt kaphattak abból az élményből, amelyet az elkészült Széchenyi tér szökőkútjai, csobogói teljes pompájukban nyújtanak néhány hét múlva.

Feltört a víz a Széchenyi téren.
Feltört a víz a Széchenyi téren.


2009. július 7. – Fény-főpróba a Széchenyi téren

Késő este tartották a felújított Széchenyi tér új köz- és díszkivilágításának főpróbáját. Speciális fényeket kaptak a fák, az éttermi teraszok, a szökőkutak és a környező házak.

Kigyúltak a fények is.
Kigyúltak a fények is.

2009. július 11. – Bontást rendelt el a hivatal

Újabb kérdésben nem ért egyet Széchenyi tér-ügyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a győri önkormányzat. A vita oka: jogtalanul húztak fel egy "bódét" az egyik éttermi terasznál vagy sem?

Tipikusan magyaros vitát váltott ki a bódé.
Tipikusan magyaros vitát váltott ki a bódé.

Figler András: "Az építmény nem illik a térre, a tervekben nem szerepel, amelyekben egyébként még az is benne van, hogy a napernyők pontosan hogyan néznek ki. A változtatás ellentmond annak az alapelvnek is, hogy nem hoznak létre újabb térfalakat azért, hogy a tér nyitott, átlátható legyen. Leállítottuk az építést, és bontást rendelünk el."

Németh Zoltán alpolgármester: "Nincs másról szó, mint egy esztétikus, fedett pultról, ami szükséges ahhoz, hogy a tér élhető, jól használható legyen. A beruházás eddigi tapasztalatai alapján nem lepődtek meg az örökségvédelmi hivatal hozzáállásán, nincs másról szó, mint hatalomfitogtatásról."

2009. július 13. – "Közép-Európa legszebb tere a miénk!"

Átadták a Széchenyi tér munkálatainak első fázisát. Jelen volt Borkai Zsolt polgármester és a város vezetői, akik a végleges átadást jövő év tavaszára ígérték. A városvezetés szerint "Közép-Európa legszebb, barokk stílusú tere a miénk!"

Ünnepség az első fázis örömére.
Ünnepség az első fázis örömére.

2009. július 22. – Kinyitott a "Széchenyi fürdő" – Pancsolni tilos: biztonsági őrök a platzon

"Az önkormányzat nem wellness-szolgáltatásokat akart a térre, és nem akarja, hogy a gyerekek ruhátlanul fröcsköljék egymást a bencés templom előtt.

Így biztonsági őrök vigyáznak a rendre, szolgálatukra egyébként is szükség van, mert egyúttal őrzik a város vagyonát" - tudatta Németh Zoltán alpolgármester.

A Széchenyi fürdőnek biztonsági őrök vetettek véget.
A Széchenyi fürdőnek biztonsági őrök vetettek véget.

2009. július 25. – Vita a barokk téri fürdőzésről: "ne induljanak el egész családok törülközőikkel a barokk főtér felé"

A győri Széchenyi térihez kísértetiesen hasonlító szökőkutat láthatunk a berni szövetségi parlament épülete előtt, ott lubickolhatnak a gyerekek fürdőruhában, de strandolni azért nem szokás.

Németh Zoltán győri alpolgármester továbbra is úgy vélte: "nem önmagában a pancsolást szeretné tiltani a városvezetés, hanem azt a friss szokást, hogy egész családok induljanak el törülközőikkel a barokk főtér felé".

2009. július 29. – Széchenyi tér: folyik a nyomozás

Büntetőeljárást folytatnak a győri Széchenyi téri régészeti lelőhely megrongálása és leleteinek megsemmisítése miatt. A feljelentést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodája tette ismeretlen tettes ellen.

A kulturális örökségvédelmi hivatal büntetőfeljelentése nem sokáig időzött a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségen, mivel a megyei rendőr-főkapitányság elfogultságra hivatkozva kérte saját kizárását a nyomozásból.

2009. október 2. – Széchenyi tér: 75 milliós bírság

"Semmilyen enyhítő körülményt nem tudtam figyelembe venni" – mondta a városra és a kivitelezőkre kirótt 75 millió forintos Széchenyi téri lelőhelyrongálás miatti büntetésről az örökségvédelmi hivatal régiós vezetője, Figler András.

Úgy tűnt, az örökségvédelmi viták soha nem érnek véget.
Úgy tűnt, az örökségvédelmi viták soha nem érnek véget.

A hivatal bosszúhadjáratának tartja Németh Zoltán alpolgármester a kiszabott bírságot, s szerinte ebből a pénzből a forráshiányos intézményhálózatot és a hivatalokat akarják finanszírozni.

Figler András, a KÖH Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője úgy reagált erre: "mindez nevetséges állítás".

2009. november 24. – Spórolnak a fénnyel a téren

Tesztelték a Széchenyi téren és a környező kis utcákban a közvilágításban a feszültségszabályozást. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek: 20–25 százalékos az energia-megtakarítás.

