Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Bendegúz még rejtőzködik - videóval

Győr - Egyelőre még csak „részletekben" látható a győri Xantus János Állatkert legújabb jövevénye, Bendegúz, a csimpánzbébi ugyanis anyja hasába kapaszkodva tölti napjait.Videó a kis csimpánzról.
Egy apró kéz (vagy láb?), egy pici fül, esetleg két fürkész gombszem – sokszor csak ennyi látszik a kölyökből, akit július 13-án, egy napos vasárnap reggel fedezett fel a majomcsapat gondozója. A bébit Bendegúznak keresztelték az „Indul a bakterház" kis főhőse után.Nem véletlenül: ahogy a filmben szereplő kisfiúnak, a kismajomnak is be nem áll a szája egész nap, hol gondozóját, hol a többi csimpánzt szórakoztatja makogásával. Egyelőre a biztos „fészekből", azaz édesanyja, Bianka hasáról, ahol az elkövetkezendő hónapokat tölti. Várhatóan öt hónapos korában már megteszi első önálló lépéseit, felnőtté azonban csak jóval később válik: a csimpánzok akár négyéves korukig is szophatnak.

Bendegúz
Bendegúz

Bendegúznak szerencséje van: Bianka nagyon jó anya, s kitűnő egészségnek is örvend, így a kicsi szerencsésebb, mint a csapat eddigi legfiatalabb tagja, Póla. Ő féléves volt, amikor matuzsálemi korú anyja elpusztult, ezután másfél évig emberek között nevelkedett, s csak néhány hónapja sikerült beszoktatni a majomcsapatba.
Mivel Póla és a kis Bendegúz apja, Gipsy testvérek, Póla máris előkelő helyet foglalhat el a családban: „nagynéni" lett. Már az első nap meg is simogathatta a jövevény fejét, igaz, kora miatt még ő is félig „gyerekstátusban" van. S mivel beszoktatásakor Bianka volt az, aki a védelmébe vette, s először befogadta a csapatba, a majomhölgynek – jó anyához méltón – alaposan igyekeznie kell, hogy elkerülje a féltékenységet. Figyel is az egyensúlyra: miközben ölében a kismajom piheg, lábával közben Pólát dögönyözi...

Fotók: Krizsán Csaba
Fotók: Krizsán Csaba


You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 2. Hilli 2008. szeptember 12. 06:25
  „Volt szerencsénk hétvégén látni a kicsit, nagyon édes. Anyukája ölében volt, mikor az anya leült valamit megütött a kicsi, erre fájdalmas hangot adott, az anya azonnal felugrott megvizsgálta, szeretbette. Fantasztikus állatok, gondoskodók nagyon.

  Szívesen vennék én is több hírt, képet, akár a mindennapokról. Ez kelti fel az érdeklődést.

  Egyébként pedig gratulálok az Állatkert munkatársainak, fantasztikus pár éve hol tartottak, milyen körülmények voltak és most mennyite szép, kényelmes hely lett, csak így tovább. A majmok kifutója például nagyon szép lett, így az ember szíve megnyugszik, azért hogy a gyerekem ilyen állatokat lásson, nem nyomorba tartják őket”
 • 1. Mikro néni 2008. szeptember 11. 07:37
  „Nagyon cuki, nagyon aranyos. Imádom:)
  Látszik, hogy ha el merné hagyni az hagyni az anyját , tuti elvenné a fényképezőgépet :)
  Nagyon jó lenne egy csomó cikk az állatkertről. Nálunk nincs gyerek a családban, így nem nagyon szoktunk kimenni, pedig szeretem az állatokat és legalább a Kisalföldben olvashatnék több állatkerti hírt.Köszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnügyek a Kutatók Éjszakáján

Győr - A vészhelyzet esetén segítséget nyújtó technológiákat mutatják be többek között az idei… Tovább olvasom