Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Bérlői aggódásra városi ajánlat

Januártól az önkormányzatoknak korlátlan, sem indoklást, sem cserehelyiséget nem igénylő felmondási joga lesz a tőlük határozatlan időre szóló helyiségeket bérlőkkel szemben. A győri rendeletmódosítás-tervezetről nemrégiben tárgyalt a városvezetés és az érdekvédő szervezetek.
Hónapok óta országszerte kisvállalkozók ezrei tartanak attól, hogy a jövő évtől utcára kerülhetnek. A lakástörvény, illetve az ez alapján meghozott önkormányzati rendeletek ugyanis januártól korlátlan, sem indoklást, sem cserehelyiséget nem igénylő felmondási jogot biztosítanak az önkormányzatoknak a tőlük határozatlan időre szóló helyiséget bérlőkkel szemben.

Megrendülő létbiztonság

Németh István Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) győri társelnöke májusban lapunknak úgy nyilatkozott: jogos az aggodalom, hogy e jogszabály miatt számos család létbiztonsága kérdőjeleződik meg, ráadásul a kisvállalkozók többségének legalább egy, de általában kettő alkalmazottja is munkanélkülivé válhat.

A megyeszékhely belvárosában az üzletek körülbelül 90 százaléka önkormányzati tulajdon. A helyiségekért havonta átlagban 20 ezer–150 ezer forint közötti bérleti díjat fizetnek a vállalkozók.
Legtöbbjük már 1990 előtt „maszek" volt, így a rendszerváltáskor nem részesültek abban a támogatásban, amelyet az akkor kezdők megkaptak. A bérlemény nagy része nagyon rossz állapotban volt, így saját költségből került sor a renoválásukra.

Módosított szerződések

A rendeletmódosítás-tervezetről csütörtökön tárgyalt a városvezetés az érdekvédő szervezetek képviselőivel. Kun András alpolgármester elmondta: a győri önkormányzat biztonsághelyzetet kíván teremteni a kisvállalkozók számára. A bérlőknek 25 éves határozott idejű szerződést ajánlanának fel a határozatlannal szemben. Kötelezni azonban senkit sem fognak, hogy éljen ezzel. Elhangzott: bizonyára lesznek olyan helyiségek, amelyekre ez nem lesz érvényes, mert például útépítés miatt lebontásra kerül az épület, vagy mert az a hosszabb távú várospolitikai érdekkel összeegyeztethetetlen.

Nem terveznek eladást

A győri önkormányzat egyébként nem tervezi, hogy a jövőben tulajdonában lévő helyiségeket értékesítené. Arra a kérdésre, hogy kártérítik-e azokat a vállalkozókat, akik az épületek renoválását elvégezték, az alpolgármester nem tudott egyértelmű választ adni. Kifejtette: hosszú évek után ugyanis nehéz lenne számlákkal bizonyítani, és a mai viszonyokra megállapítani ezen összegeket. A fórumon felvetődött többek között az is, hogy az önkormányzat a határozott időre váltó bérlemények szerződési díjának megfizetésére türelmi időt adna vagy részletfizetési lehetőséget biztosítana. Kun András és dr. Kovács Lajos jegyző elmondták: a városvezetésnek nem célja utcára tenni a vállalkozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért vitáznak a milliós fejlesztésről?

Kétszázmillió forintos fejlesztést tervez a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány. A most hetven diákot… Tovább olvasom