Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Beindult a pályázatdömping

Régió - Újabb három európai uniós kiírást tettek közzé. Ezúttal csatornázásra, az illegális szemétlerakó helyek felszámolására és szálláshelyek létesítésére lehet pályázni.
Hosszas várakozás után beindultak a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatai; a legújabb három a környezetvédelmi és turisztikai fejlődést célozza meg. A legtöbb embert talán a kistelepülések szennyvízkezelésére és belterületi vízrendezésre – többek között csatornázásra, szennyvíztisztító építésére – kiírt érinti, amelyen 2007–2008-ra több mint hárommilliárd forintot osztanak ki.

Ezúttal kifejezetten a leginkább hátrányos helyzetben lévő kistelepülések (2000 lakos alatti falvak) jelentkezését várják. A kiírás jelentősége azért is nagy, mert számukra most először nyílnak erre a célra uniós források, pályázónként – tízszázalékos önerő mellett – 10–600 millió forint. Becslések szerint a régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) 600 településének kétharmada érintett lehet, nem csoda, hogy tömeges jelentkezést várnak.

Kisebb volumenű, de szintén sokak bosszantó problémájára jelenthet megoldást a rekultivációs programokra kiírt pályázat. A 2007– 2008-as időszakra összesen 600 millió forint áll rendelkezésre illegális szemétlerakók, dögkutak, veszélyeshulladék-tárolók, iszaptavak felszámolására, ebből az önkormányzatok és társulásaik 10–400 millió forintot nyerhetnek.

Nemcsak az önkormányzati szférában előzte meg azonban nagy várakozás az új pályázatokat, hiszen most jelent meg a kereskedelmi szálláshelyek létesítésére és fejlesztésére a kiírás is. Infrastrukturális fejlesztésre, szolgáltatások bővítésére és – indokolt esetben – új férőhelyek létesítésére nyerhető, legalább 70 százalékos önrésszel. Hogy mi minősül indokoltnak, arról szakértő zsűri dönt, azt azonban tudni lehet, hogy – összhangban a piaci igényekkel – elsősorban a magasabb kategóriájú vendéglátóhelyek, azaz (legalább) négycsillagos, első osztályú szállodák, panziók, kempingek élveznek előnyt.

Bár az elnyerhető 10–250 millió forintos támogatási összeg első hallásra nem tűnik soknak, mégis sokat lendíthet a kellően megalapozott vállalkozásokon. Nem véletlen, hogy a pályázatok sajtótájékoztatóját éppen a győri Ibis Hotelben tartották, a szálloda ugyanis szintén ROP- (Regionális Operatív Program-) támogatással épült, 250 milliót nyerve az összesen 1,3 milliárd forintos beruházáshoz.

A pályázatokat decembertől márciusig lehet benyújtani, elbírálásuk júniusra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bővíthet az égető

Győr - Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasította a… Tovább olvasom