Gazdálkodj okosan a Széchenyi téren!
Gazdálkodj okosan a Széchenyi téren!

2009. december 15. – Só nem érheti a Széchenyi teret

A hóval borított Széchenyi téren csúszkálva jutottak át az emberek. Ugyanis sem az Olaszországból vásárolt követ, sem a szökőkút földbe süllyesztett alkatrészeit, sem pedig a különleges faburkolatot nem érheti só.

Környezetbarát szóróanyagot használnak, egy szépséghibája van csupán: nagyon drága.

2010. február 3. – Széchenyi tér egy része Kasmire White kőlapot kap

Március végéig a Lloyd épület előtti és a Rómer Flóris-szobor körüli terület új burkolatot kapott, és fateraszokat alakítottak ki az épület mellé.

2010. február 20. – Vita az egymilliós bírságról

Egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a győri önkormányzatot, mert a Széchenyi tér felújításának egyes pótmunkáira kizárólag a beruházás kivitelezőjétől kért ajánlatot.

2010. április 26. – Újra Győrben a Mária-oszlop

A restaurálás után visszakerültek a Széchenyi térre a Mária-oszlop elemei.A szobrok visszatértek.
A szobrok visszatértek.

2010. május 5. – Beléptető rendszer a győri belvárosban: további szigor a Széchenyi téren?


A járműforgalom visszaszorítására beléptető rendszert épül ki Győr belvárosában. Első ütemben a Széchenyi teret és az annak közvetlen környezetében lévő sétálóutcákat érinti az intézkedés.

2010. május 7. – Koktélbár nyílik a Széchenyi téren

A restaurált késő középkori kőoszlopok között fogyaszthatja el kávéját, aki meglátogatja a Széchenyi téren megnyíló koktélbár, kávézó és fagylaltozó vendéglátóhelyet.

Koktélok már vannak, Tom Cruise-t még nem sikerült szerződtetni.
Koktélok már vannak, Tom Cruise-t még nem sikerült szerződtetni.

2010. május 15. – Már csak simítanak a Széchenyi téren

Lezárult a Széchenyi tér felújításának második üteme, a pénteki műszaki átadást már csak utójavítások követik a következő két hétben.

Célegyenesben.
Célegyenesben.

2010. május 25. – Széchenyi tér: letört egy darab a Mária-oszlopról - Galéria

Még egy hónapja sem került vissza végleg a Mária-oszlop a Széchenyi térre, máris "megsérült". Németh Zoltán alpolgármester szerint a műszaki átadáson még ép volt az alkotás.

Kinek árthatott a szobor?
Kinek árthatott a szobor?

Olvasóink írták

 • 16. fortuna54 2010. június 10. 19:49
  „Hát,elég barnák ezek a lubickuló gyerekek.”
 • 15. accelerator 2010. június 07. 10:20
  „14. hozzászólás ...:) 2010.06.06. 10:38

  Ne aggódj előre! Májd láthátod míkór megy a csálád fűrdőzní a térre....”
 • 14. ...:) 2010. június 06. 10:38
  „2009. július 25. - Vita a barokk téri fürdőzésről: "ne induljanak el egész családok törülközőikkel a barokk főtér felé"

