Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Bence eszenciái, vadócai - pálinkafőzdét tervezett a győri diák

Pálinkafőzdét álmodott magának Török Bence, sőt, részletes üzleti tervét is kidolgozta, amellyel több virtuális vállalkozás létrehozását feladatul adó diákvetélkedőn sikeresen szerepelt.

Évek óta gyümölcsöt szed, párlatot főzet.

– Pár éve a barátom hívott a szőlőjükbe segíteni. Munka után a pincében kóstolhattunk egy kis bort, pálinkát. Rögtön arra gondoltam: ˝ebben van üzlet˝. Sokan szeretik, így eladható. Még abban az évben én is főzettem – mondta a 18 éves Török Bence. A győrszentiváni fiatal közgazdaságtant tanul a Deák-iskolában.

Török Bence
Török Bence

A diák a leszedett almát, barackot, ringlót maga válogatja át. Megdolgozik munkája gyümölcséért. Bence főként különlegességeket akar kifejleszteni, például akácmézes italt és vadócokat, vadon termő gyümölcsök párlatát. Meggyőződése, hogy vállalkozása nyereséget hozhat válság idején is, mert kialakult hazánkban a minőségi párlatok fogyasztói rétege. Szerinte megyénknek jók az adottságai a gyümölcstermesztéshez, de külföldi tapasztalatokat is szeretne szerezni a párlatértékesítés terén. Tudja, hogy sok mindent kell még megtanulnia. Tíz éven belül szeretné pálinkaüzemét létrehozni.

A Deák-középiskola igazgatóhelyettese, Vargáné Szabó Mária elmondta: arra ösztönzik diákjaikat, alakítsák ki elképzeléseiket a vállalkozásindításról, mégis kevesen készülnek erre annyira elszántan, mint Bence, akire büszkék tanárai.

– Megötszöröződött a kereskedelmi főzdék száma az elmúlt tíz évben és a bérfőzdéké is nőtt. Túltermelés van. A gyümölcspárlat drága, nem az előállítása, az eladása a tudomány – mondja a Magyar Pálinka Lovagrend kincstárnoka, Barabás Attila, aki a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójaként felajánlotta, megmutatja Bencének a palackozást és a Pannonhalmi Pálinkáriumban a lepárlás folyamatát.

Olvasóink írták

  • 1. pirosász 2010. május 10. 20:29
    „Hajrá Bence!!! Csak a VPOP-val vigyázz, az isten tudja kinek az érdekeit védik!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év iskolatörténet, megannyi élmény

Száz év egy ember életében is különleges, egy iskola évszázadnyi élete pedig sokezer tanítvány… Tovább olvasom