Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Beavatkozás nélkül nincs fejlődés

Mostantól a munkáé a főszerep: a szigetközi és mosoni-dunai, egyenként 6,3 milliárdos beruházás kivitelezése heteken, napokon belül indul. Győrben a püspökerdei zsilip átalakításához átadták a munkaterületet, Szigetközben a Zátonyi-Duna műtárgyainak átépítésével és az alsó-szigetközi csatornák kotrásával kezdődik a rehabilitáció.
Tízévnyi várakozás és előkészítés után most már a markolók, kotrógépek, teherautók, betonkeverők és persze a munkások tehetnek a legtöbbet a Szigetközre és a Mosoni-Dunára elnyert forrás legjobb felhasználásáért: kezdődik a két, összesen több mint 12,5 milliárdos megyei nagyprojekt kivitelezése. Sorra vesszük az idei munkák helyszíneit.

A szigetközi munkákra szerződő konzorcium egyik tagja, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója szerint gigászi beruházásról van szó, hisz Dunakilititől Vénekig légvonalban 45 kilométeren mintegy 100 kilométernyi munkavégzési helyszínnel kell számolniuk. Az ütemtervek elkészültek: a munkakezdést az időjárás, a vízállás és a betartandó természetvédelmi előírások azonban nagyban befolyásolják. Kovács Tamás Gyula nemrégiben kijelentette: összesen 164 munkanélkülit foglalkoztatnak a beruházás során.

Ütemtervük szerint ebben az évben a mentett oldalon elkezdődik a felső-szigetközi műtárgyak átépítése. A Zátonyi-Dunán Dunaszigetnél a Zátonyi-zsilip, a Homoki-zsilip, a Sérfenyői híd és Dunakilitin a Gyümölcsös utcai híd érintett. Emellett az állami tulajdonú csatornák iszapkotrási munkái is elindulnak a Gombócosi-Bár-Dunán, a dunaszegi, győrzámolyi és a révfalui csatornán. A hullámtéren – melyre a regionális vízügyi igazgatóság az ütemtervet még nem fogadta el – a legnagyobb munka várhatóan az árvai ágvég lezárása lesz, mely várhatóan még ebben az évben megkezdődik. A mellékágrendszerhez tartozó kotrási munkákhoz is hamarosan felsorakoznak a markolók.
A Mosoni-Duna-rehabilitáció kivitelezését elnyerő konzorciumban tizenhat településen dolgoznak majd, s 2014 utolsó negyedévére vállalták a munkák befejezését. Ezek között szerepel a győri püspökerdei és a mosonmagyaróvári Lajta-zsilip átépítése. Előbbi kivitelezése akár már ma elkezdődhet, a munkaterületet ugyanis átadták: a püspökerdei holtághoz olyan ötméteres nyílásszélességű zsilip kerül, ami biztosítja a be- és kihajózást.

További lépések kellenek
A két projekt nagyon fontos előremozdulás a Szigetköz életében, azonban a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási problémáit nem oldja meg. További beavatkozások nélkül a nagy szintkülönbségek miatt ezután sem lesz összenyitható a szigetközi és a csallóközi mellékágrendszer az Öreg-Dunával, és kis-középvizes időszakokban nagyon alacsony marad a győri folyók vízszintje. Ezért is indítottuk el az országos népi kezdeményezést és visszük végig a Vizet a Dunába! kampányt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisítványokkal töltött rakterek

Közel 640 millió forint értékű, hamisított márkajelzéssel ellátott árut, farmereket és kabátokat találtak a NAV rajkai bevetési járőrei a hétvégén két kamionban. Tovább olvasom