Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Baross emlékét ápolják

Dr. Schmidt Péter győri alpolgármester vezetésével küldöttség járt a hétvégén a szlovákiai Ilaván.
Kattintson a képre >>
Dr. Schmidt Péter győri alpolgármester vezetésével küldöttség járt a hétvégén a szlovákiai Ilaván, hogy lerója tiszteletét a „vasminiszter", Baross Gábor síremlékénél.

Az egykori győri országgyűlési képviselő földi maradványai tulajdonképpen „visszakerültek" a járási székhelyre: a fiatalon, 44 éves korában elhunyt Baross Gábort ugyanis 1892-ben Ilaván temették el, majd 1895-ben helyezték át porait a szomszédos klobusitzi kriptába. Napjainkban Klobusitz közigazgatásilag egyesült a vágvölgyi járási székhellyel.

Először tizenöt éve

A Baross Gábor Emléktársaság alapítói Labancz János vezetésével először 1990-ben keresték fel a mauzóleumot és gyalázatos állapotban találták. Tizenöt éves fáradozásuk eredményeként ma méltó körülmények fogadhatják a híres miniszter, győri országgyűlési képviselő emlékhelyét felkereső honfitársainkat. Legutóbb 2000-ben állította őket komoly próba elé a természet: gyűjtést szerveztek a vihar áldozatává vált mauzóleum helyreállítására. Az épület oldalát ugyanis egy fa teljesen bedöntötte. A költséges helyreállításhoz – a kupola lebontásához, „cseréjéhez" sikerrel járultak hozzá a győriek.

Például szolgálnak

A hétvégi látogatáson dr. Schmidt Péter mutatta be a Pavol Ciernik polgármester vezette ilavai vendéglátóknak a küldöttség tagjait: Bári Olgát, dr. Horváth Klárát, Winglerné Baross Gyöngyit, Varga Gyulát, Ferenczi Lajost, Kálinger Józsefet, valamint Labancz Jánost és feleségét.
A fiatal, ámde már többszörösen újraválasztott ilavai polgármester, Pavol Ciernik a vendégeket üdvözölve elmondta: a történelmi nagyjaik iránt élénk érdeklődést mutató magyarok példájával buzdítja a helyi fiatalságot és az oktatási szakembereket a múlt alapos megismerésére. Valóban: a derék hazafi Ciernik irodájában a tragikus sorsú egykori rózsahegyi pap, az önálló szlovák állam megalapításáért, a szlovák nyelv elismertetéséért küzdő Andrej Hlinka életnagyságú mellszobra áll.

Keresni, ami összeköt

A győriek és az ilavaiak megbeszélésén Európáról, azon belül a visegrádi négyek szerepéről, közös érdekeinkről és értékeinkről esett szó. „Nem azt kell keresnünk, ami elválaszt, hanem ami összeköt bennünket" – hangzott el többek között. A győri küldöttség tiszteletét tette az ilavai börtön falánál az egykori politikai foglyok emlékére elhelyezett táblánál. A programból nem maradhatott ki a vasminiszter, Baross Gábor mauzóleumának megkoszorúzása sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliárdos lehetőség

Régióközpontként mintegy 100 milliárd forint forráshoz juthat Győr, de együtt kell dolgoznia… Tovább olvasom