Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Baross úti fák: nincs vészhelyzet

A környékbeliek véleménye eltér a hivatalos szerv álláspontjától. Mindenesetre várjuk olvasóink észrevételeit a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A szombati Baross úti fakitörés után, amelyről a Kisalföld tudósított, a Magyar Közút Kht. ellenőrzést rendelt el; megállapítása ellentétes a helybéliek tapasztalataival – a szakemberek szerint nincs szükség sürgős beavatkozásra.

Kis híján, még pontosabban néhány másodpercen múlott, hogy egy közel kétméteres és húszkilós faág nem esett rá szombaton déltájt egy arra közlekedő személygépkocsira a Baross úton. Az eset kapcsán joggal vetették fel a közelben élők: Győr egyik legforgalmasabb útján nem kellene ellenőrizni a hársfákat? Főképp, mert hasonló eset nem egy történt a közelmúltban is.

A kérdést az illetékesekhez is eljuttattuk, az illetékes pedig nem más, mint a Magyar Közút Kht. A válasz a következő volt: „A Külső Baross út kiemelt szegélyen kívül eső fáit az útellenőri szolgálatunk rendszeresen szemrevételezi."

Az ág leszakadása után a fák állapotát soron kívül ellenőriztük és megállapítottuk: a hársfák között van ugyan több csúcsszáradt és kisebb száraz ágakkal élő egyed, de azonnali sürgős beavatkozásra nincs szükség.

A folytatásban ez áll: „A Külső Baross úton legutóbb 2005-ben intézkedtünk három rossz állapotú fa kivágására; egy fát a Gárdonyi-iskola előtt lévő gyalogátkelőhely jobb láthatósága érdekében vágtunk ki. Viharos időben sajnos bármelyik utunkon előfordulhat, hogy a fákról ágak szakadnak le, ezt igyekeznek megelőzni, de teljesen kizárni nem lehet."
A lakók azt állították, nem kell viharos idő ahhoz, hogy ágak hulljanak az „égből", az tény, szombaton, amikor az eset történt, nem volt vihar a városban.

A Kisalföld várja az olvasói észrevételeket: ha tudnak vagy látnak olyan fát, amelyet veszélyesnek tartanak a városban, küldjék a címét, mi összegyűjtjük az eseteket, s rákérdezünk az illetékesektől. Cím: sudar.agnes@kisalfold.hu vagy 9021 Győr, Újlak u. 4/A.

Sudár Ágnes

A szombati eset röviden

A soproni esethez kísértetiesen hasonló történt szombaton déltájt, de ezúttal a megyeszékhelyen, s nem egy épület díszítőeleme, ha nem egy kétméteres faág zuhant Győr egyik forgalmas közútjára. A szemtanúk azt állítják: egy-két másodpercen múlott csak a tragédia. Ha ugyanis a mintegy húszkilós ág az alatta legalább ötven kilométer/órás sebességgel haladó gépkocsira zuhan, akkor csoda kell ahhoz, hogy ezt túlélje valaki. A csoda az volt, hogy centikre az autó mögött ért földet az ág, s még azelőtt, hogy a következő autó odaért volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dőlnek a fák a város szélén

Egy barkácsáruház építése miatt 105 fát vágnak ki Marcalváros szélén - Győr gondosan kialakított parkerdeje határában. Ehhez engedély nem kell, mivel a beruházó megvette a területet az önkormányzattól. Az építési engedély azonban 76 értékes fa elültetésére kötelezi. Tovább olvasom