Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Beperelte a várost

Tizenöt éve él itt, szereti Győrt, európai szépségűnek tartja, olyannak, amire jogosan lehetnek büszkék lakói. Szász Marianne grafikusművész most mégis perli a várost.
Kártérítést követel a várostól bírósági beadványában Szász Marianne grafikusművész. Mondja, elege lett már abból, hogy bohócnak nézzék. Szereti Győrt. Tizenöt éve költözött ide, azóta otthonának vallja. Ha időnként hadakozik, békétlenkedik is ezért-azért, a jobbítás szándékával teszi. Ezért is jelöltette magát az önkormányzati választáson újvárosi képviselőnek (végül nem ő győzött).

A Kossuth Lajos utca és a Bálint Mihály utca közti Burcsellás közben egy szépen felújított házban lakik. Szépül az egész környék, a Bálint Mihály utca és ez az átkötő szakasz is tavaly például hangulatos térkő burkolatot kapott. De aztán „egyebekkel" már sok baja van Szász Mariannénak – ez vezetett a bírósági beadványhoz.

Világít, takarít saját pénzen

A beadvány így szól: „1998 késő ősze óta lakom a Burcsellás köz 4. szám alatt. Ebben az utcában – a belváros szívétől 400 méterre – nincs közvilágítás, nem takarítják az utcát annak ellenére, hogy a Kossuth-iskola tanulói, naponta mintegy négyszáz gyerek, mennek el ezen a viszonylag rövid szakaszon. Az utcában lévő virágágyásokba virágot, növényt nem telepítettek, a szemetet nem szállítják el, a kukáért a szemetesek nem jönnek be az utcába.

Évekig arra hivatkoztak, hogy nem fér el a kukásautó, holott az utca 8 méter széles. Ezen idő óta saját költségemen, saját villanyhálózatomról üzemeltetek közvilágítást, gondoskodom az utca tisztaságáról, saját költségemen vásároltam virágokat és azok öntözéséről, gondozásáról magam gondoskodom.

Télen az utca teljes szélességét takarítjuk a hótól, mert a gyerekek közlekedését biztosítani kell. A járda – amit 2002-ben csináltak – mindössze 80 centiméter széles, az iskola bejáratával ellenkező oldalon. A szemetet szelektív gyűjtőbe hordom, az egyéb konyhai szemetet darálom és a csatornába kerül... Kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy részemre a közfeladatok ellátásáért járó tisztességes díjazást, valamint a közterület tisztán tartására használt arányos víz- és csatornadíjat és a közvilágításra felhasznált áramdíjat megítélni, és a szemétdíjak visszatérítését és törlését megítélni szíveskedjenek."

Méltányosan számolva...

A beadványra a bíróság keresetkiegészítést kért a költségek részletezéséről. Szász Marianne osztott-szorzott, megítélése szerint igencsak „méltányosan". Így például napi 15 forint áramdíjat, napi 30 forint  víz- és csatornadíjat, napi 300 forint utcaseprési díjat kér megállapítani. (A törvényben meghatározott kamataival együtt.) Konkrétan: szeptember végéig 2095 napra 31.425 forint áramdíj, ugyanennyi időre utcaseprés és hólapátolás (38 méter hosszon, 8 méter szélességben) 628.500 forint, víz- és csatornadíj 520 napra 15.600 forint, virágok telepítése, gondozása két szezonban 10.000 forint, szemétdíj-visszatérítés 50.000 forint. Összesen 735.025 forint.

Kukáért jelzálog

„Hab a tortán", meséli Szász Marianne, hogy be nem fizetett, 4660 forint szemétdíj ügyében megjelent nála a végrehajtó. Mivel úgymond nem talált a házban olyan ingóságot, amit a szóban forgó érték fejében lefoglalhatott volna, eltávozott. A házban egyébként komoly értékek vannak, s a művésznő akár egy félig kész grafikája is többet ér a kérdéses összegnél. A végrehajtó nyilván nem is emiatt mondta, amit mondott...

A meglepetés akkor érte Szász Mariannét, amikor egy hitelfelvétel kapcsán kiderült, ingatlanára jelzálogot jegyeztek be 4660 forint értékben – úgy, hogy erről semmiféle értesítést nem kapott. A szemétdíjhátralékot persze kifizette, hogy tehermentes legyen a ház...

Ezernél több végrehajtás

Megkérdeztük természetesen az érintett másik felet is. Kovács Barnabástól, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától az alábbi választ kaptuk: „A bírósági beadványban leírtakat megismerve feltételezhető számomra, hogy az eljárás során a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. valamilyen minőségben érintett lesz, amire tekintettel jelenleg nem áll módomban folyamatban lévő ügyben érdemben nyilatkozni... A lakossági szemétdíjtartozás ezernél több ügyfél esetében van végrehajtási időszakban, amelyeknél az ügyérték 2 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed."

A történethez – egyelőre – még annyit: Szász Marianne nem fogadott ügyvédet. Mint mondja, a tények azok tények az igazságszolgáltatás számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három levél Komszol-ügyben

Több levéllel próbálja elérni Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő, hogy ne valósulhasson meg… Tovább olvasom