Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Baross híd lezárás - Forgalmi változások nehezítik az útvonaltervezést

Napi közel 17 ezer járműnek kell a Baross híd helyett kerülő utat találnia.
A Baross híd felújítása előreláthatólag fél évig tart. A május 5-re tervezett lezárás minden közlekedőt kerülőre kényszerít. Ezúttal nekik próbálunk használható információkat nyújtani. A forgalmi változásokat térképre gyűjtöttük.

– Miután az első időkben a legtöbben a Nádor aluljárót fogják megcélozni, elkerülhetetlenek lesznek a torlódások, de nemcsak itt, hanem a tágabb értelemben vett úthálózaton is – figyelmeztet elöljáróban Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. – Napi közel 17 ezer járműnek kell a Baross híd helyett kerülő utat találnia. Ez a forgalom a környéket fogja megterhelni, ezért május 5-től senki ne számoljon a megszokott menetidőkkel.

A nagyobb méretért kattintson a képre
A nagyobb méretért kattintson a képre

– A forgalmi változtatásokat együtt terveztük meg a közútkezelővel. A célunk az volt, hogy az utazásra fordított többletidő a lehető legkevesebb legyen. A tanácsunk az – és ezt az érettségizők különösen fontolják meg –, induljanak el előbb, főleg a reggeli csúcsban.

– A buszok főként a Kálvária–Zrínyi–Külső Baross–Bartók Béla utakat veszik igénybe, ami nem véletlen. A tömegközlekedést a lehetőségekhez képest megpróbáltuk leterelni a Tihanyi út–Nádor aluljáró útvonalról. Ennek ellenére számítani kell arra, hogy olyan – a Baross út–Eszperantó utca átvezetést kiváltó kelet–nyugati irányú – utcákban jelenik majd meg többlet- (átmenő) forgalom, ahol az eddig szokatlan volt. Így például a Kálvária–Bartók Béla–Tihanyi Árpád utat összekötő Bem téren, Dr. Petz Lajos, Láhner György, Wesselényi vagy Galamb utcában. A forgalom erősödése főleg az iskolák – például a Kálvária utcai – környékén, csúcs-
időkben követel több figyelmet.

Felmerül a kérdés, miért nem várták meg a szakemberek a felújítással a tanítási szünetet. Az útkezelők is feltették ezt a kérdést, a választ pedig a határidők adják meg. A kezdés hathetes késleltetése januárra tolta volna a befejezést, ami a téli leállás miatt 3–4 hónappal nyújtotta volna meg a munkálatok időtartamát, ami már tényleg feleslegesen terhelte volna a várost.

A szóvivő hozzátette: a Nádor aluljáró és a Révai utca környékén a gyalogosforgalom is megnő majd. A keskeny átjárókban türelmesen meg kell osztozniuk majd a szűk helyen a babakocsit vagy kerékpárjukat toló közlekedőknek.

A híd bontása, építése a vasúti forgalmat is érinteni fogja, időnként feszültségmentesítés és vágányzár módosíthatja a vonatok érkezési, indulási helyét.

Forgalmi változások – Egyirányú lesz az Eszperantó utca a Vasutas utca és a Zrínyi utca között a buszpályaudvar irányába.

– Az Eszperantó utca párjaként a Hunyadi utca (Zrínyi és Kálvária utca között) iránya a Kálvária utca irányába fordul át.

– Azért, hogy a napi 200 busz be tudjon fordulni az Eszperantó utcáról a Zrínyi utca felé, a Zrínyi utca is egyirányú lesz a Hunyadi utca irányába.

– Több járat a Bartók Béla úton keresztül fogja megközelíteni, illetve elhagyni a buszpályaudvart és környékét, ezért a Baross hídi felhajtó, azaz a Hunyadi utca Bartók Béla út és Baross híd közötti szakasza kétirányú lesz és csak az autóbuszok, taxik használhatják majd.

– A Belváros felől nem lehet majd balra kanyarodni a Mészáros Lőrinc utca irányába, de jobbra be lehet kanyarodni a Csaba utca felé. A Mészáros Lőrinc utcáról viszont dupla jobbra sávokból lehet az aluljáróba kanyarodni, növelve az aluljáróba haladó utak kapacitását.

– A 82–83-as főutak irányába – az autóbuszok városból kifelé haladását segítendő – átprogramozzák a Szigethy A. út–Tihanyi Árpád út jelzőlámpás irányítást, hogy a Szigethy A. útról jobbra a Tihanyi Árpád útra a kórház felé közlekedő járművekkel a gyalogosok, kerékpárosok ne kapjanak egyszerre zöldet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodrász, konditerem, jógafesztivál

Április 26-án (szombat) II. győri Jóga Fesztivál. (x) Tovább olvasom