Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Bemutatkozott a tantestület

Kunsziget - Teljesen új tantestület kezdi el az oktatást szeptemberben a kunszigeti általános iskolában, ez indokolta, hogy kissé szokatlan időpontban, már a napokban szülői értekezletet tartottak. A tanárok, tanítók bemutatkoztak a gyerekeknek is.

Feszült várakozás előzte meg a napokban tartott szünidei rendkívüli szülői értekezletet, a polgármester, Lendvai Ivánné is ezzel kezdte köszöntőjét. Hogy ne csak az odavalósiak értsék, fel kell elevenítenünk, milyen helyzet alakult ki azután, hogy megszületett a döntés: a győri Vocational Academy Alapítvány tagiskolája lesz a kunszigeti is. A Kisalföld SMS-rovatába és internetes fórumába bekerült levelekből is látszott, pletykák mérgezték a falu hangulatát. Az pedig tény: több gyermeket máshova írattak át szüleik és a pedagógusok közül egy sem vállalta a továbbfoglalkoztatást. Azonban mindezek hatása nem érződött az új testület bemutatkozásakor, mosolygós arcokat lehetett látni, tapssal fogadták a nevelőket.

Minden szem rájuk figyel

Több mint háromszáz pályázó közül válogatták ki őket. Két helybeli van köztük, többségük közeli településekről – Öttevényről, Abdáról, Győrladamérról, Győrből – jár majd Kunszigetre tanítani. Akad, aki több évtizede kezdte a pályát, vannak köztük pár éve dolgozók és pályakezdők is. Tudják, hogy mint teljesen megújult testületre „minden szem rájuk figyel", de ennek örülnek is és semmilyen kérést, jelzést nem vesznek zokon.

Beszéltek azokról az ismereteikről is, amik nem feltétlen az órák megtartásához szükségesek, de lehetőség szerint továbbadják a gyerekeknek: éneklés, kézművesség, önvédelmi fogások, foci és más labdajátékok, aerobik, angliai tapasztalatok, rádiózás.

Örülnek a biztos állásnak

Greszler Zsoltot előző munkahelyén csak a tanév idejére, határozott idejű szerződéssel, gyesen lévő kolléganő helyére alkalmazták egy iskolában, azaz nyárra nem kapott fizetést. Így számára az alapítványi intézmény, ha itt nem is lehet közalkalmazott, a korábbinál biztosabb állás, jövedelmet jelent. „Máshol is nyolc óra a munkaidő" – mondta arra utalva, hogy Kunszigeten a két tannyelvű iskolában mindennap négyig bent lesznek a gyerekekkel.

Lajtai Éva szintén pedagógusként dolgozott eddig is egy másik faluban, de onnan leépítés miatt el kellett jönnie. Nagyon örült a kunszigeti állások meghirdetésének, mert máshol nem volt kilátása a környéken, hogy szakmájában helyezkedhessen el, hiába kilincselt. Őt sem zavarja, hogy már nem lesz közalkalmazott: „ezért mindent, imádok tanítani".


Nem válogathat a tanító

Akad olyan az új tantestületben, aki már egy éve hiába keresett állást, és Páli Hajnalka, aki pályakezdő, megjegyezte, ez volt az egyetlen hirdetés, amit talált. Úgy véli, aki tanítani akar, manapság nem válogathat, hogy közalkalmazott lesz vagy sem. A legnagyobb örömöt a kapott lehetőség mégis talán Gyurkovics Péternének okozta, aki kunszigeti és már szeretett volna korábban is a helyi iskolában dolgozni, de eddig nem volt szabad állás.

Nyitottak az észrevételekre

Endrődy József igazgató az iskola nyitottságát hangsúlyozta: minden javaslatot, ötletet, kérést szívesen fogadnak.
Közvetlen kapcsolattartásra kérte a szülőket, a gyerekeket is. Rábapordányban volt eddig iskolaigazgató, ahol szintén a Vocatio-
nal veszi át az iskola működtetését. Ott nem voltak elmondása szerint a kunszigetihez hasonló ellenérzések az alapítvánnyal kapcsolatban, így kolléganője lesz a vezető. Őt pedig Kunszigeten várja új kihívás, de nem érzi, hogy elszakadna korábbi munkahelyétől, mert továbbra is együtt dolgoznak. Épp ezt érzi az alapítványi tagiskolai rendszer legfőbb előnyének, gyakran találkoznak, közösen oldják meg számos adminisztrációs kötelezettségüket, hatékonyabban pályáznak.
Az új igazgató kijelentette: számukra az a fontos, hogy meg legyenek elégedve a szülők és a gyerekek is munkájukkal. (Arról is írunk, ha megvalósul.)

Nem tesznek különbséget

Nagy Ottó László, a Vocational Academy alapítója lapunknak elmondta: többen, akik mikor kiderült, hogy alapítványi tagiskola lesz a kunszigeti, ugyan máshova íratták át gyermeküket, de azóta visszaíratták. Sőt, a környékbeli falvakból – többek közt Öttevényről, Mosonszentmiklósról – néhányan ide jelentkeztek át, számukra épp a Vocational Academy jelentett vonzerőt. Az elnök leszögezte: semmilyen különbséget nem tesznek a diákok között, „nem lehetnek pletykahadjáratok játékszerei".

Rimányi Zita

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötödik igen a barokk esküvőn

Győr - Budapesti pár kötött házasságot Győrben a 15. barokk esküvőn tegnap kora este. A… Tovább olvasom