Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Béla majdnem igaz története nyerte a drámaíró versenyt

Siker volt most is az egy nap alatt született drámák premierje.
Főpróba hét helyett nekik főpróba délután jut - mindent elmond a műszakból leszűrődő félmondat, amely a drámaíró verseny egyik legnagyobb nehézségét, s egyben szépségét is adja.

A drámaíró versenyeknek, amelyet Győrben harmadszor rendeztek meg, Kortársasjáték címmel, szigorú szabályrendszere van. Az írók számára kisorsolják a címet, hozzá pedig (szintén sorsolással) a rendezőt és azt a színészcsapatot, amely előadja a drámáját.

A sorsolás pénteken délelőtt volt, pontosabban majdnem dél volt, amikor Sándor György humorista kihúzta a címet. Onnantól kezdve szombat délelőtt tíz óráig írhatta darabjait Zalán Tibor, Pozsgai Zsolt és Szálinger Balázs, a szövegkönyvekkel ekkor szembesültek a színészek és a rendezők.

Sándor György, a XVII. Győri Könyvszalon Művészeti Díjasa a Nyerésre áll a saját csatájában címet húzta ki az urnából a három drámaíró számára.
 
Forgács Péter ötletgazda, zsűritag az idei évben a következő címeket választotta ki a Kisalföld pénteki számából:

1. A jövő utazása: kormány nem lesz
2. Újjászületett a szerető kastélya
3. Nyerésre áll a saját csatájában
4. Urnasírok az ablakom alatt
5. Mészáros volt a legjobb
6. Tanároknak is ingyen
7. Csécsényből Mórichidára

Lázas próba indult, ezt nyugodtan érthetjük szó szerint is, a csapatok délután négy órakor megkapták a nagyszínpadot, hétig pedig mindenki 45 percig összepróbálhatta azt, amit addig gyakorolt. 

Az első bemutató, Zalán Tibor írása az eredeti címet vette elő (szó szerint), de a történet köszönőviszonyban sem volt az eredetivel.

Szereplői koporsósok, Korsós, az apa pedig egyet szeretne, hogy "ahogy kocsmában a korsó, teljen meg minden koporsó". Csakhogy kicsinyke falujában alig halnak az emberek, munka ezért nincs, a családban furcsa alakok - mindenek előtt a lánya - azonban bőven akadnak. Kérése ott fönn, meghallgatást nyer, s leküldik neki a keresztes lovagot, "aki szállítja majd a koporsóba valót, ahogy levesbe a sót". Munkáját túlságosan is jól csinálja, a faluban már csak a koporsósék famíliája marad, a faanyag is elfogy. Ha nincs munka, akkor "Bendzsamin" lovag munkájára sincs szükség. Csakhogy ő még nem fejezte be a munkáját: van még öt koporsó. És Korsósék is épp öten vannak.... Ki lesz a következő?
 
Kortársjáték - Zalán Tibor


Pozsgai Zsolt a lottómilliomos esetében is olyan darabot írt (az első drámaíró versenyen), amely sok elemében egyezett Andraschekék történetével. Az alaphelyzet nála most is a valóság, vagyis az amputáció volt, s belecsempészte a történetbe Béla mosolyát is.
Az igazi cikk alanya, Hegedüs Béla (aki eljött családjával a premiereket megnézni) mindig mosolyog, talán pontosan azért, mert ő már tudja a titkot, amire a darab főszereplője a végén a nézőt is rávezeti.

A dráma a színpadon ott kezdődik, amikor Bélát elaltatják a műtéthez, s ő álmában sokkal tisztábban látja környezete abszurditásait, mások elfojtott álmait, s talán a legfontosabbat, hogy szereti a családját, a feleségét. Akit akár el is engedne, mert már soha nem lesz minden olyan, mint két lábbal volt. "Nem élhetsz egy nyomorékkal", mondja Béla, de ott áll mellette valaki, akit azt mondja: "Te azt hiszed, ezen múlik, Béla? A lábadon? Hogy mennyi van belőle? Add ide a kezed, Béla. Szeretlek." "Mit mosolyog?" - kérdezi az altatóorvos az ébredező Bélát...
 
Kortársjáték - Nyerésre állsz, Béla (írta: Pozsgai Zsolt)

Nagy nap ez a mai, nagyon nagy. A Szuperdurva magazin szerkesztőségének életében biztosan. Mert az újság (egy másik) megírta, hogy az áltudomány is tudomány lesz. Mi mást mondhatna erre a lelkes főszerkesztő, mint hogy "hozzánk fut be mostantól száz színes huzalon a színes világrend, gyerekek!' S mint mond erre a szerkesztőségi csapat? "Már abban sem bízhatunk, hogy hülyeséget írunk, mert kiderül, hogy az tudomány." És akkor jön Okos Erik, a klímaügynök, aki ebben a szerkesztőségben miért ne lehetne klímakutató, ahogy Ildikó néni, a jós is jövőkutatóvá válik az új világrendben...? Szálinger Balázs Tudomány című darabján nevetett a legtöbbet a közönség. 
 
Kortársjáték - Szálinger Balázs - Tudomány


A zsűri és a közönség szavazott ezután, az eredmény pedig: 
A legjobb rendező: Gábor Szilvia (Nyerésre állsz, Béla)
A legjobb színésznő: Balogh Fanni (Tudomány)
A legjobb színész: Ungvári István (Tudomány)
Közönségdíj: Nyerésre állsz, Béla (írta: Pozsgai Zsolt)
A legjobb drámaíró: Pozsgai Zsolt.
 
Kortársjáték 2017 - A díjazottak


A rendezvényről, annak kulisszatitkairól, s arról, hogy mire szavazott Hegedüs Béla, aki a való életben nyerésre áll a balesete után, a Kisalföld hétfői számában olvashatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy évszak receptjeit mutatta be a Kisalföld a győri Könyvszalonon

Négy évszak receptjeit mutatta be a Kisalföld a győri Könyvszalonon
A szezonális recepteké a főszerep Bezselics Ildikó legújabb szakácskönyvében. Tovább olvasom