Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Beindult a Nagy Vásárlás

Győr - Hétköznapi tömeg volt bronzvasárnap délelőttjén az üzletekben. A győri belváros, a sétálóutca tele volt, az ünnepi hangulat sem hiányzott. A legtöbben még csak nézegetnek, felmérik a kínálatot (na és persze az árakat), a kereskedők szerint sokan még nagyobb akciókra várnak – pedig azokból már most is van, nem is kevés.
A leginkább tolongás a játék- és könyvesboltban, a műszaki üzletekben, na meg a forralt bort kínáló faházikók körül volt, utóbbiakban napi 40–50 liter melengető fűszeres nedű is elfogy egy-egy hideg téli napon. Tömeg ide vagy oda, a kereskedők szerint megint az utolsó napokban lesz a legnagyobb a tumultus, találkoztunk olyan árussal, aki tavalyelőtt 24-én egy nap alatt többet adott el, mint előtte három nap alatt. Városjáró körutunkon hasznos ajándéktippeket is kaptunk, s megtudtuk azt is, mi a gyerekek leghőbb vágya idén karácsonykor.

Hangulatban nincs hiány, az igazi, Mikulás-ruhába öltözött kintornás nemcsak a gyerekeket varázsolta el a Baross úton. Fotó: H. Baranyai Edina

Mivel sokan csak tizedikén, azaz ma kapnak fizetést, a kereskedők mától várják az igazán „karácsonyi" forgalmat, azt azonban már lehet tudni, melyek lesznek az idei slágerajándékok. Az egyik belvárosi játékboltban rögtön rávágják: a lányoknál a világító plüssmaci és a beszélő baba, a fiúknál az elektromos kisvasút és a legó a sztár, és – az üzletvezető számára is meglepő módon – rengeteg társasjáték fogy. Utóbbi már nemcsak a „nagyok" kiváltsága, már négyéves kortól bevonhatók a csöppségek, a bonyolultabb stratégiai játékok pedig még a felnőtteket is lázba hozzák.

Tele voltak a könyvesboltok is, ahogy az egyik üzlet vezetője megjegyezte, a rengeteg technikai és egyéb ajándékújdonság ellenére még mindig tartja magát a szokás: mindig legyen könyv a fa alatt! Ráadásul az olvasnivaló afféle mentőötlet is, hiszen a nagymamától a kisgyerekig mindenkinek találni a polcokon. Jó hír, hogy egyre több igényes könyv fogy – a ponyvát mindenki megveszi magának –, karácsonykor főképp a színes albumok, míves szépirodalmi művek. Ott vannak a toplistán a tévében feltűnő profi vagy alkalmi szerzők kötetei is, s ha már a gyerekeket említettük, kiugróan sokan keresik a népmeséket, valamint azokat a könyveket, amelyek a mese vagy versek mellé valamilyen foglalkoztató pluszt is adnak.

Nem Fülöp Kitti volt az egyetlen kisgyerek, akit megbabonázott a csillogó játékkínálat... Fotó: H. Baranyai Edina

Karácsonyi ajándéknak a családnak: keresett a kandalló

Az üzletek bronzvasárnapi nyitva tartásával Sopronban (is) elkezdődött a karácsonyi bevásárlási láz.

– Áruházunk kínálatából bronzvasárnap nagy sikert aratott a hidromasszázskabin, amely százezer forinttól kapható, s ugyancsak családi karácsonyi ajándéknak vásárolták a kandallókat, amelyek ára ötvenezer forinttól akár háromszázezer forintig terjedhet – tájékoztatott Tóth Gábor, az egyik legnagyobb barkácsáruház vezetőhelyettese. – Mindkettőből leginkább a középkategória a kapós. A személyre szabott, karácsonyfa alá tehető meglepetések közül főképpen a láncfűrész és a sok célra használható sarokcsiszoló fogyott.

A divatáruüzletek forgalma változó volt. Mint azt Bősze Tibor, a Sopron Plaza legnagyobb divatüzletének tulajdonosa elmondta, a tavalyi bronzvasárnap erősebbnek bizonyult. Ettől függetlenül a vásárlók keresik a márkás fehérneműket, s a minőségi öltönyök iránt is megnövekedett az érdeklődés. A női részlegen az alkalmi ruházatokat keresik leginkább a szebbik nem képviselői. Az estélyi és koktélruhák forgalma már a karácsonyi vacsorát és a szilveszteri készülődést jelzi.
S ami újdonság vagy legalábbis az elmúlt egy-két év hozadéka, a gyógyszertárak is készülnek az ünnepekre – több helyen kifejezetten karácsonyi akciót hirdetnek, akár 30 százalékos kedvezménnyel –, egyre többen választanak ugyanis egészségmegőrző termékeket a fa alá. Divatos táplálékkiegészítők, vércukorszintmérők, csak patikákban kapható kozmetikumok, vitaminkészítmények a legkeresettebb termékek ajándék gyanánt, sokszor választ adva a „mit adjunk a nagyinak, a nagypapának...?" kérdésre.

Aminek – pénztárcája vastagságától függetlenül – mindenki örült bronzvasárnapon, az a kezdődő, de hamisítatlan karácsonyi hangulat volt, amely az elmúlt évekre is visszatekintve talán idén érezhető a leginkább. A Baross úton jelmezes kintornás, tőle ötven méterre Mikulás-sapkás gitáros utcazenész ontotta a karácsonyi dallamokat, a kis faházikókban pedig literszám folyt a forralt bor, az alkoholos és -mentes puncs. Igaz, hó egy pehely sem volt, de (egyelőre) nem is hiányzott.

A megkérdezett kereskedők szerint nagyon sokan idén is az utolsó napokra hagyják majd a vásárlást, az eddiginél is nagyobb akciókra várva. Pedig – tették hozzá halkan – a legtöbb helyen nem várható eget rengető áresés, külföldön is inkább csak a két ünnep között divat. Arra azonban lehet számítani, hogy a keresett, kedvező árú ajándékok elfogynak, s aki „elkésik", kénytelen lesz kompromisszumos megoldással beérni. S hogy mi a megoldás? Szubjektív jó tanácsunk: ezen a héten „letudni" az ajándékokat, s a karácsony előtti napokban már csak arra koncentrálni, fehér- vagy vörösborból kérjük-e a melengető forralt bort!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízből csak hatan fizetnek kártyával

Győr-Moson-Sopron - Bár ma már az emberek többségének van valamilyen bankkártyája, sokan még mindig… Tovább olvasom