Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Bérbe adjuk az iskolai konyhát?

A pénztárcába vágó kérdésre Téten, Jánossomorján és Pannonhalmán eltérő válaszokat adtak.
Rendkívüli testületi ülésen foglalkozott a téti önkormányzat az iskolai konyha bérbeadásával a napokban. Olyan változtatás került szóba, amit a vállalkozások kiszervezésnek, idegen szóval outsourcingnak neveznek és a hatékonyságnövelés, a költségkímélés egyik eszközének tartják.

Költségkímélés a cél

Szabó Ferenc polgármester a Kisalföldnek elmondta, azért halasztották el a képviselők a döntést, mert a szabályok – amelyekről a közigazgatási hivataltól állásfoglalást is kértek – nem teszik lehetővé az ilyen átállást szorgalmi időben. Csak tanítási időn kívül lehet véghezvinni, azaz legközelebb a nyári szünetben lesz erre alkalom. Ezért valószínűleg később foglalkozik újra a kérdéssel a városvezető testület.
A cél a költségkímélés lenne. A polgármester megfogalmazása szerint mindenki azzal tud a leghatékonyabban foglalkozni, amihez ért. Eszerint egy olyan cég, amelynek főtevékenysége az élelmezés, gazdaságosabban tudná megoldani a gyerekek étkeztetését. Azt is elmondta, hogy a képviselőknek a kilenc konyhai alkalmazottra is gondolniuk kell a döntéskor, a szerződéskötéskor. A dolgozókat egyébként előzetesen tájékoztatták az esetleges változásról.

Pénz és emberség

Boros Zoltán képviselő, aki egyben az iskola igazgatója is, úgy véli, az átszervezéssel sem változhat a gyermekellátás színvonala. Szerinte a testületi döntés az önkormányzat jövő évi költségvetésével is összefügghet, a finanszírozás szempontjait éppúgy nem lehet figyelmen kívül hagyni, mint a jó ellátásét és az alkalmazottakét. Az érintett dolgozók azonban lapunknak egyelőre nem nyilatkoztak. Rendes Róbertné – aki csak pár hónapja került a képviselő-testületbe – elmondta: számításai alapján nem lát indokot a kiszervezésre, egyébként is elébe helyezi a gyermekek érdekeit a gazdasági megfontolásoknak. Úgy véli, a konyha jól működik úgy, ahogy van, az önkormányzatnak kell továbbra is üzemeltetnie. Szerinte nem szabad bizonytalanná tenni kilenc alkalmazott, zömében idős asszony megélhetését. „Nemcsak a pénzre, az emberségre is gondolni kell" – szögezte le.

Jánossomorján önkormányzati

Megkérdeztük a Téthez hasonló méretű, megyénkbeli fiatal kisvárosokat: náluk mi a gyakorlat. Jánossomorján az önkormányzat működteti az iskolai konyhát. Mivel az is a gazdálkodás része, korábban górcső alá vették a képviselők, hogyan lehetne olcsóbban, költséghatékonyabban megoldani ezt a feladatot. Szóba került a bérbeadás is, de a testület úgy döntött, a gyermekélelmezést nem adja vállalkozás kezébe. Ennek az is az oka volt, hogy a HACCP, az előírt minőségbiztosítási rendszer bevezetése és a felújítás már megtörtént. Ha még teljesítették volna ezeket a költséges teendőket, más lett volna a helyzet. Így viszont nem is tervezi a testület ennek a szolgáltatásnak a kiszervezését. Pannonhalmán viszont ezt már több éve megtették, és nincs gond a konyha működésével. Az üzemeltető évente beszámol tevékenységéről a képviselőknek, előterjeszti újabb tervét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitott a téli menhely

Győrben meleggel várták már azt a hatvan hajléktalant, akik eddig az utcákon húzták meg magukat. Tovább olvasom