Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Bejárónők - Hogyan lehetne legálisan is sok pénzt keresni?

Nagy visszhangja lett a bejárónőkről szóló cikksorozatunk első két részének. Van, aki tudja a választ a címben feltett kérdésünkre.
Átlagosan tíz eurót lehet óránként takarítással, bejárónői állással keresni Ausztriában. Havonta a határ menti településekről ingázó magyar asszonyok 200 ezer forintnak megfelelő eurót visznek haza heti kétszeri munkával.

Nem véletlen, hogy a megjelent cikkek után (amiket itt és itt olvashatnak) ezzel a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz egy asszony: „munkát keresek már egy éve, könyvelőként dolgoztam, de látom, ennek a többszörösét tudnám keresni takarítással".

Ebből az üzenetből is látszik, amit az ingázásban már benne élők elmondtak: nem kínos bejárónőnek lenni – ennyi pénzért pedig pláne nem. Éppúgy vannak ugyanakkor pozitív és negatív példák a hangnemre és a bánásmódra. Egy osztrák tanmese úgy szólt, hogy a magyar bejárónőt sok év szolgálat után szinte már családtagnak tekintették; volt, hogy nyaralni is elhívták. Egészen addig, míg lebetegedett és néhány hétre helyettest küldött maga helyett. Utána megüzenték, hogy már nem kell visszajönnie és a helyettesének se...

Nem fehér és fekete tehát a kérdés – a munkavállalási forma ugyanakkor az. Sokan dolgoznak feketén (a cikkünkben megszólalók mindegyikére igaz volt ez), holott lehetne fehéren is. A kommentárok többsége ezzel a kérdéssel foglalkozott, így a folytatásban mi is azt tesszük.

Tisztára mosni nemcsak a padlót, hanem magát a munkát is lehetne. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Tisztára mosni nemcsak a padlót, hanem magát a munkát is lehetne. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Ausztria


Kint dolgozó olvasóinkra érdemes hallgatni, azt írják: „Az illegális takarítást azonnal lehet az osztrák Dienstleistungsscheckkel legalizálni. Akik regisztráltak a Krankenkassánál és Dienstleistungsscheckkel fizetik ki őket, azok havi 580 euróig (mintegy 175 ezer forintig – a szerk.) adómentesen dolgoznak. Ez baleset-biztosítást is magában foglal, így ha történne valami, akkor sürgősségi ellátásra is jogosultak. A Krankenkassánál leadott csekkek ellenértékét mindig pontosan utalják a munkavállaló bankszámlájára. Felesleges tehát feketemunkával rizikózni akkor, amikor ilyen jó feltételek mellett lehet hivatalosan is. Például 500 eurós havi fizetésnél csak 10 euró a többletkiadása azoknak, akik nem szeretnének rettegni a lebukástól. Ellenőrzés esetén egyébként a büntetést a munkaadónak kell kifizetnie, ami körülbelül 2000 euró."
Vannak, akik állítják, az osztrákok többsége így foglalkoztatja a magyarokat. A mi megszólalóink mást mondtak. Volt olyan bejárónő, aki bevallotta: hallott erről a lehetőségről, de nem tudja megbeszélni a munkaadójával, mert olyan szinten még nem beszél németül. „A kredencen ott a pénz, ez nekem egyelőre elég."

Magyarország


Elvben nálunk is kifehéríthető lenne a takarítás, de ahogy a korábbi két cikkből ki is derült: kevesen élnek a lehetőséggel. A háztartási alkalmazottak adómentes foglalkoztatásának (a köznyelv ezt cselédadónak nevezte el) a lényege, hogy ha a munkaadó havi ezerforintos regisztrációs díjat fizet, akkor a takarítónő máris tisztán veheti fel ugyanazt a pénzt, amit egyébként feketén kapna. Teljesen mindegy, hány alkalommal, hány órán keresztül segít valaki a ház körüli teendőkben – ugyanannyit fizet a munkaadó akkor is, ha havonta egy napon hív kertészt vagy ha mindennap több órán keresztül foglalkoztatja a bejárónőjét.

Nem állítjuk, hogy egyszerű volt erre konkrét példát találni, de sikerült: Győrben három gyermeke mellé keresett és talált bejárónőt egy házaspár. Mint mondják, a negyvenes éveiben járó asszony eleve kérte, hogy legálisan dolgozhasson. „Ennek különösebb akadálya nem volt. Bár ez a regisztráció a nyugdíjba nem számít bele. A NAV honlapján tehát ott van egy %BBfüzetecske%AB, amely egyértelműen leírja, hogy kell az ügyfélkapun keresztül bejelenteni a bejárónőt. Ezer forint nem lehet kérdés, mi egyébként óránként ennyit fizetünk a takarításért. Ha jó tanácsot adhatok, én egy regisztrációval fél évre vonatkozó összeget, tehát hatezer forintot utalok, így a banki költségek olcsóbbak" – mondja Tamás, aki azért nem vállalja a nyilvánosságot, amiért a többség sem: „az irigykedés nem hiányzik".

Nem társasági téma a bejárónőkérdés, s az érintettek nem is viszik ki a „szennyest" a házakon kívül. Egy biztos, tavaly Győr-Moson-Sopron megyében 335 munkaadó jelentette be az adóhatóságnak, hogy havonta legalább egy alkalommal házvezetőnőt alkalmaz. Egy győri könyvelő pedig Ausztriában keres takarítói állást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogozott? 16 éves fiú miatt állt a forgalom a Jedlik hídnál

Az ácsi fiú a víz felé bukdácsolt, láthatóan zavart állapotban volt.
Tovább olvasom