  hát ebbe nagy igazság van! ha vki fürdeni óhajt menjen haza fürödjön otthon, vagy nem messze van az élményfürdő! jaaaa h azért fizetni kell?? :O bocsánat h nem lehet minden ingyenes, vki abból a pénzből él! komolyan mondom h nem tudom ki lehetett azaz ostoba aki odavitte a gyerekét pancsikolni először, utána meg látta a többi... és igy lett ebből botrány, mért nem lehet a jót megbecsülni??”
 • 13. hozzászóló1000 2010. június 05. 19:08
  „Ebből is látszik, hogy végre Győrben történt valami, hiszen korábban nem volt min ennyit csámcsognia a szenzációhajhász firkászoknak. Szánalmas bulvárrá silányult a Kisalföld.
  Ja, és a tér szép! Akinek nem tetszik az ábrándozzon tovább a szürke aszfalton.”
 • 12. nasi12 2010. június 05. 17:49
  „Képzelt városháború Hollyvood-i efektekkel.
  Azt mindenki tudja, régészek nélkül szellenteni sem lehet ebben a városban, ezért ők is ott voltak a tér áttervezésénél és a megbeszéléseknél is.
  Elképzelem, hogy ők is látták a terveket, és kikérték a véleményüket, hogy mennyi idő kell a régészeti feltárásához, és ezt belekalkulálva állapították meg a tér átadási határidejét.
  Na ekkor kezdték az elvtársak élesíteni az aknákat és két oldalról is támadni a jelenlegi városvezetést.
  A politika oldaláról úgy támadtak, hogy az elhúzódó munkálatok kellemetlenségeivel lázították a város lakosságát, és igyekeztek minél nagyobb lakossági felháborodást szimulálni, ezáltal gyorsíttatni a munkálatokat!
  A Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (elvtársi) ellenzéki vezetőjén keresztül pedig, mindent megtettek annak érdekében, hogy a beruházás átadási határideje akár évtizedekig is eltolódjon.
  Ahogy a régészek megkapták a területet feltárásra, hosszú évek kényelmes vizsgálódására rendezkedtek be.
  Szó szerint vették a régészek jelszavát, (gondolkozz, tanulmányozz, vizsgálódj, értekezz, és csak a legvégén cselekedj) és minden ásónyom megtétele előtt napokig gondolkodtak, (meditáltak), tanulmányoztak, majd napokig tanácskoztak, (értekeztek) csak aztán jöhetett egy kapavágás.
  A régészek gondolatban már a honfoglalás előtti korokat ostromolták elméleteikkel, talán még azt is megtervezték, mit kellene majd találniuk a jégkorszakból, csupán a feltárás nem haladt kellőképpen.
  A beruházók már a hajukat tépték, ekkora tudományos semmittevés láttán, és szerettek volna dolgozni végre, de a régészek nem adták vissza a területet, hiszen az nekik évekre biztos kényelmes munkát adott, és persze azt is tudták, nem kell sietni, hiszen az ellenzéki KÖH Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője pártfeladatból úgy is őket támogatja és védi.
  Mikor a régészeti feltárásra adott határidő már régen lejárt, a munka befejezése is veszélybe került, és a beruházókat már a milliós ködbérek réme fenyegette, felvonultak a területen és ismét elkezdték a munkálatokat, a régészek akkor döbbentek csak rá, mekkora hibát követtek el tudomány leple alá bújva, hiszen ha csak begyűjtik a leletanyagokat, aztán majd később vizsgálgatják azokat, akkor egy ekkora területet már régen befejezhettek volna.
  Állítólag Figler András, a KÖH Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője, látva, hogy sikertelen a lassítási mánőver, meg, hogy nem az elvtársi csapat kapta a munkát, hát megbírságolta a város kasszáját 75 millával.
  Elvégre a hivatal az hivatal, nem pedig jótékonysági intézmény!
  Hogy a történet valós-e, dönte el mindenki saját maga.”
 • 11. accelerator 2010. június 05. 16:43
  „Ez a téma majdnem hosszabb cikksorozatot indított el a Kisalföldben, mint Zámbó Jimmy halála...”
 • 10. zoli78 2010. június 05. 11:17
  „ÉLŐ tudósítás az átadásról, szenzációs!!!”
 • 9. tosa2 2010. június 05. 10:52
  „8. :):):):)”
 • 8. davesmail 2010. június 05. 10:45
  „Szerintem szép lett a tér, modern, európai, ugyanakkor megőrizve barokk hangulatát. Én a régészeket emelném még ki: Ha jól látom az időpontokból, több mint fél évük volt a feltárásra. Maradt volna még évekig egy nagy gödör a tér helyén? Szerintem igen, ha rajtuk múlik...”
 • 7. tosa2 2010. június 05. 10:14
  „Igazad van, azért írtam, hogy LEHET vitát indítani, nem azért, mert akarok.
  Nekem is elegem van ebből a témából.”
 • 6. kikelet_ 2010. június 05. 09:56
  „tosa2: nem a (kulturált) vitát ellenzem, de ez a téma már rengetegszer ki lett beszélve, lerágott csont.”
 • 5. tosa2 2010. június 05. 09:25
  „Mindíg vannak egyetértők és mindíg vannak ellenzől, ebből lehet vitát indítani.
  Lehet, hogy lehetett volna szebbre, lehetett volna rondábbra, ez van
  és szerintem elég jóra sikeredett.”
 • 4. Morpheus 2010. június 05. 09:18
  „De hiszen nincs is kész a Széchenyi tér, még a padokat sem rakták ki. (Azok a raklapok a fák körül nem padok)...”
 • 3. kikelet_ 2010. június 05. 09:13
  „Ez a cikk megint csak azért született, hogy gerjessze az indulatokat. Megint lesz 100+ hozzászólás, újra anyázhatják egymást a fórumozók, a szerkesztők meg elégedetten hátradőlnek...
  Szükség van erre?”
 • 2. omm 2010. június 05. 08:54
  „Na ilyen a korrekt cikk!”
 • 1. Silence 2010. június 05. 07:57
  „Kíváncsi vagyok, hogy meddig lehet ezen a témán rugózni? Önök szerint nem rohadt unalmas már? Az már látszik, hogy valamelyik pénzsóvár globalo internacionalista (veszteni nem tudó) elvtársi baráti körnek feldolgozhatatlan traumát okozott a tér felújítása (kimaradtak belőle). De majd megunják és hazamennek.
  Mi meg addig is használjuk örömmel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1 Győrnél - Megint lezárás, kilométeres dugó

Az árvíz miatt meggyengült a töltés az M1-es autópálya 104-es kilométerénél. A külső sávot lezárták,… Tovább olvasom