Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Belvízveszély néhány napig a megyében

Belvízveszélyes helyzet alakulhat ki a megyében szerdán. A hidegfronttal érkező lehűlés legkésőbb pénteken megoldja a gondokat.

Összesen 65 belvízvédelmi szakaszon volt készültség hétfőn az országban, jellemzően az Alföldön, ahol az elmúlt egy-másfél hét nagy mennyiségű csapadéka zömében eső formájában hullott le. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a következő napokban Győr-Moson-Sopron megyében is elöntheti a szántóföldeket a belvíz, ha a hóolvadáshoz az előrejelzéseknek megfelelően eső társul. A probléma elsősorban a Hanságot és a Rábaközt érintheti.

˝Arra kérem a lakosságot, az önkormányzatokat és a vízitársulatokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg a csapadékvíz-elvezető árkok tisztítását. A hó- és jégdugók akadályozhatják a víz akadálymentes lefolyását˝ – tette hozzá a szakember.

Az esetleges belvízproblémák megelőzésén dolgoztak Kónyban hétfőn. Aller Imre polgármestertől megtudtuk, hogy a természetes csapadékvízgyűjtőként működő Kerék-tó vízszintje magas, s ha tovább emelkedi
 Az esetleges belvízproblémák megelőzésén dolgoztak Kónyban hétfőn. Aller Imre polgármestertől megtudtuk, hogy a természetes csapadékvízgyűjtőként működő Kerék-tó vízszintje magas, s ha tovább emelkedik, szivattyúzást kell elrendelni. Ezért elővigyázatosságból a víz levezetőszakaszán eltávolítják a havat. Fotó: Bertleff András

Janák Emil arról is beszélt, hogy árhullámmal egyelőre nem kell számolni sem a Dunán, sem másutt, így a folyók csatornákat visszaduzzasztó hatása nem fog jelentkezni. Aggodalomra az sem ad okot, hogy a Duna vízgyűjtőjén a nagymarosi szelvény felett 4,15 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet, ami a sokéves átlagnál 60 százalékkal több – olvadás ugyanis csak alacsonyabb tengerszint feletti magasságokon jellemző.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: kedden-szerdán marad az enyhe idő, és a Kisalföldön főleg szerdán kell számítani esőre. Csütörtöktől hétfőig szintén gyakran hull csapadék: péntektől már biztosan hó, míg csütörtökön még előfordulhat havas eső, eső is. A lehűlést hidegfront hozza, amelyet viharos északnyugati szél kísér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2011-es buszmenetrend: több járattal mehetnek okosodni a diákok

A Kisalföld Volán állítása szerint minden megalapozott igényt megoldott az új mentrend összeállításakor. Megaösszefoglaló a 2011-es buszmenetrendről. Szavazással. Tovább olvasom