Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Befejeződött a távfűtési időszak Győrben

Nettó négy és fél milliárd forintból távfűtött a győri városüzemeltetési társaság a télen.
Az átlagosnak mondható fűtési szezonban, amelyben október 10-től április 23-ig szolgáltatott a társaság, 197 napon keresztül  fűtöttek, de ebből 31 napon a jó időjárás miatt napközben kikapcsolhatták a távhőt szolgáltató erőműveket – közölte Milanovich László távfűtési igazgató.  

Hozzátette: míg a szokatlanul hideg február során fűtőolajjal is rá kellett segíteniük az alapvetően földgáz-üzemű rendszerre, márciusban és áprilisban már több napon szüneteltethették a nappali üzemet.   

Jelezte: a leadott hőmennyiség mintegy két százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 200 napon át tartott a szezon, az időszak átlaghőmérséklete pedig egy tizedfokkal volt alacsonyabb, mint a most zárultban

Részletek

A fűtött napok száma 197 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 4,3 °C volt.

A 197 fűtött napból 31 olyan nap volt, jellemzően az átmeneti hónapokban (főleg márciusban és áprilisban), amikor napközben – a központi beavatkozás lehetőségét kihasználva – hosszabb-rövidebb ideig leállítottuk a fűtést, jelentős energiamegtakarítást eredményezve ezzel fogyasztóink számára.

A fűtési időszak leghidegebb hónapja 2012. február volt –2,4 °C havi átlaghőmérséklettel. Február elején emlékezetesen hideg volt, 12 napon keresztül a napi középhőmérséklet –7 °C alatt maradt. A márciusban ugyanakkor az átlagosnál jóval magasabb, +8,4 °C-os átlaghőmérsékletet regisztrálhattunk.

2011. október és 2012. április között a Rozgonyi utcai fűtőerőműben hőtermelésre 38,7 millió m3 földgázt tüzeltünk el. Ennek költsége 4,36 milliárd forint+áfa. Fűtőolaj-tüzelésre 529 tonna mennyiségben a leghidegebb napokon, döntő többségben február hónapban a csúcshőigények kielégítése miatt került sor.

A gázmotoros erőművünk az elmúlt fűtési idényben – villamosenergia-termeléssel kapcsoltan – 59889 GJ hőt adott a győri távhőrendszerbe, ami a fűtőerőműből ebben az időszakban kiadott forróvíz hőhordozójú hőmennyiség 5%-a. Ez a korábbi évekhez képest jelentős visszaesés, ami a kötelező villamosenergia-átvétel megszűnésének a következménye.

Az épületek fajlagos fűtési hőfelhasználása az épületek energetikai korszerűsítésének hatásaként tovább csökkent. Az összehasonlíthatóság kedvéért 186 fűtött napra, +4 °C külső hőmérsékletre korrigált hőközponti fajlagos fűtési hőfelhasználás teljes rendszerre vonatkoztatott átlagos értéke 0,177 GJ/légm3, ami 2%-kal alacsonyabb, mint az előző fűtési időszakban.

Két fűtési időszak között adott a lehetőség a távfűtött lakások tulajdonosai számára a tulajdonukban lévő fűtési rendszer karbantartására, felújítására. Ezen munkálatokhoz kapcsolódóan társaságunk néhány fontos dologra szeretné felhívni a figyelmet:

Fűtőtestcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. A műszaki tanácsadás, konzultáció társaságunk ingyenes szolgáltatása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére társaságunk szakemberei végzik díjazás ellenében. Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűtési hálózatot társaságunk tudta nélkül leürítik. Az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. E felelőtlen magatartásból a fűtési rendszer több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, aminek következtében a radiátorok károsodhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. május 16. 17:12
    „Az összes panel ha szigetelve lenne, még ugyan ennyit spórolhatnánk!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogok ellen focival Győrben

A Belügyminisztérium által támogatott "Generációk Biztonságáért" projekten belül rendezett "Foci a… Tovább olvasom