Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Befagyasztás előtt: borsos rezsiköltségek

A kormányfő a hét elején jelentette be, hogy mindenképpen befagyasztják a rezsiköltségeket, vagyis maximálják a lakhatási kiadásokat. A részletek ugyan egyelőre nem ismertek, mégis érdemes megnézni, a megyei háztartások ma milyen rezsiköltségekkel számolhatnak havonta.


Biztosan lesz rezsibefagyasztás, és kifejezetten a szegény emberek számára – ezt mondta Orbán Viktor minap egy interjúban. Annak ellenére, hogy a részletekről még semmit nem lehet tudni (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dolgozza ki állítólag a részleteket), fokozott várakozás kíséri a bejelentést.

Az biztos, hogy a GKI energiakutató intézete nem támogatja ezt az elképzelést, mondván, piacidegen egy ilyen szabályozás bevezetése. De az is kijelenthető – s ez sem meglepő –, hogy széles körű társadalmi támogatottságot tudhat maga mögött az állami befagyasztás terve.

A magyarok 81 százaléka szerint ugyanis a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését – az állítással leginkább a hatvan éven felüliek (83 százalék), településtípusok szerint a megyei jogú városban élők (85 százalék), pártszimpátia szerint pedig a Jobbikkal szimpatizálók értenek egyet (89 százalék).

De joggal adódik a kérdés: hogyan lehet befagyasztani a költségeket? A szakértő szerint úgy, hogy a kormány egyszerűen nem veszi figyelembe a szolgáltatók által javasolt áremeléseket. Azt mondhatja, hogy nem lehet emelni, a különbségeket pedig nyeljék le.


Ebbe valószínűleg nem mennek bele a cégek. Két lehetőség marad: vagy az állam nyeli le a különbözetet, amire kicsi az esély, vagy pedig az üzleti szféra számára emeli meg az árakat, ez viszont elbocsátásokhoz vezet. (Ez a GKI-s kritika lényege is.)

Egy másik szakértői tanulmány szerint ma akár a fizetés 75 százalékát is elviheti a lakás fenntartásának összköltsége, különösen így van ez azoknál a két-három fős családoknál, amelyek minimálbérből (havonta 73.500 forintból) élnek. A tanulmány külön kiemeli az energiaárakat, amelyek egy kisebb vidéki városnál átlagban havonta 22.950 forintot tesznek ki, míg Budapesten vagy a nagyobb városokban 21.150 forintot költenek ugyanerre a háztartások. Az áramfogyasztás az energiaköltségek 29–33 százalékáért felelős.

Ezt a tételt szorosan követik a távközlés költségei: ha kábeltévé-, internet-, vezetékes-, illetve mobiltelefon-előfizetéssel is bír az adott háztartás, átlagosan havi 18.800 forinttal számolhatnak.A Kisalföld kétfős családok rezsiköltségeit hasonlította össze – Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron és Kapuváron. Tudjuk persze, hogy a fogyasztás befolyásolja a végösszeget, de az kijelenthető: Győr-Moson-Sopron megyében egy átlagos háztartás jelenleg negyven-ötvenezer forintos rezsiköltséggel kalkulálhat. Ha a minimálbérrel vetjük össze ezt az összeget, akkor valóban a fizetésnek több mint hatvan százalékát elviszi a lakhatás költsége. Hogy ezen valóban lehet-e változtatni a befagyasztással, a minisztériumi javaslatból remélhetőleg hamarosan kiderül – a témát akkor folytatjuk.

Olvasóink írták

 • 9. six666 2011. április 04. 09:53
  „SUDÁR ÁGIKA !!! Marha rossz helyről veszed az adatokat

  Hol vannak ezek a városkák ?????? Oda akarok költözni !!!
  KI VOLT AZ ... AKI EZT ÖSSZESZÁMOLTA ???? Meglátogatott
  4-5 nyugdíjast ??? A gáznak is "palacknyi" árát vetted ... !!!

  Győrben és Móváron MINIMUM a duplájáról beszélünk. Erről lenne
  szó, boldogan fizetnénk.... <moderálva..>”
 • 8. rommel 2011. április 03. 22:18
  „NAGYON HELYES !
  AKI ELLENZI AZ FIZESSEN TÖBBET !
  NA KI JELENTKEZIK ?”
 • 7. Stive 2011. április 01. 11:55
  „Ez csak két lakora,gondolom felnőttre van így kiszámolva,de ha hozzáveszünk egy gyereket,vagy idős embert,nyugodtan rá lehet dobni egy +20-30%-ot. Tehát közel 50000ft!+egyéb Egy átlag dolgozó ma Magyarországon netto kb 100000ft keres/ho(nagyon jó)3müszak) tehát marad 50000,meg az asszony pénze,ha kicsi a gyerek,nem túl sok,szóval abból kell fedezni a gyerek nevelését és 3 fő fentartását. Ami szűkössen így nem lehetetlen,csak ne üssön be a krank!(Ne keljen új mosogép..stb)+ ugye nincs ott az a lakáshitel....szoval..ennyi”
 • 6. janika 2011. március 31. 15:43
  „Ideje megálljt parancsolni a gátlástalan szolgáltatóknak!”
 • 5. Accra 2011. március 31. 12:59
  „Oroszok is befagyasztják a kőolaj árát?? Mintha Kádár korába mennénk vissza:(
  Szemétdíj emelés után kötve hiszem, hogy ennyiből megállna a közös költség.”
 • 4. lr 2011. március 31. 10:24
  „Madarász!
  Ezek olyan 10 éves adatok lehetnek.

  Nekünk átalányos gázunk van, ami azt jelenti nincs gázóra és távfűtés van. 8700 két hónapra.
  Viszont a távfűtés szigeteléssel, műanyag ablakkal és mérővel 28 ezer.
  A közös költség ennek örömére a társasház feújitás miatt 24 ezer.

  Idióta akinek van pofája ilyen adatokkal dobálozni”
 • 3. Madarász 2011. március 31. 08:59
  „Honnan vették ezeket a számokat?! Télen csak a gázszámlánk több, mint a duplája volt...”
 • 2. miracle 2011. március 31. 08:46
  „* tényleg ingyen lesz.”
 • 1. miracle 2011. március 31. 08:46
  „A lakosság után tegyük tönkre a szolgáltatókat is, bravó.
  Szerintem azt se vegye figyelembe a kormány, hogy a sör pénzbe kerül, legyen ingyen, a kocsmáros nyelje le, de ne a sört, hanem a veszteséget. Sőt, azt se vegye figyelembe, ha a meteorológusok májusban +3 fokos nappali maximumot prognosztizálnak.
  Aztán majd lesz csodálkozás, ha nem lesz szolgáltató, aki vizet. áramot, gázt szolgáltasson, aztán akkor tényleg nem ingyen lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyit a járóbeteg központ Pannonhalmán

Pannonhalma és a kistérségéhez tartozó 18 település betegei péntektől vehetik igénybe a… Tovább olvasom