Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Bemutatkozott a Bécsi Napló és a ’szél-járás’ folyóirat Győrben

A X. Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivál keretein belül szerkesztők mutatták be a lapokat.

A beszélgetést Böröndi Lajos szerkesztő, költő nyitotta meg, aki elmondta, hogy a határon túl és innen élő magyarok kapcsolatainak építését tűzték ki célul.

"Szükség van erre a lapra, mert bécsi szemszögből látja a magyarországi eseményeket"

A Bécsi Napló és a ’szél-járás’ két különböző lap, de egységet alkotnak - feladatuk, hogy a nyugati magyarokban tartsák a lelket, a magyar kisebbséggel foglalkozzanak, szellemi fórumot biztosítsanak az azt igénylőknek. Ez az egyetlen lap Európában, amely a nyugati magyarsághoz szól. A lapok kéthavonta jelennek meg.

Dr. Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője vette át a szót. "A lap idén a 34. évfolyammal jelentkezik, ami nagy szó, hiszen ennyi év után – a tapasztalatok alapján - már megszűnéséről szóló hírekről kellene beszámolni, de szerencsére ez nálunk nem fordult elő.

A szerkesztők között szellemi és emberi kapcsolat is van, ez is segíti a lapok színvonalának fennmaradását. Szükség van erre a lapra, mert bécsi szemszögből látja a magyarországi eseményeket. Még a keményebb időkben is megtalálták a módját az emberek, hogy bekerüljön több száz példány az országba."

"Kassától Lendváig tartó területről erednek az írások"

Hanák Tibor a Bécsi Napló első számában (1980) így foglalta össze a lap fő profilját: "A lap célja és feladata hangot adni a magyarországi független véleménynek." A lapot főként Ausztriában, Magyarországon, Kárpátalján olvassák, de Kanadában és Ausztráliában is vannak olvasói.

Ezt követően Görföl Jenő, a ’szél-járás’ folyóirat főszerkesztője szólalt fel: "A lap neve onnan ered, hogy szerettünk volna egy folyóiratot, ami Magyarországon nincs, nagy betűs, könnyen olvasható.

Először az Ellenszél cím vetődött fel, de mivel a Kassától Lendváig tartó területről erednek az írások, azaz Magyarország széléről, maradt a szél-járás elnevezés."

A lapot Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában és Szlovákiában terjesztik. A ’szél-járás’ célja, hogy határok megnyílásával az egységet és az átjárhatóságot biztosítsa ne csak az országok és régiók, hanem az emberek között is, mivel különböző területen élő emberek gondolkodásmódja nagyon különböző lehet.

"Ha lesz elég szerző és olvasó, szép jövő elé nézünk"

Hogy igazi újságként mikor működhet, azaz a szerzőknek mikor tudnak fizetni a megjelent művekért, nem tudni, de Görföl Jenő szerint: "ha lesz elég szerző és olvasó, szép jövő elé nézünk, de ha nem lesz, akkor nem fog változni semmi, olyan jövő elé nézünk, amilyen a múlt volt.

Annyi biztos, ha valakiben benne van a vágy, hogy írjon, eljuttatjuk ahhoz a pár száz olvasóhoz, aki igényeli."

A X. Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivál részletes programja megtalálható a Petőfi Sándor Művelődési Ház honlapján.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovízió 2013: megyei énekesek szállnak harcba A dalért

Cserpes Laura és Brasch Bence is szombaton áll színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon. Tovább olvasom