Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Bekötött szemmel, de nyitott szívvel

Csörgőlabdagálát rendez a magyar válogatott vendégszereplésével a Kisalföld az Első Győri Lions Clubbal együttműködve a győrújbaráti sportcsarnokban.

A vakok és gyengénlátók sportját kipróbálva a látók is átélhetik az érzést, amit ez a különös játék jelent.

Hazánk legnagyobb regionális napilapja és az ország legnagyobb Lions klubja március 20-i rendezvényére meghívta a magyar csörgőlabda-válogatottat, és ígéret van arra, hogy a szlovák csapat is megtiszteli a rendezvényt. Barátságos bemutató mérkőzésükkel kezdődik a gála. Aztán a jótékonysági akcióhoz kapcsolódó cégek háromtagú csapatai mérkőznek meg: ötperces meccseken a labdát az ellenfél kilenc méter széles kapujába juttathatják. A nevezési díjakból és a szponzori hozzájárulásokból összegyűlő pénzt a Győri Lions Alapítvány vak és gyengénlátó honfitársaink javára fordítja.


Ramocsa Gábor, a magyar csörgőlabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta: bemutatókat rendszeresen tart a csörgőlabda-válogatott és többször részt vett már látókkal próbajátékon, csapatépítő tréningen, nevelőintézetben is. Ilyen gálán azonban még nem szerepeltek. Azt nem is szereti, ha játékosaira rácsodálkoznak az emberek, de ezen a rendezvényen szívesen megmutatják Győrújbaráton, hogy komoly problémával is lehet jól sportolni. Azt reméli, hogy a gála hatására – amelyen sokan kipróbálják ezt a sportot – a térségben folyamatos támogatást kapnak a látássérültek a csörgőlabdázáshoz és esetleg még látó sporttársakat is edzéseikre.

Ramocsa Gábor
Ramocsa Gábor

A csörgőlabdagála ötletadója és fővédnöke Szammer István, a Kisalföldet is kiadó Lapcom cégcsoport vezetője.

˝Elég erősek és ismertek vagyunk ahhoz, hogy vidéken is képesek legyünk egy ilyen rendezvényt megvalósítani. Hiszen az elképzelés nem teljesen új, a budapesti Hungarian Business Leaders Forum éveken át szervezett hasonló jótékonysági gálát, de régiónkban kétségkívül ez lesz az első, ilyen jellegű összefogás. A Kisalföld a Lions mozgalommal együtt a szervezésen túl abban is segíthet, hogy valóban a legjobban rászorulók kapják meg a résztvevők által felajánlott támogatást˝ – mondta az ügyvezető igazgató.

Szammer István
Szammer István

A márciusi gálának helyet adó Győrújbarát polgármestere, Juhászné Árpási Irma természetesnek tartja, hogy a nemes célhoz, amit a rendezvény képvisel, ingyen biztosítják a falu sportcsarnokát. ˝Az amúgy is a közösségé, fontos funkciója, hogy programjaival példát mutasson arra, hogyan segíthetik egymást az emberek, hogyan tehetnek az esélyegyenlőségért, amiről sokan csak beszélnek.˝ A faluvezető díjat is felajánlott a versenyzőknek, s már többen vannak, akik elnyernék. Elsők közt csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez többek közt a Horváth testvérek, Ernő és Ferenc, az Alcufer Kft. ügyvezető-tulajdonosai. Szerintük ilyen ötletet és azokat, akik nem látnak, mégis nagyon örülhetnek a sportnak, mindenképpen támogatni kell. Úgy vélik, az adományozásnál személyesebb a közös sportolás és ilyen támogatásra egyébként is kevesebb az alkalom. Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. ügyvezetője – aki cégével szintén benevezett a gálára – hasonló gondolatot fogalmazott meg: ˝Azzal, hogy csapatunk tagjainak bekötik a játék alatt a szemét, jobban kifejezzük segítő szándékunkat, együttérzésünket, mint önmagában egy összeg adományozásával.˝ A részvétel szerinte hozzájárul munkatársai csapatépítéséhez, hiszen ezzel megmutatják: bajba kerülő dolgozóikat se hagyják cserben.

