Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bartal György: minden mindennel összefügg

"Gönyűnél száz év alatt a Duna medre két métert süllyedt, a Mosoni-Dunából kiszívta a vizet, s hatása a Rábán Mérgesig érezhető. A vízelvezető, öntözőcsatornák kiszáradtak: ennek a mezőgazdaság látja kárát" – mondta Bartal György, a megyei mérnökkamara elnöke.


"Vizeinkkel nem foglalkozik a nagypolitika. Borkai Zsolt győri polgármesterrel is beszéltem, s azt javasoltam, hogy koncepcionálisan és összefogva kellene ezt az ügyet vinni" – kezdte Bartal György, a megyei mérnökkamara elnöke, aki segíti a Kisalföld aláírásgyűjtő akcióját.

"A népi kezdeményezés két témakörben – a szigetközi Öreg-Duna-meder és a Mosoni-Duna győri szakaszának vízgazdálkodási megoldásai – indult, de `vizes mérnökként´ mondhatom, minden mindennel összefügg."

Bartal György
Bartal György

Bartal György, a megyei mérnökkamara elnöke így folytatta: „Gönyűnél száz év alatt a Duna medre két métert süllyedt. Ez nem állapot, hanem egy folyamat része: a Duna elterelése csupán felgyorsította a Szigetközben a talajvízszint süllyedését.

Visszatérve: mivel Gönyűnél süllyedt a meder, így a vízszint is alacsonyabb lett, s a belefolyó Mosoni-Dunából kiszívta a vizet. Ennek hatása azonban a Rábán is, mintegy 20 kilométer hosszan, egészen Mérgesig érezhető.

A folyóvizekbe betorkolló vízelvezető, öntözőcsatornák kiszáradtak (még Tóközben és a Rábaközben is), megindult ott a vegetáció. Következményeként a vízszállító képessége csökkent, a földekről nem tudja elvezetni a vizet, s öntözni sem lehet: ennek a mezőgazdaság látja a kárát.

Ez legalább akkora, ha nem nagyobb gondot jelent, mint hogy Győr belterületén valóban csúnya látvány a Mosoni-Duna kisvizes időszakban" – mondta. Hozzátette: "A népi kezdeményezés tehát nem csupán Győr és a Szigetköz ügye. Fontos a civil összefogás ebben a kérdésben, hisz segítségével politikai (és gazdasági) döntés is megszülethet. Emiatt állt a megyei mérnökkamara az ügy mellé, s aláírásunkkal is segítjük a kezdeményezés sikerét" – mondta Bartal György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Auchan idén nem épít áruházat Győrben, de 2013-ban elindulhat a beruházás

A kisalfold.hu információ szerint az Auchan leghamarabb 2013-ban tudja elkezdeni a győri kereskedelmi központ építését. Tovább olvasom