Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Bepillantás az Audi motor- és járműfejlesztő központjába

Az Audi Hungaria Motor Kft. motor- és járműfejlesztő központját mutatta be szerdán.

Ahogy a cég szlogenje, azaz "A haladás technikája" is jelzi, a fejlesztés lételeme a legmagasabb minőséget kínáló autógyártó cégnek.

Győrött már tíz éve működik a motorfejlesztő központ, ezt járműfejlesztéssel bővítik. Most 170 fő dolgozik ott, háromnegyedük mérnök – mindezt Thomas Faustmann, az ügyvezetés elnöke említette köszöntőjében.

A résztvevők ezt követően több kiemelt területtel ismerkedhettek meg. Ilyen a motorok súrlódáselemzése, akusztikai vizsgálata és a motoralkatrészek virtuális vizsgálata. A járműveknél pedig az akusztikai és rezgéselemzés, valamint a számítógépes és közúti teszteléseket egyesítő numerikus szimuláció.

Ha mindez bonyolultnak és elvontnak tűnik, említünk néhány kézzelfogható eredményt, illetve törekvést. Egy motor által felhasznált üzemanyag, illetve energia a következő tételekre "megy el": hő (40 százalék), kipufogógáz (25 százalék), súrlódás (10 százalék), áramlás (7 százalék).

A maradék 18 százalék hasznosul. Ennek növelése, illetve a fogyasztás és a kibocsátott káros anyag csökkentése minden motorfejlesztés célja. Az eredmény?

Az Audinál például egy A3 1.8-as motorja esetén csupán a súrlódásoptimalizálás révén hat év alatt a fogyasztást 0,12 literrel csökkentették 100 kilométerenként, CO2-kibocsátását pedig 2,8 grammal mérsékelték kilométerenként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás a győri áruházban: nem fizettek a kozmetikai cikkért - fotók

Ismeretlen tettesek egy áruházlánc győri boltjából mintegy kétszázezer forint értékben… Tovább olvasom