Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Becsöngettek az egészségnek

Győr-Moson-Sopron - Az egészséges életmódról nem beszélni kell, hanem megmutatni és megszerettetni a gyerekekkel.

Játékos oktatóprogram segíti ebben a pedagógusokat, amelyet szeptembertől országosan minden harmadik általános iskolában – megyénkben 61 intézményben – használnak.

Ebben a tanévben a hazai általános iskolák mintegy harmadában, 1100 iskolában folytatódik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatását élvező ingyenes, a Nestlé egészséges táplálkozás alapjait oktató Nutrikid oktatóprogram tanítása. A módszer sikerét mutatja, hogy a részt vevő intézmények köre egy év alatt 235 újonccal bővült. 2003-as bevezetése óta közel 2700 általános iskola mintegy 200 ezer kisdiákja sajátította el a biológia- és egészségtanórák tematikáját kiegészítő, hiánypótló tananyagot. A tudnivalók elsajátítását munkafüzet, tanári kézikönyv és egy mesefilm segíti. A Nutrikid ma már több, mint pusztán iskolai oktatóprogram, hiszen a tanárok és védőnők mellett idén a mosonmagyaróvári Karolina Kórház kóros elhízással foglalkozó osztályának munkatársaival és fogorvosokkal is bővült az oktatók köre, a kisdiákokhoz pedig most csatlakoztak először a Vakok és Gyengénlátók Általános Iskolájának tanulói.A Kovács Margit-iskolában a menza kínálatát is igyekeznek alárendelni az egészséges életmód kívánalmainak. A képen a harmadikos Kocsmár Gabriella, a negyedikes Varga Vivien és az ötödikes Szabó Zoltán. Fotó: H. B. E.

Megyénkben 61 intézmény vesz részt a programban, a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény például már évek óta. A harmadikosok, a negyedikesek és az ötödikesek tanórákon foglalkoznak az egészséges életmóddal. A táplálékok összetevőit, fajtáit, arányait, a mozgás fontosságát játékok ismertetik meg velük. Csepi Ferencné biológia–földrajz–informatika szakos pedagógus portálunknak elmondta: iskolájuk egy teljes körű egészségfejlesztési mintaprogram helyszíne, minden rendezvényüket áthatja ez a szemlélet. A menza és a büfé kínálatát is igyekeznek annak alárendelni, a cél, hogy megelőzzék a már fiatalkorban is egyre gyakrabban előforduló szív-, érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást. Túrákat és változatos sportprogramokat kínálnak a gyerekeknek, megpróbálják megtanítani őket arra, hogy a mozgás öröm, amiért érdemes otthagyni a tévét és az internetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók még jobb módszerekre

Újfajta lelkesedéssel láttak neki az új tanévnek tanárok, diákok egyaránt az öttevényi iskolában. Tovább olvasom