Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

BBMMK: befogadó színház is lesz

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) színpadán már nem csak képletesen húzták fel a függönyt. A rekonstrukció befejeződött: két nap múlva a megyei önkormányzat díszünnepségével avatják fel az intézményt.
A győri belvárosban épült BBMMK-t három év alatt, 776,6 millió forintból újították fel. A tulajdonos megyei önkormányzat 2000-ben nyert címzett támogatást a rekonstrukcióra, akkor még úgy tűnt, a 480 millió forint állami pénzhez csak 30 millió önrészt kell hozzátennie. A közbeszerzési pályáztatásnál azonban kiderült, hogy ez a pénz (510 millió forint) kevés lesz: a beruházás összköltsége végül megközelítette a 800 millió forintot. A már említett 480 milliós címzett támogatáshoz 14 millió forintot nyert a megye a területfejlesztési tanácstól, 3,7 milliót a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától is kapott, a támogatók pedig mintegy 2 millió forintot tettek be a közös kasszába. Az önkormányzatnak így 30 helyett végül 277 millió forint önrészt kellett vállalnia. Erre mondta Firtl Mátyás alelnök a keddi sajtóbejáráson, hogy ekkora hozzájárulást most biztosan nem tudna vállalni a megye, amely az állami költségelvon ások miatt épp hitelt készül felvenni.

A muranói csillár

A muranói csillár


A ház paramétereiről január 15-i számunkban, a műszaki átadáskor már írtunk. Akkor szó volt arról, hogy az épület leglátványosabb részében, a színházteremben minden új és egyedi tervezésű, és 495 helyett 454 széket helyeztek el. A terem dísze az új üvegcsillár, amelyet 260 darab muranói üvegrúdból készítettek és 169 égő világít meg.

A 2 és fél méter átmérőjű, Közép-Európában is egyedülálló csillár 5 és fél millió forintba került. A felújítás során újabb szintekkel is bővült az épület, amelynek az alapterülete 2260 négyzetméterről 3240-re nőtt. A bontás 2001 júniusában kezdődött, a ház műszaki átadása pedig 2003 januárjában volt.

Saját társulat nem lesz

A színháztermet és a színpadot a legkomolyabb technikával szerelték fel. A Kisalföld kérdésére, hogy ezt a technikát hogyan kívánják hasznosítani, Szakács Imre közgyűlési elnök azt válaszolta: bár a megye nem kíván saját társulatot létrehozni, de a színházi funkciót erősíteni fogja. Baross Éva, a BBMMK igazgatója olyan befogadó színház tervét vázolta fel, amely havonta egy-egy vendégszereplésnek ad helyet, amellett persze, hogy közművelődési funkcióját is ellátja. „Természetesen nem akarunk a győri színházzal konkurálni – hangsúlyozta Baross Éva –. Kamaraszínházi előadásokat szeretnénk tartani és folytatni a gyermekszínházi bérletsorozatot, amely elsősorban a Győr környéki gyerekeknek kínál művészi élményt."

Főpróba a hétvégén

A ház ünnepélyes átadása egybeesik a megye március 15-i díszünnepségével, amelynek a művelődési központ ad otthont. Ezután a fiatalok veszik át a „terepet": péntektől vasárnapig rendezik meg ugyanis – csaknem ezer fellépővel – a Kisfaludy Napokat, amelynek több programja a BBMMK-ban lesz.

Kapcsolódó  cikkek >>

BBMMK: sikeres műszaki átadás (2003-01-15) >>
Előteremtik a pénzt (2002-10-09) >>
Októberben talán nyit a központ (2002-07-17) >>
Presztízs- beruházás hibákkal (2002-06-21) >>
Ellenzék: hibás presztízsberuházás (2002-06-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program négy plusz három évre

A közgyűlésen kívül is számos fontos és érdekes eseményre készül a héten a megyeszékhely –… Tovább olvasom