Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Beköltöző szlovákok: közös program a jövőért

A szlovákok beköltözése, a pozsonyi szuburbanizáció terheket is ró a csallóközi és szigetközi településekre: ennek kezelésére most szakemberek tesznek javaslatot.
„A szlovák állampolgárok nem itt adóznak, ám a támogatott közszolgáltatásokat igénybe veszik. Alapvető joguk lenne az egészségügy és az oktatás igénybevételére is: ezt még nem kérték, de ha a folyamat folytatódik, ez előbb-utóbb gondokat okozhat" – hangzott el keddi győri projektindítón Bazsó Lajos rajkai polgármestertől. A Pozsony környékén egyre bővülő, a magyar-szlovák határon is átnyúló agglomeráció sajátosságainak megismerésére közös programot indított ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete és a szlovákiai Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet 200 ezer eurós, javarészt uniós forrásból.

Az évek óta tartó kiköltözési hullám nemcsak a határmenti magyar településeket, hanem a Pozsonyhoz közeli csallóközieket is érinti. Somorja (Samorin) csak becsülni tudja: nagyjából 13 ezren laknak a kisvárosban. A bizonytalanság oka, hogy sokan nem jelentkeztek be, Pozsonyban dolgoznak, s csak aludni járnak hozzájuk. Míg Oroszváron (Rusovce) egy négyzetméternyi építési telek 50 ezer forintba kerül, addig a Rajkán az „egekben emelkedett" ingatlanárak mellett is 20 ezerbe. „Többszázan bejelentve, többszázan anélkül laknak itt: a településen élők 20 százaléka már szlovák állampolgár. Igaz, a beköltözők fele magyar anyanyelvű" – ismertette Bazsó Lajos településvezető, aki a békés együttélés mellett érvelt. Mosonmagyaróvárra 50-60 szlovák család költözött. „A beköltözési folyamat nem fog megállni" - folytatta Szokoli Sándor dunakiliti polgármester. Az 1900 lelkes faluban 123 bejelentkezett külföldi él, ebből 87 szlovák. A közös projektben résztvevő települések együttműködésével egy hálózat alakulhat ki, mely segíthet a felmerülő gondok megoldásában.

Olvasóink írták

 • 3. rezi 2009. szeptember 30. 07:46
  „Anonim_99!

  Sok mindenben igazad van de nem ez a lényeg.Itt az önkormányzatnak és a helyi adófizetőknek okoz a helyzet nehézséget.Ezek a problémák most már meg vannak. Az egészségbiztosítás az egy későbbi gond lesz ha azt jó
  magyar módszerrel megoldják.
  Azért Ausztriát és Németországot ne hasonlítsuk össze Magyarországgal,Szlovákiával.
  70-es években tucatjával dolgoztak Pozsonyban rajkai,és bezenyei emberek,hivatalosan.A mai napig többségüknek nincs rendezve a nyugdíjuk.És nem rajtuk múlik.
  Az itt maradt rajkaiaknak teszik az építkezésekhez fuvarozó teherautók,gépek tönkre az utakat.A helyiek pénzén aszfaltozzák az utcákat,és ők ugyanúgy élvezik.Persze ez rendjén van.De hogy a helyieknek kell hozzájuk szokni,azért ez nem helyén való.Persze az önkormányzat feladata lenne rendszabályozni a lakosokat.
  Rajkán már az utóbbi években nagyon szépen haladt a hulladék kezelése,nem égették a szemetet az udvarokon,szépen nyírták a füvet a közterületeken,nem tárolták a házak előtt évekig a az építőanyagokat,nem parkoltak a járdán,a füvesített területeken,éjszaka nem dudáltak az autók, más ablakja alatt,nem hallgattak az autóban hangosan éjszaka zenét,egyre ritkábban nyírtak füvet hétvégén és bőgtek a motorfürészek, qwadok és crossmotorok nem száguldoztak az erdőben,és nem kellett a járdán kutyaürüléket
  kerülgetni.
  Na ezekhez kell a rajkai lakosoknak hozzászokniuk.Mert hogy ezekben a dolgokban nem lesz változás az elkövetkezendő 30 évben az biztos.”
 • 2. Anonim_99 2009. szeptember 29. 23:08
  „Price
  Nem érted, vagy nem akarod megérteni?

  Bocs de ahol te illegálisan dolgozol ( "Ausztriában élek, nem kaptam munkavállalási engedélyt még" ) ott is és nálunk is aki fizet a gázért élvezi az abban lévő támogatást is.

  Egészségbiztosításra te is jogosult vagy, kérj hozzá adatlapot, töltsd ki, ne itt panaszkodj feleslegesen. Köthetsz egyénileg is biztosítást bármelyik ottani biztosítóval, na persze fizetni kell a dijjakat, ami már fájdalmas ! ( havi 100-300 EUR igényel ellátás függvénye, hasonló mint az USA ahol szintén egyénileg kell fizetni ) Hajrá !

  Ennyi erővel ne adjunk el lottót külföldieknek, mert hátha megnyeri a pénzt és elviszi az országból ? Butaság

  Egészen addig nincs gond amíg mindkét oldalon a ki- és betelepülők aránya közel azonos, mert egyformán élvezik a kedvezményeket. Ha az arány eltolódik akkor van értelme rajt elgondolkodni, de ilyen nincs talán sehol a világban. Én a németeknél is annyit fizettem a támogatott szolgáltatásokért mint a helybeliek.
  Egyébként az őtlet jó, de ha megvalósul is könnyen kikerülhető. Más nevére szerződik a szolgáltatókkal. Zsebszerződések kora már volt magyarországon, majd megint lesz.”
 • 1. price 2009. szeptember 29. 21:44
  „Ha nem ide fizetik az adót, akkor nem lehet egészségbiztosítási kártyájuk sem. Ausztriában élek, nem kaptam munkavállalási engedélyt még és így sem egészségügyi ellátásom, sem semmi alapvető jogom nincs. Kizárólag itt csak lakhatok, semmi más. Ha a beköltöző szlovák, román vagy akármilyen külföldi nem fizet adót és nincs munkavállalási engedélye akkor ne is kapjon semmilyen jogokat. Tisztelt Országygűlés, törvényhozók kicsit nézegessenek nyugatra és tökéletes tippeket találnak az új törvényekre ami működik is és nem teszi tönkre az országot.

  Ui.: Basszus mi az, hogy azt írják: Nem ide fizetnek adót és alapvető joguk lenne ez meg ez. Hát húzzon oda ellátásért és bármi egyébért, ahol dolgozik és ahová fizeti az adóját. Ennyire hülye nem lehet a magyar állam, hogy ilyeneket megenged. Sehol nincs ilyen az egész világon basszus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: kedden érkeznek a vakcinák

Nem ezen a héten, csak október 6-tól kaphatják meg az orvosok az új típusú influenza elleni… Tovább olvasom