Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Bazalt kontra vörös mészkő

Győr - A Széchenyi téri botrány után a Kazinczy utca felújítása apropóján újabb nézeteltérés robbant ki az örökségvédelmi hivatal és a város között.

Az útkezelők mostanáig elzárkóztak a nyilatkozattól, most azonban elmondják, szerintük mi hogyan történt.

Egy héttel ezelőtti cikkünkben Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője, kezében a Budapesti Műszaki Egyetem építőanyagok és mérnökgeológiai tanszékének szakvéleményével a járda burkolására tervezett tardosi vörös mészkő kültéri alkalmazhatósága ellen érvelt. Mint mondta, a korábbi tervekben ráadásul szó sem volt más burkolóanyagról, csak bazaltról, a változtatásról csak néhány hete értesült. Az építtető útkezelő szervezet akkor elzárkózott a véleménynyilvánítástól, miután azonban úgy érzik, tegnapi cikkünkben az irodavezető által megszólíttattak, most úgy döntöttek, tisztázzák a helyzetet.

– Figler András irodavezető és Németh Zoltán alpolgármester vitájában nem óhajtunk állást foglalni – közölte rögtön Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

– Szakmailag azonban volna hozzáfűznivalónk a Kazinczy utca burkolásával kapcsolatosan kialakult félreértésekhez. A tardosi mészkő ötlete részünkről merült fel még tavasszal. Tiszteletben tartva a terület védett jellegét és a hivatali rendet, májusban egyeztetésre hívtuk a helyszínre a KÖH képviselőjét. Elmondtuk, hogy a tervezett bazaltburkolat mélyszürke színvilágának oldására a járdák felületére tardosi vörös mészkövet javasolunk. Az örökségvédelem munkatársa pozitívan fogadta az ötletet. Még abban is megállapodtunk, hogy miután az új kő formájában, keresztmetszetében és kiosztásában megegyezik az eredetileg tervezett bazaltéval, nem szükséges tervmódosítást benyújtanunk, elegendő lesz kérelembe foglalnunk a változtatást, akár építés közben is. Enélkül a vélemény nélkül nem foghattunk, nem is fogtunk volna hozzá a beszerzési források felkutatásához. Mindezt megelőzően a kő alkalmazására vonatkozóan tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Máthé-Tóth Péter: A Kazinczy utcában több helyen látható tardosi vörös mészkővel kirakott lábazat, lépcső. Fotó: K. Cs.
Máthé-Tóth Péter: A Kazinczy utcában több helyen látható tardosi vörös mészkővel kirakott lábazat, lépcső. Fotó: K. Cs.

Nyilvánvalóvá vált, hogy az anyag része évszázados építési kultúránknak, a történelem folyamán ivókutak, lépcsők, támfalak burkolására használták. Erre Győrben is van számos példa, többek között épp a Kazinczy utcában látható az épületek lábazatán, de újabban a felújítások során is szívesen alkalmazzák, ez az anyag megtalálható többek között a gödöllői Grassalkovich-kastély udvarán is. Kültéri burkolólapként történő használatára vonatkozóan még márciusban beszereztük az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) alkalmassági vizsgálatának eredményét. A laboratóriumi próbák során – ötvenszer lefagyasztották és felolvasztották – a csúszósság, a nyomószilárdság, a kopásállóság mellett fagyállóság szempontjából is minősítést nyert. Az ÉMI akkreditált és elismert cég, amelynek laborvizsgálatai, tanúsítványai iránymutatóak az építők számára, szemben a KÖH-irodavezető birtokában lévő, a szakma számára szubjektív, alapos vizsgálatokkal alá nem támasztott szakvéleménnyel. Emellett az, hogy az anyag fagyálló vagy sem, véleményünk szerint építői felelősség, kivitelezői garanciális kérdés, és nem tekinthető műemlékvédelmi megfontolásnak.

Igaz, amit Figler úr állított, hogy a kő színe veszít fényéből egy idő után, vagyis tíz év elteltével rikító vörössége fakó rózsaszínbe vált, ám az is igaz, hogy évtizedek múltán is problémamentes, esztétikus felületet ad.

Ami a színvilágot illeti, érdekes, hogy vöröses árnyalatú kőburkolatot fektettünk a járdára a Kazinczy utcával párhuzamos, a KÖH által elismert módon felújított Kisfaludy utcában is, ám annak tervezése, kivitelezése során hasonló aggály fel sem merült.

Máthé-Tóth Péter a Kisalföldnek azt mondta: az útkezelő szervezet a Kazinczy utca felújítását hétfőn a meglévő útpálya bontásával megkezdi.


 Az útkezelő szervezet a Kazinczy utca felújítását hétfőn a meglévő útpálya bontásával megkezdi.

Olvasóink írták

  • 1. adalfold 2009. október 07. 18:00
    „mészkővel utat burkolni....

    :)

    ennyi.

    a szerző BME-s.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert vesztett Szijjártó Neupor Zsolttal szemben

Jogerősen megnyerte Neupor Zsolt, győri MSZP-elnök azt a személyiségi jogi pert, amelyet Szijjártó Péter indított jó hírnév megsértése miatt. Tovább olvasom