Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Beköltöztek az otthonba a fogyatékosok

A Pilisben eltöltött összeszoktató tábort követően beköltöztek az első lakók a nyúli Márton Lakóotthonba.

A középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok különböző sérültséggel élnek, remények szerint azonban a Márton az eddiginél szerethetőbb, teljesebb élet színtere lesz.

A szövés folyamata munkát és sikerélményt is jelent a lakóknak
A jelenlegi szociális ellátást és gondozást gazdagító Márton Lakóotthon Feketéék Márton nevű fiáról kapta a nevét. A házaspár szinte Canossát járt azért, hogy a hozzájuk csatlakozó szülőkkel együtt biztos helyen, jó kezekben tudhassa sérült gyermekét. Ezért a „Híd a Jövőbe" Értelmi Sérülteket Segítő Közhasznú Alapítványt két éve azzal az elhatározással hívták életre a szülők, hogy az kiemelten segítse a nyúli lakóotthon felépítését, működtetését. Mivel az értelmi fogyatékosokat 18, legfeljebb 20 éves korukig Győrben és környékén a Bárczi-iskola fogadhatja, s további elhelyezésükről a szülőknek kell gondoskodniuk, az idő szinte mindenkit sürgetett.

Fekete Gáborné naponta úgy indul az otthonba, hogy sokadszorra gondolja át, a foglalkoztatások során mire van éppen szükség, s a heti programok közül melyiken vesz részt. – Fel kell nőni a feladathoz – sommázta az édesanya –, magam is tanulok minden foglalkozásból, programból. A délelőtt a tornát és a reggelit követően manuális tevékenységgel, hajtogatással, gyurmázással, üvegfestéssel és szőnyegszövéssel telik. Örömhír, hogy az idei adventi vásáron a Herman Ottó utcai vásárcsarnok igazgatójának jóvoltából már jelen lehetünk szőnyegeinkkel, szárazvirág-kompozícióinkkal, adventi koszorúinkkal. Ha nehéz is, mégis szervezni, tervezni kell a fiatalok életét, hasznos tevékenységét, ami voltaképpen folyamatos foglalkoztatásukat is jelenti.

Sikerélmény is számukra a munka

Mindenszentekre koszorúkat készített a csoport, a Piktor pedig lábtörlők dolgában állt elő munkaajánlattal. Ez kereseti lehetőséget is jelentene az otthonlakóknak, ráadásul sikerélmény, hiszen tudják, szükség van rájuk, hasznosul a munkájuk.
A szövés a nevelők és a gondozók részéről állandó figyelmet követel, ezért nagy segítség, hogy két önkéntesre heti alkalmanként helyben számíthatnak. A „munka" mellett természetesen a szabadidő hasznos eltöltésére is gondolnak: a kirándulás, a könyvtárlátogatás, a sport is előkelő helyet foglal el az otthonlakók életében. A hat hónap próbaidő, ami nem kötelezi sem a szülőt, sem pedig az otthonlakót végleges válaszra, döntésre. A Márton Lakóotthon megálmodói azonban bíznak benne, hogy tényleges otthonra találnak a most beköltöző értelmi fogyatékosok, autisztikus, Down-szindrómás és egyéb sérültséggel élő fiatalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első hamvasztás Győrött

A temetkezési kultúrát tekintve egyre elterjedtebb a hamvasztásos temetés. Hónapokkal ezelőtt már elkészült, a próbaüzemre azonban csak hétfőn került sor Győrben az ország tizenkettedikként megépült, európai színvonalú halotthamvasztójában. Özvegy Schmidt Györgyné régóta várt erre, hiszen nyolc éve elhunyt férje végakaratát teljesítette. Tovább olvasom