Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Barsi Ernő temetése augusztus 16-án lesz Győrben

A Szabadhegyi Új Temetőben kísérik utolsó útjára Barsi Ernő néprajztudóst augusztus 16-án 3 órakor.

Az elhunytat Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti – közölte a győri önkormányzat.

Barsi Ernő, Győr város díszpolgára, Pro Urbe-díjas, Szent László-díjas néprajztudós, zenetörténész, főiskolai tanár augusztus 8-án hunyt el 93 éves korában.

A néprajztudós 1920. június 28-án Sály községben született. Szülei református iskolában tanítók voltak. Hegedűtudását és zenei ismereteit középiskolás éveiben alapozta meg. Teológiát tanult, majd felvették a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakára. Tanárai között olyan hírességek voltak, mint Kodály Zoltán vagy Waldbauer Imre. 1944-ben lelkészképesítő vizsgát tett, 1946-ban hegedűtanári diplomát szerzett.

1947-ben jelent meg első írása Sály falu zenei művelődése címmel. Hegedűt tanított a győri Állami Konzervatóriumban, tanítványa volt például Fias Gábor brácsaművész, Jancsovics Antal karmester és Kollár Kálmán karnagy is. Zeneoktatói munkaközösséget hozott létre, amelyben több ezer diák tanult. Kodály javaslatára zenei előképzőt is szervezett.

A tanítás mellett népdalgyűjtést végzett egyebek mellett Győr környékén, a Rábaközben, a Szigetközben továbbá a Balaton és a Bodrogköz vidékén, Bükkalján, Felső-Borsodban, a szlovákiai Csallóközben, a burgenlandi Őrvidéken.

Pályája későbbi szakaszán a győri tanítóképző főiskolán oktatott. 1970-ben doktorált szellemi néprajzból, disszertációjának címe: Zene egy sályi pásztor életében. Ekkor jelent meg a Daloló Rábaköz című népdalgyűjteménye is. Több tucat könyvet írt, számos népdalgyűjteményt szerkesztett. Feldolgozta egyebek között a kisalföldi gyermekjátékdalokat és mondókákat, valamint tanulmánykötetet jelentett meg a népdallá vált Petőfi-versekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárzáró koncert Győrben: A The Straits jön, Joe Cocker nem

A Bornapok programjai és a The Straits koncertje zárja a nyarat Győrben. Tovább olvasom