A VELUX sem először vállal partnerséget a Kisalfölddel, segítették például az autistaotthon felépítését is. ˝A VELUX nemzetközi és hazai szinten is régóta elkötelezett a hátránnyal vagy szükséggel élők felé. A cégcsoport dolgozói alapítványának egyik feladata például, hogy a VELUX cégek közvetlen környezetében támogassa az arra érdemes nonprofit szervezeteket. A fertődi gyáregységünk is – ahonnan a csapatunk érkezett – a kollégákat aktívan bevonva keresi ezeket a lehetőségeket. A csörgőlabdagálára örömmel neveztünk, hiszen az itt szerzett élményeinket megosztva a majdnem 1000 kollégánkkal, a cégünkön belül egymás különbözőségeinek tolerálásában is segítséget nyújthat. A kölcsönös tisztelet egyébként is alapérték a VELUX-nál, amelyet még jobban elmélyít egy ilyen eseményen való részvétel˝ – nyilatkozta Vincze Zoltán, a VELUX Magyarország ügyvezetője.

VELUX: már összeállt a csapat.
VELUX: már összeállt a csapat.

A Security Patentot sportolók alapították. A cég vezetői tisztában vannak a sport erejével, azzal, hogy a sport mindenkinek joga és lehetősége is kell hogy legyen. Függetlenül attól, hogy esetleg valamilyen sérüléssel kell élnie. A látásukban korlátozott emberek számos területen kiválót alkotnak, jól dolgozhatnak és különleges játékukban, a csörgőlabdában kiteljesedhet sportolás iránti igényük is. ˝A gálához csatlakozva szeretnénk támogatni az emberi akaratot, cselekvőképességet és a sérült emberek sportja iránti tiszteletet.˝


Prohászka Ottó, a Tutti kft. ügyvezetője maga is tíz évig dolgozott a Lions-alapítványban, s tudja, az oda befizetett minden forint a rászorulókhoz jut. Szerinte egy jó nevű vállalat vezetéséhez társadalmi felelősségvállalás kell hogy társuljon, a gála támogatása ennek egy megnyilvánulási formája.

˝Akikért tesszük, azokat a sors megfosztotta a látás képességétől. S gondoljuk meg, ha a cégünket ugyanúgy a látás hiányában kellene vezetnünk, mekkora hátrányban lennénk a látó vezetőkhöz képest˝ – tette hozzá.

A csörgőlabdagála a közönség előtt nyitott és korlátozott számban még csapatok nevezését is várjuk a 06-96/504-411-es telefonszámon. Az Adaste, az Alcufer, az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Lipóti Pékség, a Kisalföld, a Patent, az R-Traffic, a Sopron Bank, a Tutti, a VELUX és a Vill-Korr mindenesetre már partnerséget kötött a nemes cél érdekében.


Kukucskálás mint doppingvétség

A csörgőlabdát a II. világháború végét követő évben kezdték játszani, hogy segítsék a megvakult veteránok rehabilitációját. Az eligazodást a labda csörgő hangja és a pálya kitapintható vonalazása, felragasztott jelzések segítik. Az 1976-os torontói paralimpiai játékok óta minden paralimpián szerepel. A hamarosan a londoni részvételért játszó magyar válogatott a világon egyedülálló, mert általában gyengén- és csökkentlátók a csapattagok, de a hazaiak teljesen vakok. Nekik az új mozgások betanítása jelent nehézséget, de biztos, hogy tisztán játszanak, mert ebben a sportban a kukucskálás a doppingvétség. Már a fejhez kézzel hozzáérni is tilos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A civilek többsége csak vegetál

Minden harmadik civil szervezetet meg kellett szüntetnie tavaly a megyei főügyészségnek, mivel nem… Tovább olvasom