Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Beénekelte magát a Marica grófnőbe

Győr - Sárkányt reptet, grófnőt köszönt a szerepe szerint, a közelmúltban három énekversenyt is megnyert, ám mindemellett igazi gyerek Horváth Csaba, a Kossuth-iskola hatodikosa, akinek hangjára a győr-szigeti templomban figyelt fel egy hozzáértő, s a fiút így hívták meghallgatásra a Győri Nemzeti Színházba, ahol a Marica grófnőben láthatja a közönség.
A zsoltároktól a színházig: A Kossuth-iskola ifjú tehetsége, Horváth Csaba

Különleges kincs birtokosa Horváth Csaba, akire méltán lehet büszke a családja, az iskolája. A fiúnak a hangjában az ereje, s mivel tanára, Ványi Gabriella nemcsak pluszórákon foglalkozott vele, de versenyeken is indította, az ifjú tehetség triplán is meghálálta a törődést:


a Kálvária utcai népdaléneklési versenyről, a „Tiszán innen, Dunán túl" területi versenyről is elhozta a pálmát. Az Apáczai Tankönyvkiadó különdíja mellett előadását kiemelt arany fokozatúra minősítette a zsűri, így megyénket korosztályában is Csaba képviseli.

– Köztudott, milyen kevés az ének- és a művészeti órák száma, így a versenyek előtt természetesen többet készültünk – tudtam meg Ványi Gabriellától, Csaba felkészítő tanárától, akinek napi munkáján túl szívügye a tehetséggondozás.

Németh Zoltán igazgató és Ványi Gabriella tanárnő méltán büszke Horváth Csaba elért eredményeire és színpadi szereplésére a Marica grófnőben. Fotó: Harcsás Judit
Németh Zoltán igazgató és Ványi Gabriella tanárnő méltán büszke Horváth Csaba elért eredményeire és színpadi szereplésére a Marica grófnőben. Fotó: Harcsás Judit


– A versenyek ideje alatt nekünk, tanároknak is különleges öröm, hogy akadnak még olyan fiatalok, akik nemcsak ismerik, de értékelik és éneklik is a népdalokat. Ezért aztán nagyon szívesen segítettem Csaba felkészülését, őt erre különösebben rábeszélni sem kellett – tette hozzá a tanárnő.

Együtt mosolygunk azután, hogy Horváthéknál a kádas, esti éneklés helyett Csabi legszívesebben a kis testvéreit tanítja énekelni. Ennek köszönhetően az ötéves Ibolya és a hétesztendős Ádám kívülről fújja már a „Harangoznak délben a toronyból" című nótát, az apuka pedig roppant büszke kamasz fiára, aki a közönség egyik kedvence a Marica grófnőben.

Németh Zoltán igazgató szerényen jegyzi meg, a tehetség kibontakoztatása a Kossuth-iskolában is fontos ügy, Csaba sikere pedig a kortársaknak is húzóerő. Biztatják, segítik osztálytársukat, aki a győr-szigeti templomban és a győri bazilikában is rendszeresen énekel. Csabi lelkesen emlegeti Győri Margit kántor és Zsebedics József atya támogató segítségét, akik engedték, hogy a fiú az orgona mellett maradjon, s kedvét lelje az égig hallatszó énekben. Abban, amely egyszer talán a kenyerét is jelentheti majd...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz az új magyar szupermodell?

- Nemzetközi szakembergárda, több száz szépség, 10 helyszín és látványos Gála-finálé: röviden így… Tovább olvasom