Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Bécsi magyarok a ravazdi erdőben

Ravazd - A Kisalföldi Erdőgazdaság és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai kara a ravazdi erdészettel karöltve 12 éve működteti erdei iskolai oktatóközpontját, és négy éve rendszeresen hirdeti meg nyári táborait. Az erdőpedagógia-projekt sikere népszerűségében rejlik, sok a visszatérő.

Az oktatóközpont idei, negyedik nyári táborában különleges vendégeket fogadott: a Bécsi Magyar Iskolából 15 tanuló érkezett tanáraikkal, Mentsikné Hoffer Szilviával és Koleszár Ildikóval. A táborozás legfőbb célja a magyar nyelv ápolása, különös tekintettel a biológia és a földrajz témakörére. Az iskolában ugyanis a szűkös időkeret miatt csak a magyar nyelvtan, irodalom és történelem oktatására jut idő, míg az erdei iskolában magyar nyelvi környezetben, szakemberek segítségével pótolják mindezt. A nyelvápoláson túl a vakációzók kellemes körülmények között, természetközelben, egészséges környezetben tölthettek el egy hetet, amely a városból érkező gyerekeknek lehetőséget kínált a vidéki életmód megismerésére, a Sokorói-dombság természeti és kultúrtörténeti értékeinek felfedezésére.

Az egyetem Apáczai kara jelentős szerepet tölt be a határon túli magyar pedagógusok képzésében, továbbképzésében. A gyermekcsoportot vezető Mentsikné Hoffer Szilvia is egy ilyen tanártovábbképzésen ismerte meg az erdei iskola lehetőségeit. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek által működtetett és idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Bécsi Magyar Iskola hagyományteremtő céllal szervezte a táborozást, hogy ezzel is elősegítse az Ausztriában élő, nyelvükhöz, történelmükhöz és hagyományaikhoz ragaszkodó magyar szülők gyermekeinek a lehető legsokoldalúbb, érdekes és élménydús képzést és fejlesztést. A Bécsi Magyar Iskola másik érdekessége, hogy az idejáró gyerekek szülei a történelmi Magyarország különböző vidékeiről származnak (pl. Felvidék, Vajdaság, Erdély), több esetben csak az egyik szülő magyar. S noha az iskolában csak heti egy, illetve két alkalommal lehetséges magyar oktatás, mégis vannak olyan diákok, akiket Bécstől több mint egyórányi távolságból hoznak a szüleik, hogy magyarul is tanulhassanak.

Nagy Mónika

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borászatra is juthat támogatás

Nyúl - A győri és a pannonhalmi kistérség helyi vidékfejlesztési irodáinak szervezésében… Tovább olvasom