Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Bárszékek a medence vizében

Ritka, cölöp alapú építkezés, szabadtéri szaunák és belső csúszda -látványos szakaszához érkezett a győri fürdő építése, amely számos kuriózummal szolgál nemcsak a szakemberek, hanem a leendő látogatók számára is.

Kattintson a képre!
Kezdjük rögtön néhány olyan érdekességgel, amelyet elsősorban a fürdőzők fognak értékelni az október eleji nyitást követően.
Szaunák. Három beltéri szauna és egy szaunakert – két faházas szaunával – várja a vendégeket, akik mellesleg még két gőzkamrában is „aszalódhatnak" egészségük érdekében. Finn (azaz kültéri) szaunákat még nemigen építenek Magyarországon, előnyét igazán majd télen tapasztalhatják meg a fürdőzők, amikor a hólepte kertben hűthetik le testüket.

Csillagos ég a víz fölött

Medencék. Kezdjük a számolást – termálvízzel három medencét töltenek fel, a negyediket az úgynevezett „kiúszó" köti össze. A két élménymedence mellett még kettő szintén kiúszóval közelíthető meg, az emeleten található az ötödik és egy gyerekmedence. A szaunákhoz tartozik egy pezsgőfürdő és természetesen több merülő. Ez utóbbiakat már nem számolva összesen tizenegy medence fogadja a látogatókat.
Látszólag zegzugos utakon lehet megközelíteni a medencéket, de aki egyszer felfedezi a helyes utat, rájön arra is, hogy logikusan épülnek egymásra. A medencék közül a leglátványosabb talán az, amelyiket „csillagos ég" borít – nappal is. Ehhez csak festett álmennyezetet kellett építeni, s azt fémszálakkal bevilágítani. Szép lesz az egyik élménymedencét határoló vízesésfal is és a vízköpővel megoldott kis patak. Illetve még az a barlang, amelybe vízfüggönyön keresztül lehet beúszni. A medencéket Buchtal mázas kerámiákkal  rakták ki.

Bárpult vízen és szárazon

Vízi bár. A számos bárpult egyike azért különleges, mert a vízből is megközelíthető. Az egyik élménymedencében ugyanis hét bárszéket helyeztek el, ahonnan használható a kör alakú vízi bár minden szolgáltatása.

Csúszdák
. Az épületen belül és kívül is építenek egyet-egyet. A belső 38 méter hosszú és a medencék fölött ír le több kanyart, a külső 63 méter és egy része „elbújik" a föld alá, úgy csobbanunk a vízbe. Aki elég bátor, az áttetsző plexiborításon át láthatja azt is, merre vezet az útja a medencékig.

Öltözők
. A szekrényes öltözők egészen pontosan 1086 vendéget szolgálnak ki.

Beléptetőrendszer
. A fürdőzőnek Győrben nem papír belépőjegyeket kell szorongatnia, ha a különböző szintű szolgáltatásokra befizet, hanem egy órát kap, amelyekbe betáplálják azokat a kódokat, amelyeket az egyes medenceblokkok köré épített kapuk értelmezni tudnak.

Cölöpös alapozás

Cölöpök. Győrben nem jellemző, hogy cölöpalapozással húznak fel épületeket, a fürdő mégis ilyen. Hazai szinten ritkaságnak számít az is, hogy viszonylag kis területen ennyi minden megtalálható. Az a jellemzőbb ugyanis, hogy a fürdők vízszintesen terjeszkednek, itt – egy átlagos élményfürdőnek körülbelül a fele területén – felfelé építkeznek.

Árvízvédelem
. A stranddal szomszédos épület az árvíztől védett. Amíg például a Cziráky-medence a nagyobb árvizeknél többször is elúszott, az új komplexumot ez a veszély nem fenyegeti, az épület köré ugyanis árvízvédelmi falat húztak.

Természetes anyagok.
A belváros szívébe, természetes környezetbe épülő fürdőhöz természetes anyagokat is használtak. Az alumíniumszerkezetű üvegfalak látványos megoldással szolgálnak, a fa árnyékolólamella szintén, és megjelenik a tégla, illetve a fa a homlokzaton. Az építészek szerint elképzelhető, hogy ez a fajta  tégla falburkolat ellenérzéseket vált ki. A korábbi, hasonló technikával épült intézményeknél – például a mosonmagyaróvári OTP-nél – lehetett ugyanis hallani olyan kritikát, miszerint „olyan, mintha befejezetlenül hagyták volna, mintha nem lenne vakolat a falon". Aki azonban közelebbről megnézi, épp az ellenkezőjét látja.

Előzmények:

Októberben nyitja kapuit az új győri termálfürdő (2003-07-26) >>
Kié lesz a termál? (2003-06-24) >>
Élmény lesz, ha kész lesz (2002-09-05) >>
Helyi cég építheti a termált (2002-07-16) >>
Termál- és élményfürdő: jövőre elkészül (2002-06-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nemzetiségi napok Fenyőfőn

Négy kórus, két tánccsoport vett részt a hétvégén Fenyőfőn tartott német nemzetiségi nap… Tovább olvasom