Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Belvíz Ménfőcsanakon - Csak nyolcvan méter árkon múlik?

A győr-ménfőcsanaki Szél utca egyik, a belvízproblémával hónapok óta küzdő olvasója reagált múltkori cikkünkre, a Győr-Szol ismét nyilatkozott. A lakókkal bejártuk az érintett településrészt. Nyolcvan méter árokra, és néhány csatorna megtisztítására volna szükségük.

Fehér Tibor Szél utcai lakó reagált korábbi cikkünkre. A város illetékeseitől érkezett válaszokat vitatva egyebek közt azt írta: ˝Itt nem a csapadékvíz, hanem a talajvíz elvezetéséről van szó, ami a földmérő mérnök mérései alapján megoldható volna 80–100 méter hosszú árok létesítésével. A Győr-Szol illetékese is nagyon jól tudja, hogy a Szél utca végén keletkezett vízállásokat a volt vásártér és a Decathlon közötti Pándzsa vízgyűjtő területének feltöltése okozta. Szeretnénk tudni, hogy a város üzemeltetése milyen alapfenntartási munkálatokat végzett el (...). A végleges megoldást az új vízállás lecsapolása jelentené, ami a mérések alapján megoldható lenne.˝

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. olvasónk újabb felvetéseire közölte: a városüzemeltetési feladatok során azokon a területeken végezte el az alap árokfenntartási munkákat, amely részek a zrt. kezelésében vannak. Ennek keretében megtörtént a kaszálás, a hordalék összegyűjtése és elszállítása. A Szél utcában a víz szikkasztására szolgáló árkok nincsenek a Győr-Szol zrt. kezelésében.

Itt, a Szél utca végénél kezdődik a ménfőcsanaki tó. A helybeliek szerint, ha egy rövid árokkal lecsapolnák, jelentősen csökkenne a pincéikbe naponta betörő talajvíz szintje. Fotó: Krizsán Csaba
Itt, a Szél utca végénél kezdődik a ménfőcsanaki tó. A helybeliek szerint, ha egy rövid árokkal lecsapolnák, jelentősen csökkenne a pincéikbe naponta betörő talajvíz szintje. Fotó: Krizsán Csaba

Ettől függetlenül a Szél utcában lévő és meglévő szikkasztóárkokban talált idegen anyagot (szemetet) munkatársaik egy alkalommal összeszedték és elszállították. Az alapfeladatokon felül 2010-ben képviselői segítséggel megvalósult a Ménfőcsanak–Gyirmót vízelvezető árok mélyítése, ami gépi meder- és padkarendezést jelentett – közölte a Győr-Szol.

Szerdán a panaszosokkal bejártuk az érintett környéket. Mint elmondták, a problémák a 83-as főút új elkerülőszakaszának megépítésével kezdődtek, amikor a korábban a Marcalig vezető vízlevezető árkot megszüntették. (A maradványa ma is látszik a Bricostore áruház nyugati oldala mellett.) Az áruházak alapjának feltöltése tovább fokozta a problémát, mivel így „gödör" alakult ki az érintett utcákban, esős időben akár 30 centiméteres vízállást okozva az udvarokon, és újabb gond, hogy a Metro áruház mellett így kialakult több száz méter hosszú tó vízelvezetését sem oldották meg a közeli víznyelő akna irányába, ahonnan a víz továbbfolyhatna az M1-es autópálya alatt a Pándzsa-ér felé. Az autópálya melletti árkokat megnéztük: növényzettel sűrűn benőttek, kitakarításuk valóban szükséges volna. A „tó" és a kifolyóakna között egyébként valóban alig 60–80 méter távolság van – a helybeliek úgy látják, nem kérnek túl sokat azért, hogy életük munkája, ingatlanjaik ne károsodjanak tovább. Egyelőre azonban senki nem biztatja őket.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy3845 2011. január 07. 10:52
    „Tehát akkor ki is a terület felelőse? Azt már tudjuk, hogy ki nem. Esetleg nem az, akinek az engedélyével a levezető árkot megszüntették?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abda 25 ezer forintos pályázatot hirdet jól csengő szlogenre

A helyi önkormányzat pályázatot hirdet "Abda szlogen" néven a község idegenforgalmi, turisztikai és… Tovább olvasom