Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bérrendezést kérve írtak levelet a miniszternek a bölcsődei dolgozók

A miniszter válaszolt megkeresésükre, ám az bizakodásra nem ad okot.
A szakszervezet elnöke, Szűcs Viktória által megfogalmazott nyílt levélben leginkább az elmúlt években elszenvedett mintegy 20 százalékos reálkereset-veszteséget fájlalták.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter rövid időn belül válaszolt: „Az elmúlt három év alatt a szociális ágazatot is pozitívan érintette a minimálbér-emelés és a rezsicsökkentés. Mindemellett néhány olyan intézkedést is tettünk, amely a bölcsődei szakma megbecsültségét kívánta növelni, így például a nevelés nélküli munkanap bevezetése. Az ország helyzete nem ad minden ágazatban béremelési lehetőséget, azonban ad olyan eszközöket, mint például az Erzsébet-program keretén belül az Erzsébet-tábor, amely szintén a szociális ágazatban dolgozók méltó elismertségét szolgálja." A miniszter válaszában hangsúlyozta, hogy a devizahiteleseket megsegítő intézkedések is bizonyára sok bölcsődei dolgozót érintenek, valamint pozitívumként említi új bölcsődék nyitását, ezzel új munkahelyek megteremtését. A BDDSZ elnökének azon felvetésére, hogy megszüntették a szociális továbbképzés és szakvizsga normatív támogatását, miközben a továbbképzés kötelező a dolgozók számára, így reagált: „nem megszüntetés következett be, hanem a feladat támogatásának átalakításáról van szó", a képzések támogatása az Új Széchenyi Terv keretében valósul majd meg 2015. január 31-ig. A miniszter bízik abban, hogy a bölcsődei dolgozók „megértést tanúsítanak" és „szociális érzékenységüket nemcsak szavakkal mutatják ki, hanem tettekkel is (forró ősz ígérete nélkül)". Arra kéri az érintetteket, hogy együtt gondolkodva, közösen találják meg a béremeléshez szükséges forrásokat.

A bölcsődei dolgozók – ahogy Szűcs Viktória fogalmazott –„megdöbbenéssel és csalódottsággal olvasták a miniszteri sorokat". A szakszervezet elnöke megkeresésünkre elmondta: „Sokan jelezték felém, hogy a levelet cinikusnak és kioktatónak tartják. A miniszter elképzelni sem tudja, hogy a dolgozók napról napra, hétről hétre élnek, sokan fizetéselőleget vesznek fel, aztán meg azt nyögik, sajnos." Az elnök megjegyezte: „Egy következő béremelés nélküli évet a dolgozók már nem tudnak elviselni. Az állami cégek vezetőinek 6,4 milliárd jutalmat osztottak szét a napokban a megjelent hírek szerint, volt olyan vezető, aki olyan magas összegű jutalmat kapott, amely eléréséért egy bölcsődei dolgozónak 18 évet kellene dolgoznia."

Olvasóink írták

 • 5. borsmenta 2013. augusztus 21. 08:40
  „,,szociális érzékenységüket nemcsak szavakkal mutatják ki, hanem tettekkel is"

  Ez a miniszter úrra is vonatkozna...”
 • 4. borsmenta 2013. augusztus 21. 08:14
  „,,nem megszüntetés következett be, hanem a feladat támogatásának átalakításáról van szó"

  Ez egy olyan mondat, ami önmagában indokolná a tisztelt miniszter úr azonnali hatályú kirúgását...
  De igen, megszüntették, azt a nevetséges összegű továbbképzési normatívát is, ami eddig volt.
  A továbbképzés kötelező maradt. Egyébként nem véletlenül most szűnt meg, amikor a dolgozók többségének lejárt a továbbképzési ciklus, és ki kell nekik fizetni egyhavi fizetésüket jutalomként. Ez egy kis otthonban is milliós kérdés, amit eddig sem fedezett a normatíva.”
 • 3. dödike 2013. augusztus 12. 17:11
  „Kedves bölcsődei dolgozók.Még nagyon sok milliárd folyik el az államkasszából amiről nem is tudunk.Nektek maradnak a "nyájas"szavak,a bennfenteseknek meg a milliós üzletek,stadionok,önös érdekekre milliárdok.Ennyire családbarát az a kormány aki csak szövegel,de tenni nem tesz semmit.”
 • 2. dödike 2013. augusztus 12. 17:11
  „Kedves bölcsődei dolgozók.Még nagyon sok milliárd folyik el az államkasszából amiről nem is tudunk.Nektek maradnak a "nyájas"szavak,a bennfenteseknek meg a milliós üzletek,stadionok,önös érdekekre milliárdok.Ennyire családbarát az a kormány aki csak szövegel,de tenni nem tesz semmit.”
 • 1. Batistuta 2013. augusztus 12. 16:42
  „Nem lehetett könnyű Balog miniszter helyzete, de most talán jobb lett volna ha nem válaszol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államtól átadott területek - Nagyobb érték nem szerepel a listán

Gyarapodhatnak a települések, miután az Országgyűlés döntött az 1200 tételt felsoroló listáról. Tovább olvasom