Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Béla király vizét palackozzák?

Ravazd - Szabadtéri szentmise keretében a közelmúltban adták át a felújított Béla király kútját. A műemlékre irányuló kiemelt figyelem ezzel nem zárul le, a kút jó minőségű vizét helyben palackozni is szeretnék. Az ehhez szükséges engedélyeztetés folyamatban van, a megvalósítást a Leader-pályázat segítheti.
A legenda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve Ravazdon pihent meg, s ivott a helyi forrás vizéből. „A monda valóságtartalmát nehéz bizonyítani, az azonban biztos, hogy IV. Béla említést tesz a településről egy 1240 körül kelt oklevelében" – írta helytörténeti munkájában Sólymos Szilveszter atya.

A kis kapacitású palackozó egyelőre terv, Béla király kútja afféle zarándokhely a településen. Fotó: Bertleff András
A kis kapacitású palackozó egyelőre terv, Béla király kútja afféle zarándokhely a településen. Fotó: Bertleff András

– Hogy járt itt valaha Béla király, vagy sem, ezzel kapcsolatban meglehetősen sok a népetimológiás változat – szögezte le lapunk érdeklődésére Ábrahám Imre helytörténész, tanár. – A magyarok előtt bajorok, frankok és más hódítók is jártak itt. A szláv jelenlét nyomot hagyott a „Jela"-ban, amely szó szerinti fordításban „fehér vizű forrást" jelent. Egy 1323-ból származó dokumentumban szerepel Éccsel kapcsolatos leírás, ebben pedig a kútra vonatkozó utalás, amely viszont vörös forrást jelent. Ez a helyrajzi különbségre, azaz két különböző talajra utal. Megítélésem szerint ez a forrás nem az a forrás, de a kérdésfeltevés jogos már csak annak okán is, mert Béla király kútjának környezetében két hasonló forrás is fakad: az egyik a mai Tarjánpusztánál, a másik pedig Ravazd és Écs határán, a Packalló-völgyben. A jövőben is folytatni szeretném a települést érintő helytörténeti kutatásokat, ezzel is közelebb juthatunk a múlt és jelen megismeréséhez.

Béla király kútjának felújítási munkálatait Eszes Tibor műemlék-felügyelő, az Örökségvédelmi Hivatal munkatársa koordinálta. A forrás jelenlegi hozama kevés, ezért a vízjogi engedélyeztetés már folyamatban van egy új kút fúrására. Feketéné Varga Mária, Ravazd polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta, komplex, a műemlékvédelmet és a turizmust is érintő programban gondolkodnak, egy kis kapacitású palackozóval pedig az igényes fogyasztók is hozzájuthatnának a kiváló minőségű kút vizéhez.

Olvasóink írták

 • 4. Min Joe 2008. szeptember 16. 18:29
  „Bela kiraly "forrasvizet"palackozzak.”
 • 3. Egy ravazdi 2008. szeptember 04. 11:27
  „Mi van? Ezt Ti értelmes hozzászólásnak gondoljátok? Inkább tartottátok volna meg magatoknak!!!!!”
 • 2. Rex Bill 2008. szeptember 04. 11:13
  „Ha a salamat a nyakadra tekerted, akkor elmndhato, hogy "nyakad lepi sala(o)m"”
 • 1. víz elek 2008. szeptember 04. 10:49
  „Még mindíg jobb, mintha a vizeletét palackoznák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkerti belépő a kaparóknak

Győr - A győri Xantus János Állatkert híre jóval túlnyúlik a megyehatárokon. A Szerencsejáték Zrt.… Tovább olvasom