Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Békenap: Nemcsak a háború ellentéte

Győr - Akárcsak az ország több mint 50 településén, úgy Győrött is megtartották tegnap a hétéves hagyománnyal rendelkező békedemonstrációt. A békeszerető polgárok a kismegyeri millenniumi emlékparkban gyűltek össze a déli harangszóra, akárcsak mások másutt, a világ 32 országában.
Több száz lelket számláló tömeg demonstrált a békéért tegnap Győr-Kismegyeren, ahol a déli harangszót gondolatébresztő szavak követték. A Fegyveres Erők Testületének Nyugdíjas Klubja, a Kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület és a Győri Határőrség Nyugdíjas Egyesülete kezdeményezte a megemlékezés megtartását, mivel az ENSZ 2001 óta szeptember 21-ét a béke világnapjává nyilvánította.

A demonstráció során minden jelenlévő aláírta a béke zászlaját. Fotó: Bertleff
A demonstráció során minden jelenlévő aláírta a béke zászlaját. Fotó: Bertleff


A fegyveres erők klubja nevében Kiss Géza nyugállományú ezredes köszöntötte a megjelenteket, Simon Róbert, Győr alpolgármestere pedig a békével kapcsolatos gondolatait osztotta meg a megjelentekkel. Mint fogalmazott: „A béke nem pusztán a háború ellentéte. Az emberi jogok teljes tiszteletben tartását jelenti. Az emberi jogokból alig néhányat tudunk felsorolni, pedig ezeket alkotmányunk tartalmazza." Simon Róbert kifejtette azt is, ha jogsérelem éri az embereket, gyakran a békés út helyett az erőszak eszközéhez nyúlnak. „A béke mindennapi életünkben is ezer formában jelen van. A békét erősítjük, amikor virágot ültetünk kertünkben, amikor meglátogatjuk beteg ismerősünket, amikor önzetlenül segítünk a rászorulóknak és nem várunk viszonzást" – mondta az alpolgármester.

A szónokok között a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői is szóltak a békéről, Varga László dandártábornok, a 12. légvédelmi rakétaezred parancsnoka pedig beszélt a Magyar Honvédség katonáinak helytállásáról az ENSZ és a NATO világméretű misszióban. Ennek során megemlékezett az utóbbi évtizedekben, években elvesztett katonákról, így az idén nyáron elhunyt Nemes Krisztiánról is.
A demonstráció során a felvonuló szervezetek jelképesen szalagot kötöttek, majd pedig minden jelenlévő aláírta a béke zászlaját. A program kulturális műsorral zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő kamionnal? Igen!

Győr - A Széchenyi téren nem sűrűn fordulnak meg kamionok, a mostani kivételnek természetesen oka… Tovább olvasom