Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Bérkiegészítés az egyházi intézményeknek

Az egyházi fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók – hírek szerint – márciusban megkaphatják azt a bérkiegészítést, ami a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése miatt esne ki fizetésükből.
Tárgyalások kezdődtek a múlt héten többek között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának illetékese és a közigazgatási tárca egyházügyekért felelős államtitkárának részvételével az egyházi fenntartású intézményekben dolgozók bérkiegészítéséről. A hírek szerint az országosan érintett több tízezer alkalmazott következő fizetési papírján már legalább az a nettó összeg szerepelhet, ami decemberben.
Az oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók bérhiánya – a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése miatt – mintegy 1,2 milliárd forint. A kormány vállalása szerint egyelőre ennek az összegnek a felét bocsátják rendelkezésére – várhatóan márciusban – a négy nagy történelmi egyháznak és az ilyen jellegű feladatokat ellátó kisegyházaknak.

– Megnyugtató tapasztalni azt a törekvést, hogy az állam egyformán akar mérni minden közszférában dolgozónak. Ebből deklaráltan kiderül, hogy az egyházi fenntartású intézményekben dolgozók is biztosabb hátteret tudhatnak maguk mögött – hangsúlyozta érdeklődésünkre Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója. – Egyelőre pontos adatokat nem tudunk mondani, annyi biztos, hogy a kompenzáció a győri püspökség tizenegy oktatási, illetve szociális intézményében több mint hatszáz alkalmazottat érinthet. A bérkiegészítés mértéke pedig – a rögtönzött kalkuláció szerint – személyenként kettőtől ötezer forintig terjed.

A tervezett bérkiegészítés a győri Szent Angéla Szociális Otthonban az alkalmazottak több mint egyharmadát érinti. Fotó: H. Baranyai Edina
A tervezett bérkiegészítés a győri Szent Angéla Szociális Otthonban az alkalmazottak több mint egyharmadát érinti. Fotó: H. Baranyai Edina


A megyében az evangélikus egyház működtet még nagyobb számban oktatási és diakóniai (elsősorban időseket ellátó) intézményeket. Ahogy Kákay István országos irodaigazgató lapunknak elmondta: a közfeladatokat ellátó alkalmazottjaikat nem érintette volna az adóváltozások miatti bevételcsökkenés.

– Egyházunk belső szabályozása értelmében, saját forrásból kiegészítettük volna a bérkiesést, ami intézményeink esetében összesen hetvenmillió forint. Természetesen megnyugvással és örömmel vesszük az állami szándékot, hogy kifizetik a kiegészítést, még akkor is, ha egyelőre annak csak a felét – jegyezte meg az országos irodaigazgató, majd hozzátette: tudomása szerint a fennmaradó ötven százalék biztosítása, ütemezése a tárgyalások következő szakaszának lesz a témája.

Olvasóink írták

 • 4. dorombolok 2011. február 26. 20:33
  „Azért kellett az arányos és egykulcsos jövedelemadót bevezetni, mert a többkulcsos komplikált.Honatyáink többségénél problémát jelentett az matematikai feladat, hogy ettől eddig X % a jövedelemadó , felette lévő rész pedig Y % , akkor mennyi az összes.Itt tartunk , igenis növelni kell a természettudományi ismeretek tanításának arányát , mert különben a matematikával baj lesz, és döntéseink következményét ki sem tudjuk számolni !!”
 • 3. annobon 2011. február 24. 12:14
  „Bt-k, Kft-k alkalmazottaival mi a helyzet? Jah, nem dolgozhat mindenki állami és egyházi szférában...”
 • 2. miracle 2011. február 22. 13:33
  „Hogyan esne már ki bér?
  Megmondták az igazmondók, hogy senki sem jár rosszabbul enélkül sem...”
 • 1. bibics 2011. február 22. 11:03
  „Halleluja!!!!!
  A gyárakban termelő munkát végző dolgozók bérét ki fogja kompenzálni?....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben vizsgálják a rab halálesetét

Nálunk nyomoznak annak a H1N1-vírussal fertőzött rabnak az ügyében, aki a veszprémi kórházban halt… Tovább olvasom