Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Becker Irén Afrika kiállítása a Petőfiben

Csodálatos kiállítás színhelye a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház, ahol Becker Irén Afrika, A Száhel és a Szavanna vidéke című fotókiállítását láthatják.

Becker Irén: „Közel tíz éve járt először Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadta a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, szokatlan világot, kultúrát és ezt mások számára is megélhetővé tenni a fotográfia segítségével hatalmas kihívás. Egyre több időt töltöttem kamera mögött, hogy hitelesen tudjam közvetíteni, amit átéltem."

Kedvenc témája az emberek, az érzelmek és a mágikus hangulatot sugárzó fények.

„Amikor az embereket saját valós környezetükben fotózom, a magam benyomásait próbálom megörökíteni. A körülöttem lévő világot, emberi méltóságot nem sértve, egyszerűen, tisztelettel, részvéttel bemutatni. Torzító sztereotípiákkal nőttem fel: a fekete kontinens csak az éhezés, a betegség, a szegénység színhelye. Ott élve viszont felfedeztem, hogy Afrika sokkal több ennél. Sokkal több arca van, amit én a fotók segítségével szeretnék láthatóvá tenni.

A kiállított képek Nigéria északi részén (hausza nyelven Arewában) készültek, a száraz, füves szavanna vidékén és a Szahara közvetlen déli peremén található Száhel övezetben, amely földöntúlinak tűnő szépségével, határtalan tájaival nyűgözött le.

Becker Irén Afrika kiállítása a Petőfiben - Fotó: Szök Ödön


Ez az ország kevésbé fejlett része. A falvakat úttalan útjaikon sokszor nehéz megközelíteni. Turisták nem zavarják az itt élő vidéki emberek életét, akik így megmaradhattak eredeti kulturális környezetükben. Mindenki mélyen vallásos, a többség muzulmán, ugyanakkor kevés a keresztény.

Különböző törzsekből származnak, büszkék saját hagyományaikra. Rendkívül kedvesek, vendégszeretők, szeretettel fogadják azt a kevés külföldit, aki meglátogatja őket.

Természetes szépség, elegancia sugárzik belőlük. Kifinomult ízléssel öltözködnek, bátran nyúlnak a színekhez.

A fotózás számukra játék, új tapasztalat. Ha eleinte volt is közöttük visszahúzódóbb, szégyenlősebb, kis idő után ő is kíváncsin csatlakozott hozzánk. Sokan kérdezik tőlem, hogyan nyerem el a bizalmukat szóban forgó együttműködéshez. A válasz egyszerű: udvariasan megkérdezem, megengedik-e, hogy fotót készítsek róluk. Ha mód van rá, meghallgatom őket, elbeszélgetek velük. Ez a nagy titok.

Falulátogatáskor a falu főnökétől kérek engedélyt, amit eddig rendre sikerült megkapnom. A helybéliek meg akkor már úgy fogadnak, mint családtagot.

Különleges élményekkel gazdagodtam. Örülök, hogy alkalmam volt megismerni ezeket az embereket, élvezhettem a bizalmukat.

Elgondolkodtató, hogy a mieinkhez képest könyörtelen körülmények között szívből mosolyogva, ekkora méltósággal élnek. Nyíltnak, bizakodónak, rendkívül kedvesnek ismertem meg őket.

Szeretném folytatni ezt a munkát, bejárni és megismerni Nigéria általam még felfedezetlen területeit. Ennek a káprázatos, sokszínű világnak, mely annyira különbözik a miénktől, eddig mindössze kis részét sikerült megörökítenem."
Becker Irén

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az esély törekvés az egyenlőségre

A három éve megyénkben életre hívott Esélyegyenlőségi Tanács tagjai a múlt évben végzett munkát… Tovább olvasom