Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

BBMMK: sikeres műszaki átadás

A csaknem 800 millió forintból felújított Bartók Béla Megyei Művelődési Központ műszaki átadását szerdán tartották. A nagyközönség várhatóan márciusban veheti birtokba a művelődési házat.
A színházterem: A művelődési központ színházterme új és impozáns, nehezen összevethető a régivel.
A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) rekonstrukciója a finiséhez ért: a ház műszaki átadását szerdán tartották. A csaknem 800 millió forintból felújított intézményben szinte mindent kicseréltek.
A régi ház márvány járólapjaiból sikerült megmenteni és újra felhasználni néhányat, a százéves kovácsoltvas lépcsőkorlát egy darabját szintén beépítették az új feljáróba. A színházteremben minden új és egyedi tervezésű.

A terem dísze az új üvegcsillár, amely két és fél méter átmérőjű, Közép-Európában egyedülálló, és több mint ötmillió forintba került. Néhány bútordarab és szőnyeg hiányzik még, s az évek óta tartó rekonstrukciós program befejeződik. A BBMMK első jelentős rendezvénye a tulajdonos megyei önkormányzat március 14-i díszközgyűlése lesz.

De kezdjük azzal, amit nem, már csak azért is, mert valóban ebből van kevesebb. A régi intézmény márvány járólapjaiból sikerült megmenteni és újra felhasználni néhányat, de ez kevésbé érdekes, mint az a százéves kovácsoltvas lépcsőkorlát, amelyet szintén beépítettek az új feljáróba. A ház leglátványosabb részében, a színházteremben minden új és egyedi tervezésű. A székeket német minta alapján készítették, belőlük valamennyivel kevesebb lesz, mint volt korábban. A régi házban ugyanis 495 vendég tudott megnézni egy-egy előadást, illetve rendezvényt, az újban már csak 454 széket helyeztek el, szellősebben. Ebből nyolcat ki lehet szerelni akkor, ha mozgássérültek szeretnék megtekinteni valamelyik előadást.
S ha már a székeknél tartunk, a balkon egyik szélső ülőkéjét kipróbáltuk, s onnan bizony a színpad egy részét nem lehetett látni. Mint kiderült, összesen hat ilyen pont van a teremben, amelyek valószínűleg a legolcsóbb helyjegyeket jelentik majd. A terem akusztikájáról viszont a szakemberek dicsérően nyilatkoztak, szerintük a leghátsó sorban ülők is tökéletesen fogják hallani a színpadon elhangzottakat. A beépített mobil színpadtechnikáról már írtunk – a jelenlegi legmodernebb technika.

Csillár muranói üvegből

A terem dísze az új üvegcsillár, amelyet 260 darab muranói üvegrúdból készítettek és 169 égő világít meg. A két és fél méter átmérőjű, Közép-Európában is egyedülálló csillár öt és fél millió forintba került. A függöny még nem gördült fel, már csak azért sem, mert egyelőre nincs a helyén. Néhány bútordarab és szőnyeg hiányzik még emellé, s az évek óta tartó rekonstrukciós program befejeződik. A tervek szerint március elején a művelődési központ dolgozói is beköltözhetnek az új irodákba. A BBMMK első jelentős rendezvénye a tulajdonos megyei önkormányzat március 14-i díszközgyűlése lehet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elképzelhető intézménybezárás

Elképzelhető, hogy intézménybezárásra is sor kerül Győrben a közeljövőben – derült ki Balogh… Tovább olvasom