Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Beperelnék a győri polgármestert

Ha minden így marad – márpedig úgy tűnik, mindkét fél ragaszkodik az igazához –, akkor Rosta S. Csaba, a RAS Építész, Tervező, Beruházó Kft. vezetője statikus társtervezőivel együtt bepereli Balogh József győri polgármestert az építészcég jó hírnevének megsértéséért.
A győri egyetemi csarnokot tervező RAS építész kft. igazgatója, Rosta S. Csaba a győri polgármester Kisalföldben tett kijelentéseit (Viták a tetőszerkezet körül – Kisalföld, november 23.) kifogásolja – összesen négyet. Ha Balogh József a törvény által elírt harminc napon belül nem igazítja helyre nyilatkozatát, akkor Rosta S. Csaba a tervezők nevében bepereli a városatyát cége jó hírnevének megsértése miatt.

Az ominózus kijelentések közül az első kettő: a cikkben mintegy 50 millió forintos többletköltségről (1.) beszélt Balogh, hozzátéve, hogy az „nem a kivitelező hibájából, hanem a tervezésből adódott" (2.). Rosta ezzel szemben azt állítja, nem tud semmilyen pluszköltségről, és a sajtóból értesült az 50 millió forintról is. Indoklásul emlékeztet arra: a közbeszerzési eljáráshoz készített költségvetési kiírásban (2001 júniusában) 121,5 millió forintot jelöltek meg a tetőszerkezet várható költségeként. Ez az összeg egy évvel később (2002 februárjában) a tervező számításai szerint, a módosított kiviteli terv anyagjegyzékében nemhogy több, hanem kevesebb, pontosan 115 millió forint.

A módosított kiviteli tervnél az érthetőség miatt érdemes megállni egy percre. Az egész vita ugyanis innen ered. A közbeszerzés alapjául szolgáló eredeti tervek szerint a tetőt a Zeman cég készítette volna, de a csarnok kivitelezője – az Integrál-H rt. – nem tudott megegyezni az osztrák céggel. Azért, hogy ne csússzon az átadás, a tervező (tehát a RAS építész kft.) maga készített új terveket, amelyek alapján egy szombathelyi cég fel is építette a tetőszerkezetet. „Felelősség minket csak a tervezésért terhel, amelyet vállalunk is. Tudni kell azonban, hogy 2002. június 18-i keltezéssel a lebonyolító: a Győrber Kft. jogásza – a tervezői hibát kizárva – aláírta azt a dokumentumot, amely rendelkezik az új tetőszerkezet beépíthetőségéről" – hangsúlyozza Rosta Csaba. Győr – mint megrendelő – néhány héttel ezelőtt átutalta a „jó teljesítésért járó visszatartási díjat" is, amelyből a kft. azt a következtetést vonta le, hogy tervezőként (jól) teljesítette a szerződésben vállalt feladatokat.

Félretájékoztatták Balogh Józsefet

A RAS építész kft. vezetője kifogásolja azt a városvezetői kijelentést is, hogy „csúszást okozott a kivitelezésben, hogy máshonnan kellett megrendelni a tetőszerkezetet". Rosta állítja: a csarnok időre elkészült, nem volt csúszás. Végül a negyedik kifogásolt kijelentés, amely a Balogh József neve alatt futó közgyűlési előterjesztésben szerepelt: „a többletköltségek megtérítésére a szükséges jogi lépések megtörténtek". Rosta Csaba a városépítési irodától úgy értesült, a megrendelő jogi lépéseket nem tett. Az építész szerint a polgármestert félretájékoztatták, ami azonban nem mentség arra, hogy cége jó hírnevét megsértse. Ráadásul akkor, amikor a RAS építész kft.-nek több, nagyobb volumenű megrendelése is van a városban.

Nem beszéltem konkrét cégről

Balogh József szerint nincs szükség helyreigazításra, ugyanis ő nem beszélt konkrét cégről, így a RAS építész kft.-ről sem. „Megismétlem: a többletköltség nem a kivitelező hibájából, hanem a tervezésből adódott. Tervezésről és nem tervezőről beszéltem! A cikkben még arról sem történt említés, milyen jellegű tervezésről van szó" – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette azt is: „Nyilatkozatom a tényeken alapul. Ahogy a hivatkozott cikkben is áll, szakemberek, tervezők, kivitelezők, beruházók javaslatai alapján születtek a döntések ezekben az ügyekben." Balogh azzal zárja az egyébként a RAS kft. ügyvédjének is elküldött levelét: „Ha ügyfele saját magára értette, azt nagyon sajnálom. De vélelem vagy feltételezés alapján, vagy azért, mert valaki belemagyaráz, beleért valamit egy cikkbe, nem áll módomban nyilatkozatomat megmásítani. A cikkben említés sem szerepel hibás teljesítésről."
A helyreigazítási kérelem határideje karácsony előtt jár le.

Kapcsolódó cikk >>
Viták a csarnok körül

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszteletbeli kórházi munkatárs lett

„ Megtisztelő számomra, hogy a kórház a tagjai közé fogadott, köszönöm, és természetesen nem… Tovább olvasom