Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Be kell kötnünk magunkat!

Az országos tendenciával ellentétben a megyében nőtt a halálos balesetek száma az első félévben. Egyre kevesebb az ittas sofőr.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben tette közzé az esztendő első hat hónapjának baleseti adatait.

Eszerint folytatódott a kedvező tendencia: a balesetek száma tizennégy, a halálos baleseteké huszonnégy, a súlyos sérüléssel járóké tizenhat százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A tendencia sajnos csak nagyjából érvényes a megyére, ugyanis itt a tavalyi 15-tel szemben idén 16 halálos baleset történt az első félévben.

Ezen a téren növekedést ezenkívül csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében tapasztaltak. Ezzel együtt balesetből 5, súlyos sérüléses balesetből 7 százalékkal volt kevesebb Győr-Moson-Sopronban. Jó hír az is, hogy az egy esztendővel ezelőtti 54 helyett mindössze 40 ütközésben játszott szerepet, hogy valaki ittasan ült volán mögé.


Nem változott, hogy a megyei esetek 96 százalékában a járművezetők hibája okozta a bajt. A gyalogosok felelősségét a tavalyi első hat hónapban 10, most 11 ízben állapította meg a rendőrség. Az adatsorból az is kiderül, hogy 514-en sérültek meg közlekedési balesetben, 18-cal kevesebben az egy évvel korábbinál. A súlyos sérültek száma 146-ról 136-ra, az elhunytaké 18-ról 17-re csökkent.

A balesetek száma 14, a halálos baleseteké 24, a súlyos sérüléssel járóké 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az országos adatokra térve: a KSH megállapítása szerint a kedvező folyamatokban szerepet játszott az üzemanyag-értékesítés jelentős visszaesésében is megmutatkozó közúti forgalomcsökkenés. Tanulság, hogy a közlekedési balesetben életüket vesztettek több mint fele vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 53, az elöl ülő utasok 36, a hátul ülő utasok 81 százaléka nem használt biztonsági övet. Ennél is riasztóbb, hogy a második negyedévben elhunyt hátul ülő utasok mindössze 7 százaléka kötötte be magát.

Olvasóink írták

 • 4. Baradlay 2010. szeptember 02. 23:08
  „Ossze-vissza beszeltek!!!!!Kapcsold be a biztonsagi ovet (torveny) es KUSS!”
 • 3. Imcsi 2010. szeptember 01. 11:38
  „2. ! Azért valamit ne felejts el, közlekedés közben nem szondáztatnak, de baleset esetén ott is súlyosbító körülmény az ittas állapot!”
 • 2. Révfalusi-szúnyog 2010. augusztus 31. 19:08
  „Én mindenesetre mindig külföldön nyaralok, ahol rám se néz a fatökű rendőr. Horvátországban, Görögországban, Itáliában vagy óceáni szigeteken nyugodtan iszogatok ebédhez, vacsorához és vezetek. Kell a francnak a hazai suttyóság, amikor a balatonfüredi boros rendezvények idején minden kivezető úton a bokorban bújnak a szerencsétlenek, csakhogy lefülelhessenek egy anyukát, aki egy deci kóstolót ivott, hogy apuka nyugodtan ihasson, s akkor még őt is csesztetik. Ugyan! Vicc, ami nálunk van ezen a téren. Érdekes módon sok más országban, ahol nem is téma, hogy ivott-e az ember vagy sem, töredéke baleset nincs, mint Magyarországon. Ennek egyetlen oka van: a vezetők stresszben tartása és permanens szekálása. Amíg ez nem változik, addig előírhatja a sok idióta azt is, hogy az autódat csak tolhatod, akkor is halálos balesetek lesznek.”
 • 1. csompi1 2010. augusztus 31. 11:01
  „Mikor láthatunk végre egy olyan statisztikát, amely kimutatná, hogy ezekből a balasetekből hányat okozott külföldi személy? -meglepődnénk- (kb.80% sztem.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztaság tetszik a turistáknak Győrben

A megújult Széchenyi tér szépségét, mediterrán hangulatát és a Győrkőcfesztivált dicsérték leginkább… Tovább olvasom