Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Belvárosi ingyenparkolás ajándékba?

Győr - Heti 56-ról 40 órára csökkentené advent idején a győri önkormányzat azt az időszakot, amikor fizetni kell a belvárosi parkolásért. A gazdasági bizottság ennél továbbmenne: az év minden szombatját ingyenessé tenné.
A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja Borkai Zsolt polgármester előterjesztését a fizető-parkolóhelyek üzemeltetéséről és használatáról szóló rendelet módosításáról. A képviselőknek déjŕ vu érzésük lehet, hiszen 2005 novemberében – még a szocialista városvezetés idején – hasonló javaslat került eléjük, amit akkor elfogadtak. (A rendszer végül csak két évig élt.)

A legdrágább győri övezetben, a centrális zónában jelenleg 620 forintba kerül két óra parkolás. Ha a közgyűlés elfogadja, a karácsonyi vásár idején hétköznapokon 16 óra után és szombatonként itt sem k
A legdrágább győri övezetben, a centrális zónában jelenleg 620 forintba kerül két óra parkolás.

Az indítvány lényege, hogy a karácsonyi vásár időtartama alatt – azaz a november végi ünnepélyes gyertyagyújtás napjától december 24-ig – kiterjesztenék azt az időszakot, amikor ingyenes a parkolás a történelmi városrészben. A változtatás szerint kizárólag munkanapokon kérnének pénzt az autóval való várakozásért, akkor sem 8 és 18, csupán 8 és 16 óra között. Így – a jelenlegi szisztémával szemben – szombaton sem kellene felkeresni a parkolóautomatákat. December 25. után visszaállna a parkolási rend.

Az előterjesztés szerint ezzel az önkormányzat hozzájárulna a zavartalan vásárláshoz. Előfordulhat azonban az is, hogy az intézkedés éppen az ellenkező hatást váltja ki, miután a szabad parkolóhely kevesebb, a parkolóhelyet hiába „vadászó" autós pedig több lesz.

A javaslatot a közgyűlés közigazgatási, városstratégiai, valamint gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottsága már véleményezte, és utóbbi még tovább is menne. A testület azt indítványozza, hogy a fizető-parkolóhelyek a karácsony előtti időszakban pénteken csak 14 óráig üzemeljenek, szombaton pedig egész évben ingyenesek legyenek.
Németh Zoltán alpolgármester, a Belváros egyik önkormányzati képviselője a Kisalföld kérdésére elmondta: az év végi ünnepek elmúltával értékelni kell a tapasztalatokat, és ha az derül ki, hogy az új parkolási rendszer több hátránnyal, mint előnnyel járt, akkor megfontolandó az eredeti rendelet visszaállítása.

Olvasóink írták

 • 8. Virilista 2008. október 07. 15:09
  „Aztán meg a helyi adót, stb. miért fizetjük? Nesze semmi fogd meg jól!!!!???”
 • 7. pet 2008. október 07. 07:52
  „Szűklátókörre vall, hogy a belvárost az Árkádhoz hasonlítják. Az Árkádban ugyanis nincsenek lakóházak. De a belváros nem csak a kereskedőké. Az, hogy ilyen magas díjak mellett így is alig lehet parkolóhelyet találni, azt jelenti, hogy tele a belváros vásárlókkal. Ha ingyenessé tennék, akkor csak az a néhány ember lézengne, akiknek sikerült reggel helyet találniuk. Kereskedők! Hol a józan ész?”
 • 6. Turkáló 2008. október 06. 20:06
  „A mozgáskorlátozottak eddig is ingyen parkolhattak a bömbikkel, meg a mercikkel!”
 • 5. Goldmund 2008. október 06. 13:39
  „"Az előterjesztés szerint ezzel az önkormányzat hozzájárulna a zavartalan vásárláshoz."
  Ha emiatt kétszer annyi autó fog állni a belvárosi dugókban, akkor valóban hozzájárultak a zavartalan vásáráláshoz. :-)))”
 • 4. Gab2000 2008. október 06. 08:48
  „Szlovákiába az Alkotmánybíróság meg alkotmány ellenesnek minősítette ezt a szolgáltatást, mivel a pénzedért nem kapsz ellenszolgálattást a közterületen.”
 • 3. Karácsonyi bevásárló 2008. október 06. 08:13
  „Ez aztán a "stratégia", még több autót az amúgy is zsúfolt történelmi belvárosba! Grazban ilyenkor inkább a tömegközlekedést teszik ingyenessé. Nálunk is inkább a citybuszt kellene közlekedtetni, az autókat pedig korlátozni. De hát mi szeretünk fordítva ülni a lovon (vagy még inkább az autóban)...”
 • 2. oldtrucker. 2008. október 06. 08:07
  „És még azon csodálkoznak a belvárosi boltosok ,hogy így csökken a forgalom meg úgy csökken a forgalom.
  Ők miért nem állnak az ügy mellé???
  Ha ennyi eszük van akkor menjenek tönkre.Ki az az őrült aki (nem csak advent idején ) ezreket fizet azért pluszba ,hogy vásárolhasson!?(lásd Árkád:ők rájöttek!)A szombati parkolás szintén egy agyament dolog!
  Munkanapon hivatali időben még oké, (bár az okmányirodánál kérdéses) de azért a pénzért senki sem tesz semmit,még csak nem is takarítják a parkolóhelyeket. Európa mi???
  Ez szerintem súrolja a szabadrablás határát.”
 • 1. matriné 2008. október 06. 08:02
  „A közönséges rablás magas foka!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogó önkormányzatok

A magyar önkormányzatoknak ugyan hét szövetsége is van, érdekérvényesítő képességük mégis erősítésre… Tovább olvasom