Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bede-Fazekas Csaba születésnapja örömkönnyekkel Győrben

Orbán Viktor levélben, Gáti Oszkár személyesen köszöntötte a nyolcvanéves Bede-Fazekas Csabát.
Családtagok, barátok,kollégák és nézők ünnepelték karácsonykor a színházban Bede-Fazekas Csabát, aki decem ber 25-én töltötte be nyolcvanadik évét. Győr rangidős művésze ma is meghatározó és aktív tagja a társulatnak, 44 éve szolgálja a város közönségét.

Egymásba értek a szívszorító pillanatok és a meglepetések azon a gálán, melyet kollégái szerveztek Bede-Fazekas Csabának a születésnapján karácsonyeste a Győri Nemzeti Színházban. A telt házas ünneplő közönség már színpadra lépésekor szűnni nem akaró tapssal éltette a magánénekest, aki a fél évszázados színpadi rutin ellenére nagyon izgult a gála előtt. Az est rendezője és ötletgazdája Forgács Péter volt, aki Szulák Andreát kérte fel, hogy bújjon a háziasszony szerepébe. Az ünnepelt egyik kedvenc kolléganője egymás után konferálta a jókívánságokkal, ajándékokkal érkezőket. Mindkét művész meghatározó partnere volt a gálának: Szulák Andreával a Hegedűs a háztetőből énekeltek duettet, Forgács Péter gitárjátékkal kísérte a Beatles Yesterday című dalát.

Miniszterelnöki jókívánság

A köszöntők sorában volt dr. Lanczendorfer Erzsébet KDNP-s országgyűlési képviselő, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének volt elnöke is, aki 18 év után újra Szent István-díjjal tüntette ki Bede-Fazekas Csabát. Ő tolmácsolta azt a levelet is, amiben Orbán Viktor köszöntötte a művészt. A miniszterelnök megköszönte, hogy „több mint 40 éves pályafutása során mindig példamutató módon, büszkén vállalta magyarságát, szilárdan kiállt nemzeti értékeink mellett, és páratlan tehetségét a haza szolgálatába állítva számtalan feledhetetlen alakítással ajándékozott meg bennünket, magyarokat".

Orbán Viktor mások értékítéletét is figyelembe vette a méltatáshoz: „Kritikusai szinte egybehangzó véleménye szerint, amikor ön felmegy a színpadra, nem eljátszik egy szerepet, hanem eggyé válik vele. Puszta jelenlétével képes megteremteni azt az atmoszférát, amelyben a figura életre kelhet, miközben hangja élő hangszerként csendül fel, hogy betöltse a teret."

A levél tanúsága szerint olyan pályatársaknak is kikérte véleményét, mint Tordy Géza, aki szerint Bede-Fazekas Csaba „a színházat szerelemmel szolgáló varázsló". A győri városvezetés nevében Rózsavölgyi László, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke adott át egy festményt Bede-Fazekas Csabának.

Gáti Oszkár önkéntes művészi száműzetésének vetett végett, hogy verssel köszöntse fel Bede-Fazekas Csabát. Fotó: EuDigit Videostúdió
Gáti Oszkár önkéntes művészi száműzetésének vetett végett, hogy verssel köszöntse fel Bede-Fazekas Csabát. Fotó: EuDigit Videostúdió


Gáti Oszkár a meglepetésvendég

Az est egyik legjelentősebb ajándékát Gáti Oszkár hozta, saját személyében. A színész 2008-ban az évadzárón köszönt el a társulattól, itt jelentette be, hogy másutt sem akar a továbbiakban színpadra lépni. Döntését a színházi élet morális válságával indokolta.

A színész az elmúlt években valóban nem lépett fel egyetlen színpadon sem, most barátja kedvéért kért engedélyt Forgács Péter színházigazgatótól, hogy verssel lepje meg az ünnepeltet.

Nemcsak tettének, hanem verssorainak is olyan súlya volt, amivel a barátság szó megtelt mély, nemes és férfias érzésekkel: „Szeretnék neked adni / valamit amit én csináltam / néhány szót egy lapon..."

A váratlan színpadra lépés után többek gondolhatják, hogy Gáti Oszkár véget vet önkéntes művészi száműzetésének, de kitart elhatározása mellett és mint mondta, fellépése egyszeri alkalom volt, amit a barátjáért tett meg, hogy felköszöntse a jeles napon.

A boldogság megszámlálhatatlan pillanatai

A szűnni nem akaró jókívánságok a születésnap óta egymásba érnek, Bede-Fazekas Csaba barátkozik az évszámmal. „Tele voltunk izgalommal, hogyan fog sikerülni a műsor, de mondhatom, hogy remek volt az este. Nagyon boldog vagyok és most már jól érzem magam. A megható méltatások egymásba értek, volt egy olyan pillanat, mikor annyira elérzékenyültem, hogy azt mondtam a közönségnek, elnézést kérek, de ki kell mennem egy pillanatra..." Gáti Oszkár meglepetésvendég érkezéséről mit sem sejtett az ünnepelt. „Álltam egyedül a színpadon, néztem előre és fogalmam sem volt, ki érkezik. Bal oldalról bejött valaki, nem néztem oda, de éreztem, hogy olyan ember, aki nekem nagyon számít és fontos. Megfordultam és ott állt Gáti Oszkár velem szemben. Az az ember, aki állta a szavát és öt éve nem tette lábát a színpadra... Most miattam, azért, hogy felköszöntsön, visszatért és verssel köszöntött. Talán ez volt az este csúcsa, ami egy másik nagy pillanattal ért véget: a Valahol Európában című musicalt konferálták fel és a zongoránál megláttam Máté fiamat, aki kísérte a Zene az kell finálédalt. Most mondjam azt, hogy boldog vagyok? Az vagyok!" 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a győri adóbevétel - Mi áll a csökkenés mögött?

Fekete Dávid alpolgármester technikai jellegű módosulásnak nevezte a csökkenést. Tovább olvasom